Life

Η Σιθωνία απέκτησε το soundtrack που περίμενε σε όλη τη ζωή της

Ο συνθέτης και η φωνή πίσω από το κομμάτι.

Κική Μουστακίδου
η-σιθωνία-απέκτησε-το-soundtrack-που-περίμενε-σ-522945
Κική Μουστακίδου
Εικόνα δεξιά: Γιώργος Κόγιας

Δεν έχει σημασία αν εμείς τρέχουμε πίσω από τον χρόνο ή αν αυτός μας κυνηγά. Αυτό που μετρά στο τέλος της μέρας, στον απολογισμό κάθε βραδιάς, είναι τι ουσιαστικό κάναμε για τον εαυτό μας το 24ωρο που πέρασε. Είχαμε την ευκαιρία να σταθούμε για λίγα δευτερόλεπτα και να αισθανθούμε ευγνωμοσύνη για κάτι, για οτιδήποτε; Να αγαπήσουμε και να το δείξουμε έμπρακτα; Να ακούσουμε έναν δίσκο από το 1 μέχρι το 10 του, να διαβάσουμε ένα βιβλίο από το άλφα μέχρι το ωμέγα του;

Ξέρω, οι παραπάνω προτάσεις ακούγονται ουτοπικές στο πλαίσιο της ασφυκτικής μας καθημερινότητας, αλλά χωρίς προσπάθεια να παραμείνουμε άνθρωποι θα καταλήξουμε άδεια κελύφη με θαμπό βλέμμα και επίκτητη σκληράδα στην καρδιά.

Έκανα (κατά)χρηση αυτής της εισαγωγής για να παρουσιάσω –πολύ– συνοπτικά τον δίσκο «Παράξενες Λιακάδες» του Μάκη Καβούκα.

«Μετά από το ντεμπούτο EP του ”Άλλη μια άνοιξη στη γη” (2015, ανεξάρτητη έκδοση), ο Μάκης Καβούκας επιστρέφει με την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του με τίτλο ”Παράξενες λιακάδες” (Μικρός Ήρως).

Συνοδοιπόρος του και βασική ερμηνεύτρια του άλμπουμ, η Κωνσταντίνα Τεντόγλου.

Στα δέκα τραγούδια του δίσκου, το ελληνικό αστικό τραγούδι συμπλέει με την Indie αισθητική, τα ηλεκτρονικά ηχοτοπία και τον ατμοσφαιρικό ηλεκτρικό ήχο. Ο λεκτικός κόσμος του άλμπουμ δημιουργήθηκε πάνω σε μικρά θραύσματα φωτός, συννεφιές, όνειρα και ταξίδια που δεν έγιναν». 

Ο Μάκης Καβούκας υπήρξε παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής και hip hop (με το ψευδώνυμο Eyecam ή EYEC4M) αλλά και μέλος rock και metal συγκροτημάτων (Blade of Spirit και Exile of Heaven).

Εικόνα Facebook Makis Kavoukas

Στο άλμπουμ ανέλαβε τους στίχους, τη σύνθεση, την ενορχήστρωση και έπαιξε όλα τα όργανα ενώ η Κωνσταντίνα Τεντόγλου είναι η γυναικεία φωνή που ερμήνευσε όλα τα κομμάτια. Η ίδια εμφανίζεται εδώ και χρόνια σε μουσικές σκηνές της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το συνθέτη Χρυσόστομο Σταμούλη.

Μάκης Καβούκας – Κωνσταντίνα Τεντόγλου

Πρόκειται για έναν δίσκο που ρέει με απόλυτη αρμονία, κάθε τραγούδι μοιάζει να προαναγγέλλει το επόμενο και να δικαιώνει το προηγούμενο και οι λέξεις μπλέκονται γλυκά με τις μελωδίες. Εδώ δεν υπάρχουν ταμπέλες, η λέξη «έντεχνο» απομακρύνεται και μένει η ουσία: η φροντίδα και η επιμέλεια τόσο στη σύνθεση των κομματιών όσο και στην ηχογράφησή τους.

Με το ομώνυμο άσμα, η Σιθωνία αποκτά ένα soundtrack απόλυτα ταιριαστό στην «ιδιοσυγκρασία» της, και τα καλοκαίρια μας στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής υμνούνται υποδόρια:

Ακούστε και άλλα δείγματα γραφής του δίσκου:

*Οι «Παράξενες Λιακάδες» κυκλοφορούν από τον ”Μικρό Ήρωα”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα