Διεθνή

«Σοκ και δέος» στην Ευρώπη με τις τιμές του ρεύματος

Πρώτη φορά πάνω από 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα στην χονδρική

Parallaxi
σοκ-και-δέος-στην-ευρώπη-με-τις-τιμές-898803
Parallaxi

Έξι μήνες μετά την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να αυξάνονται στη Δυτική Ευρώπη. Ανήλθαν στα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ξεπέρασαν ακόμη και τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα στις μονοετείς συμβάσεις.

Σε μια τρελή εβδομάδα για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 στη Γερμανία και τη Γαλλία κατέρριψαν νέα ρεκόρ την Παρασκευή (26/8) με 850 ευρώ και πάνω από 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) αντίστοιχα. Πριν από έναν χρόνο, οι τιμές γι’ αυτές τις δυο χώρες ήταν γύρω στα 85 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, η μέση τιμή για την περίοδο 2010-2020 ήταν 45 ευρώ ανά MWh.

screenshot-2022-08-26-at-17-59-06-sdksfksghfksifwebp-eikona-webp-800-450-eikonostoikhia.png

Ιστορικό χαμηλό για τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την έκρηξη των τιμών, ξεκινώντας από την εξάντληση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία: πολλοί θερμικοί σταθμοί χρησιμοποιούν αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς το φυσικό αέριο γίνεται πιο σπάνιο, η τιμή του κινείται επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη Γαλλία, μόνο 24 από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF λειτουργούν επί του παρόντος, ιδίως λόγω ενός προβλήματος διάβρωσης, το οποίο μειώνει τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και αυξάνει μηχανικά τις τιμές.

Σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας για τον χειμώνα

Για τον μήνα Δεκέμβριο, συγκεκριμένα, η μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύεται ήδη πάνω από τα 1.600 ευρώ, που αποτελεί ένα ασύλληπτο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας και «σύνεσης», γνωρίζοντας ότι με την έλευση του χειμώνα αυξάνεται ο κίνδυνος ελλείψεων και περικοπών ενέργειας.

Φυσικό αέριο: Αυξάνονται οι τιμές στο ασταθές εμπόριο εν όψει του κλεισίματος του Nord Stream

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία αυξήθηκαν την Παρασκευή (26/8), σε μια ασταθή συνεδρίαση που κυριαρχείται από ανησυχίες για την προσφορά.

Το ολλανδικό συμβόλαιο για παράδοση Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 5,98 ευρώ στα 321,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ η τιμή Νοεμβρίου ήταν 7,34 ευρώ υψηλότερη στα 326,04 ευρώ/MWh. Το βρετανικό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 26,00 πένες στις 555,00 πένες ανά θερμίδα, αλλά όλα τα άλλα συμβόλαια αυξήθηκαν, με τον Οκτώβριο να αυξάνεται κατά 7,25 πένες στις 653,25 πένες ανά θερμίδα.

Οι τιμές μειώθηκαν λόγω της πρόωρης λήψης κερδών προτού αυξηθούν, καθώς η χαμηλή ρευστότητα οδήγησε στην αστάθεια εν όψει των τραπεζικών αργιών του Σαββατοκύριακου στη Βρετανία, όπου οι αγορές θα είναι κλειστές τη Δευτέρα.

Οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό επικεντρώνονται γύρω από το τριήμερο κλείσιμο -λόγω συντήρησης- του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 που εφοδιάζει τη Γερμανία, καθώς οι έμποροι αναμένουν ότι οι ροές φυσικού αερίου ενδέχεται να μην αποκατασταθούν στη συνέχεια. Η Gazprom θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, συσσωρεύοντας πίεση στην περιοχή, που προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα εν όψει του χειμώνα.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά περίπου 78% γεμάτοι, έδειξαν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, πλησιάζοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 80% έως την 1η Οκτωβρίου. Η νορβηγική προσφορά αναμένεται να πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα φέτος τον Σεπτέμβριο, λόγω του βαρέος προγράμματος συντήρησης.

Ένας έμπορος δήλωσε ότι η Νορβηγία έχει επαρκείς ροές για να καλύψει την καθημερινή ζήτηση, προσθέτοντας ότι ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να είναι μήνας σχετικά χαμηλής κατανάλωσης. Στη Βρετανία, το συμβόλαιο για άμεση παράδοση αυξήθηκε κατά 20,00 πένες στις 550,00 πένες ανά θερμίδα, ενώ το συμβόλαιο για παράδοση την επόμενη ημέρα αυξήθηκε κατά 20 πένες στις 545 πένες ανά θερμίδα.

Τέλος, στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε πτώση κατά 0,55 ευρώ στα 88,76 ευρώ ανά τόνο.

πηγή:ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα