Featured

Η σωστή πλευρά της ιστορίας και η Ελλάδα

Η ατάκα Μητσοτάκη για Ουκρανία και οι προηγούμενοι πόλεμοι σε ευρωπαϊκό έδαφος στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Μιχαήλ Συμεωνίδης
η-σωστή-πλευρά-της-ιστορίας-και-η-ελλάδ-754306
Μιχαήλ Συμεωνίδης

«Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος». Είναι μερικά από τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο που εκτυλίσσεται αφήνοντας στο διάβα του εκατομμύρια πρόσφυγες και εκατοντάδες νεκρούς.

Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι; Είναι η πρώτη φορά που γίνεται πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα; Μερικά παραδείγματα ίσως μας βοηθήσουν στο να βρούμε μια απάντηση.

Ήταν στις 20 Ιουλίου του όχι και τόσο μακρινού 1974, όταν ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία με το κωδικό όνομα « Επιχείρηση Αττίλας». Μια εισβολή που είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, να χάσουν τη ζωή τους 215 ελληνοκύπριοι, 223 να αγνοούνται, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό 385 Ελληνοκύπριοι στάλθηκαν στα Άδανα ως αιχμάλωτοι πολέμου, 63 στη φυλακή Saray και 3.268 Τουρκοκύπριοι σε διάφορες τοποθεσίες στην Κύπρο. 

Μια άλλη τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής ήταν οι 162.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες και η παράνομη κατοχή μέχρι και σήμερα του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι είχε προηγηθεί της τουρκικής εισβολής; Η Τουρκία βρήκε την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που διενήργησε η στρατιωτική χούντα των Αθηνών, κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Η δεύτερη περίπτωση πολέμου και εισβολής σε ευρωπαϊκό κράτος έγινε στις 24 Μαρτίου 1999 και αφορούσε την νατοϊκή επίθεση στης Γιουγκοσλαβία. Αφορμή; Πρόσχημα; Ανθρωπιστικοί λόγοι για την προστασία των Αλβανών στο Κόσοβο και η προστασία τους από τη βία του Μιλόσεβιτς.

Η επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στη Σερβία ξεκίνησε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κράτησε 77 ημέρες. Οι συνέπειες; Σύμφωνα με τις σερβικές πηγές σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1008 ήταν ένστολοι (αστυνομικοί και στρατιωτικοί), ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά. Ανεξάρτητες πηγές, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000. Ταυτόχρονα, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ως ενιαίας χώρας, οι τεράστιες υλικές ζημιές κυρίως στη Σερβία και τη Βοσνία, η περιβαλλοντική μόλυνση  και η αύξηση του καρκίνου αποτελούν μερικές ακόμη από τις βασικές συνέπειες αυτού του πολέμου.

Και στους δύο παραπάνω πολέμους η χώρα μας διαδραμάτισε καίριο ρόλο. Την μια φορά λόγω του χουντικού πραξικοπήματος και την δεύτερη λόγω της παράδοσης του ελληνικού εδάφους στις νατοϊκές δυνάμεις για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.

Στον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα μας, σύμφωνα με την Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται και πάλι στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

Στους δύο προηγούμενους πολέμους επί ευρωπαϊκού εδάφους, πάντως δεν φάνηκε να ήταν. Αν και ισχυριζόταν το αντίθετο…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα