Ελλάδα

Σταυρός, Ασπροβάλτα, Βρασνά: Η πληρότητα δωματίων φέρνει ανοικοδόμηση

Ο τουρισμός φέτος "πετάει" και οι περιοχές βγάζουν τα "χαμένα" προηγούμενων ετών - Τι λέει ο Δήμαρχος Βόλβης για το φετινό καλοκαίρι

Γιώργος Σταυρακίδης
σταυρός-ασπροβάλτα-βρασνά-η-πληρότητ-919836
Γιώργος Σταυρακίδης

Σε ένα καλοκαίρι με έντονο το τουριστικό ενδιαφέρον, οι κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» μας, ακόμα και για να πούμε και όσα καλά συμβαίνουν εκεί.

Κάπως έτσι, την προσοχή μας κερδίζουν οι τρεις αστικοί οικισμοί του Δήμου Βόλβης, όπου παραδοσιακά προσελκύουν τουρίστες. Άλλωστε ποιος δεν έχει περάσει κάποιο καλοκαίρι του στον Σταυρό, την Ασπροβάλτα ή τα Βρασνά;

Το φετινό καλοκαίρι όμως, κάτι πολύ καλό συμβαίνει εκεί, αφού Έλληνες αλλά και ξένοι τουρίστες έχουν κατακλύσει την περιοχή, σε βαθμό που φτάνει (και ξεπερνάει όπως μαθαίνουμε) τα ποσοστά του 2019 που ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά για τη χώρα.

Κρατήσεις που έχουν γίνει από πολύ νωρίς, ταβέρνες που γεμίζουν από κόσμο, δρόμοι που επιτέλους είδαν ξανά ανθρώπους να περπατάνε και να τους κλείνουν και καταστηματάρχες που δείχνουν καθημερινά την ικανοποίηση τους για μία χρονιά που απολαμβάνουν, αφού μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, αυτό το καλοκαίρι μοιάζει με «φάρμακο» σε όσα είχαν προηγηθεί.

asprobalta-1.jpg

«Υπήρχε μία διάχυτη αισιοδοξία από πολύ νωρίς από κρατήσεις που γίνονταν τον Μάϊο, μετά, τον Ιούνιο ήταν ακόμα καλύτερα, τον Ιούλιο ακόμα καλύτερα και πιστεύουμε ότι η κίνηση τον Αύγουστο θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Έχουμε σε μεγάλο βαθμό πληρότητα. Είμαστε πλέον πάνω από 90%» αναφέρει στην Parallaxi ο Δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, ενώ σχετικά με το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται φέτος τις παραλίες του Σταυρού, Βρασνών και Ασπροβάλτας, ο δήμαρχος λέει: «Ο μεγάλος όγκος τουριστών στην περιοχή, είναι κυρίως βαλκάνιοι. Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι αλλά πλέον έρχονται από παντού. Η περιοχή από παλιά, τραβούσε πάντα τουρίστες από την πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά με την ανάπτυξη τώρα σε Ρουμανία και Βουλγαρία, κατεβαίνουν πλέον πάρα πολλοί τουρίστες που είναι και εισοδηματικά ανώτεροι. Επειδή όμως έχει ουσιαστικά αναβαθμιστεί πια ο τουρισμός μας, από την άποψη και των παρεχόμενων υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων, προσελκύει πια τουρίστες και από την Κεντρική Ευρώπη.»

Τι γίνεται όμως με τους Έλληνες επισκέπτες; Επιλέγουν αυτές τις περιοχές για τις διακοπές τους;

«Σαββατοκύριακα, όταν είναι καλός ο καιρός, κατακλύζεται η περιοχή, με πολλούς Έλληνες, κυρίως από Θεσσαλονίκη. Έχουμε οκτώ γαλάζιες σημαίες. Υπάρχουν οργανωμένες παραλίες. Θα έλεγα είναι προσιτές σε όλο τον κόσμο, δεν έχουμε εδώ τα φαινόμενα να χρεώνεται ξεχωριστά η ξαπλώστρα, οπότε, μπορεί αυτό να εκτιμηθεί από τους τουρίστες και να τραβήξει τους πάντες.»

dhmos-bolbhs.jpg

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ

Ένα σημαντικό στοιχείο που αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Βόλβης στην Parallaxi, είναι πως ξεκίνησαν πάλι, μετά την παύση του 2019, να χτίζονται νέες τουριστικές μονάδες με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση τουριστών, αλλά και την δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους και, ίσως και πιο απαιτητικούς τουρίστες.

«Το 2019 ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά, άνθιζε και η ανοικοδόμηση τότε, αλλά μας φρέναρε ο κορονοϊός. Τώρα όμως, πάλι προχωράει η περιοχή. Δηλαδή άρχισε πάλι η ανοικοδόμηση. Χτίζονται καινούριες μονάδες, κατά βάση οικογενειακές και θεωρώ ότι αν συνεχίσει έτσι θα πάει πολύ καλά ο τόπος.»

Σε σχέση με τον Σταυρό και την Ασπροβάλτα πάντως, που διαχρονικά ήταν δύο περιοχές που «τραβούσαν» τουρισμό και συνεχίζουν σήμερα, ακόμα πιο εντυπωσιακά, τα Βρασνά είναι μία τουριστική περιοχή που δείχνει φέτος να κερδίζει έδαφος και να προτιμάται από πολλούς επισκέπτες, δηλώνοντας το παρόν της η περιοχή με τον καλύτερο τρόπο, σε ένα καλοκαίρι που σημαντικό ρόλο παίζουν οι υποδομές και οι παροχές που θα μπορούν να δώσουν στον τουρίστα, καθώς και οι τιμές τους.

«Γαστρονομικά επίσης, η κουζίνα του τόπου είναι πάρα πολύ καλή, ο κόσμος μένει πολύ ευχαριστημένος. Οι τιμές επίσης, κυμαίνονται σε πολύ καλό επίπεδο, είναι προσιτές δηλαδή για όλο τον κόσμο. Από την άλλη, εμείς έχουμε κάνει μία καμπάνια στα social media για να προσελκύσουμε κόσμο, οπότε πιστεύουμε ο συνδυασμός όλων θα λειτουργήσει πολύ καλά, και αν κρίνουμε από το ’19 που η περίοδος πήγε μέχρι αρχές Οκτώβρη, αν φέτος βοηθήσει ο καιρός, θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να διανύσουμε.» αναφέρει ο κ. Λιάμας.

brasna.jpg

Στο τέλος της συζήτησης μας με τον Δήμαρχο Βόλβης και αφού ανανεώσαμε το ραντεβού μας για να δούμε σύντομα και τα προβλήματα του τόπου (να μην μιλάμε μόνο για τα καλά), ζητήσαμε να μας δώσει έναν ξεχωριστό λόγο για να επισκεφτούμε όλοι την περιοχή.

«Από τη μια έχεις το πράσινο του βουνού και από την άλλη, το γαλάζιο της θάλασσας. Αυτό λοιπόν, να ξέρετε ότι σε ξεκουράζει και μόνο που το βλέπεις…»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα