στέλιο-είναι-κανονική-δουλειά-το-να-929840

Πρόσωπα

Στέλιο, είναι "κανονική δουλειά" το να είσαι κωμικός;

O Στέλιος Ανατολίτης μιλάει για την εξέλιξη και το μέλλον της κωμωδίας καθώς και τη νέα του παράσταση.

Νίκος Γκάγιας
Νίκος Γκάγιας

«Είμαι ο Στέλιος Ανατολίτης και τα τελευταία χρόνια βρήκα το θάρρος να αποκαλώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη. Είμαι ένας αποτυχημένος χημικός, ο οποίος σε κάποια φάση στη ζωή του, το γύρισε στο θέατρο και έπειτα στην κωμωδία. Πρακτικά αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με το stand up comedy, τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό και γράφω και βιβλία στον χρόνο που μου απομένει»

Αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον Στέλιο όσον αφορά την επαγγελματική του υπόσταση. Βέβαια είναι και μουσικός, κάτι που το κάνει ως επάγγελμα αλλά το έχει κρατήσει για την ευχαρίστηση του. Του αρέσει το περπάτημα, ο κινηματογράφος, το θέατρο. Αγάπα την καλή παρέα, τα ταξίδια που κάνει για τη δουλειά αλλά και τα απλά, αυτά που πάει για αναψυχή και δεν χρειάζεται να παίξει παράσταση μετά από 7 ώρες παράστασης.

«Η στιγμή που άφησε το χημικό για να ασχοληθώ με την κωμωδία δεν κάποια συγκεκριμένη. Ήταν πολλά πράγματα μαζί. Το χημικό ήταν η δεύτερη επιλογή μου, αλλά ήταν μία εξαιρετική σχολή για αυτά που ήθελα να κάνω. Μπήκαμε και σε μία χρονιά που είχε 3 μήνες καταλήψεις και τα πράγματα δεν βοήθησαν γιατί εγώ δεν μπορώ να κάθομαι. Οπότε άρχισα να ασχολούμαι με την μουσική περισσότερο και έτσι επικεντρώθηκα σε άλλα πράγματα. Όταν τελείωσε το εξάμηνο εγώ ήμουν αλλού και έτσι μαζεύτηκαν τα μαθήματα. Ξεκίνησα και να δουλεύω και σχολές όπως το χημικό δεν συνδυάζονται με δουλειά εύκολα. 

Έτσι στο 3ο έτος που άρχισε να “χτυπάει” η κρίση σοβαρά διαπιστώσαμε ότι τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν υπήρχαν. Ως χημικοί όταν βγαίναμε από την σχολή είχαμε ένα πολύ καλό βασικό μισθό και μας το γυρνούσαν σ’ έναν βασικό των 730 ευρώ. Τότε λέγαμε “πως θα ζήσουμε;”. Που να ξέραμε πως 5 χρόνια μετά θα γινόταν 430ευρώ. Έτσι διαπίστωσα πως θα πεινάω σε μία σχολή που θα σε ζορίσει πάρα πολύ. Τα χόμπι σου έχουν γυρίσει όλα στο καλλιτεχνικό πάλι. Έτσι είπα μήπως ασχοληθώ με κάτι άλλο και κάπου εκεί έγινε η στροφή»

Οι πρώιμες μορφές του stand up υπήρχαν από τα μπουλούκια, θέατρο του 1.800. Κάποιος τριγυρνούσε και έλεγε τα νέα στα χωριά που δεν είχαν να διαβάσουν εφημερίδες και αυτό το πράγμα κάπως γινόταν με χιούμορ. 

«Η Ελλάδα πέρασε μία ακραία μορφή συντηρητισμού που πάγωσε το χιούμορ την εποχή της δικτατορίας. Κι αυτό που επανήλθε ήταν πολύ περίεργο μέχρι που εμφανίστηκαν άνθρωποι όπως ο Χάρρυ Κλυνν, οι οποίοι ήταν εξ’ Αμερικής ορμώμενοι και ξέρανε τι είναι το stand up. Όμως ποτέ ούτε αυτός ούτε ο Πανούσης δεν δημιούργησαν ένα open mic έτσι ώστε να ανοίξει η βιομηχανία. Δεν φρόντισαν να φτιάξουν τα “ανοιχτά μικρόφωνα”. Με κάποιο τρόπο πέρασε (λανθασμένα) στο νου του κόσμου ότι το stand up είναι αυτό που πας κάπου για να σε βρίσουν, το οποίο ήταν καταστροφικό για τους κωμικούς. Τα open mic στην ουσία τα άνοιξαν ο Λάμπρος Φισφής και η Κατερίνα Βρανά. Και ξεκίνησε ο κόσμος να γράφει κείμενα. Έτσι άρχισε σιγά σιγά να χτίζεται αυτό που λέμε η σκηνή του ελληνικού stand up»

@st.anatolitis Όταν ζεις μακριά από τους γονείς σου και επισκέπτεσαι, κάθε φορά είναι μια μικρή έκπληξη.ΧΑΠΙΈρχεται στις 10.9.2022 στο YouTube. #comedyspecial #standupcomedy #greekcomedy #greekcomedytiktok #xapi #happy #mother #mothersbelike ♬ original sound – St.Anatolitis

Ο Στέλιος αναφέρει πως οι Έλληνες δεν είμαστε εξοικειωμένοι με το stand up. Βέβαια τα χρόνια που ξεκίνησε τα πράγματα ήταν όπως τα χαρακτηρίζει “άγρια δύση”. 

«Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος το λέει πολύ ωραία ήταν τα “πέτρινα χρόνια”. Δεν έρχονταν αυτοί που δεν θέλαμε να τους βρίσουμε και όσοι έρχονταν περίμεναν να τους βρίσουμε και όταν κάναμε αστεία έλεγαν “εμένα γιατί δεν μου μιλάνε”, ήθελαν να τους δώσουμε σημασία. Ήταν δύσκολα και είναι ακόμη μέχρι σήμερα. Βέβαια πια είναι πιο διαδεδομένο, έχουν γίνει άλματα»

Πόσο “κανονική δουλειά” είναι το stand up

Το φετινό χειμώνα ο Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση με τίτλο “Κανονική Δουλειά”.

«Όσοι με ξέρουν με έχουν στο νου τους ως ένας κωμικό που μπορεί να κάνει πιο σοβαρά κείμενα. Ενώ η ουσία είναι πως είμαι πολύ σαχλός άνθρωπος. Φέτος ήθελα να κάνω μία παράσταση που θα συνδυάσει αυτό το κομμάτι, την σαχλαμάρα, την απενοχοποίηση του γέλιο – το γεγονός πως μπορώ να γελάσω και με μία βλακεία, δεν χρειάζεται να είναι όλα σοβαρά και όλα να έχουν ένα νόημα. Συνδύασα τις άλλες δύο τέχνες, μουσική και την συγγραφή με σκοπό να φτιάξω αστεία που έχουν σχέση με αυτό. Θα ακούσετε κείμενα για τις δουλειές, πιάνω διάφορες εργασίες που έχω κάνει κατά καιρούς. Θέλω να πιστεύω πως το τέλος θα έχω πείσει τον κόσμο πως αυτό που κάνω είναι μία κανονική δουλειά, όπως και οι υπόλοιπες.»

@st.anatolitis Λίγη βοήθεια με κάτι πιάτα.#comedyspecial #standupcomedy #greekcomedy #greekcomedytiktok #mothersbelike #happy #xapi #mother ♬ original sound – St.Anatolitis

Ο Στέλιος σε όσους τον ρωτούν το εάν το να είσαι κωμικός είναι μία κανονική δουλειά απαντάει ένα “ναι”.

«Δεν μπορώ να ανοίξω αυτή την κουβέντα γιατί μετά θα μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε μέχρι και τι είναι το ΦΠΑ. Είναι μια δουλειά, δεν ξέρω τι θα πει κανονική. Δεν αναγνωρίζω και τον όρο. Τι είναι κανονικό; Γιατί ένας άνθρωπος που δουλεύει σε σουπερμάρκετ, σε μία αποθήκη και σπάει την μέση του για 600 ευρώ γιατί δεν έχει άλλη επιλογή έχει πιο κανονική δουλειά από μένα που έκανα παραστάσεις σε μπαρ για 600 ευρώ. Ποια η διαφορά; Πάρα πολύ το γυρνάνε στο οικονομικό, ότι θα πεινάσεις κλπ. Όμως αν γίνει κάτι και σταματήσεις να πεινάς για λίγο, σε κοιτάνε με άλλο μάτι και τότε είναι δουλειά. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν μπορώ να δώσω στον άλλον να καταλάβει πόση δουλειά χρειάζεται. Έχω κάνει αρκετές δουλειές στη ζωή μου. Ο όγκος της δουλειάς είναι αδιανόητος. Δεν είμαστε ανθρακωρύχοι. Όταν δούλευα σερβιτόρος και σχολούσα το πρωί, το σώμα μου ήθελε να ξεκουραστεί, το μυαλό μου ήταν μία χαρά. Στο stand up στο τέλος της μέρας δεν μπορώ να σταθώ όρθιος. Στην Ελλάδα αν φτάσεις σε σημείο να το τρέξεις σωστά και έχεις την τύχη να μπορείς να δουλεύεις με την τέχνη σου είναι μία κανονική εταιρεία»

Η πιο άβολη στιγμή που έχει ζήσει ήταν όταν στο κοινό υπήρχε ένας άνθρωπος που ήταν επιληπτικός και έπαθε κρίση.

«Οι άνθρωποι γύρω του ήξεραν να το χειριστούν. Το θέμα είναι πως εκείνη την ώρα έδειξε εμένα και νόμιζα πως ήθελε να μου πει κάτι. Εγώ άθελα μου τράβηξα όλη την προσοχή του κοινού εκεί, ενώ ο άνθρωπος ήθελε την ηρεμία του. Μετά έληξαν όλα. Γελάσαμε κιόλας, έκαναν και οι δικοί του ένα αστείο πάνω στο θέμα. Σε σύγκριση με το πως θα μπορούσε να πάει, πήγε καλά. Εκείνη την ώρα απλώς πάγωσα γιατί θα έπρεπε να ρωτήσω, αν χρειάζεται ασθενοφόρο κλπ»

Σχετικά με το μέλλον του stand up comedy στη χώρα μας ο Στέλιος εξηγεί πως δεν έχει ιδέα ποιο είναι και αυτό είναι κάτι που τον τρομάζει.

«Αυτή τη στιγμή ζούμε σ’ ένα πολύ περίεργο κόσμο, είναι όλα μοιρασμένα. Εγώ καταφέρνω να έχω την δουλειά μου, προωθώντας αποκλειστικά ό,τι κάνω μέσω του Internet. Μέχρι πριν αρχίσει η πανδημία, το Internet ήταν ένα πολύ φιλικό μέρος – με πολλά εισαγωγικά- για τους καλλιτέχνες. Πλέον δεν είναι. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για να έχουμε ακόλουθους και πληρώνουμε διαφημίσεις, σιγά σιγά αποφασίζουν να περάσουν σε αλγοριθμικά μοντέλα, αντί μοντέλα ακολούθων. Με αποτέλεσμα να μην φαίνονται εύκολα τα δικά μας posts σε αυτούς που μας ακολουθούν»

@st.anatolitis #comedyspecial #standupcomedy #gamer #greekcomedy #neraides #youtube #greekcomedytiktok ♬ original sound – St.Anatolitis

Ο Στέλιος σε κάθε περίπτωση φέτος θα ασχοληθεί με την σχολή, House of Improv, που έχει με τον Παναγιώτη Κούδα και την Ειρήνη Ξυγκάκη και διδάσκουν αυτοσχεδιασμό. Θα ξεκινήσει ένα μεταπτυχιακό πάνω στην δημιουργική γραφή, το οποίο θα τον απασχολήσει. Θα γράψει το τρίτο του βιβλίο και έχει την “κανονική δουλειά” που θα ξεκινήσει από την Αθήνα και στη συνέχεια θα παίξει σε όλα τα άλλα μέρη που πρέπει να παιχτεί.

*Κανονική Δουλειά, Πρεμιέρα: Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, Θέατρο Αλάμπρα, Προπώληση εισιτηρίων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα