Αρχιτεκτονικη

Tα 10 πιο υπέροχα βιτρό στον κόσμο

Μοναδικές αντανακλάσεις μετατρέπουν φυσικούς χώρους σε καλειδοσκόπια. 

Parallaxi
tα-10-πιο-υπέροχα-βιτρό-στον-κόσμο-913122
Parallaxi

Tα βιτρό είναι το κόσμημα των χώρων λατρείας εδώ και αιώνες. Αντανακλάσεις που στον ήλιο δημιουργούν φαντασμαγορικά χρώματα και κάνουν τα θρησκευτικά κτίρια να μοιάζουν θριαμβευτικά.

Αν και συχνά συνδέονται με γοτθικούς καθεδρικούς ναούς, τα πολύχρωμα αυτά τζάμια τα συναντάμε σε μια μεγάλη ποικιλία θρησκευτικών χώρων, από τζαμιά έως σύγχρονες εκκλησίες.

Εδώ, θα κάνουμε μια περιήγηση σε μερικά από τα πιο φανταστικά διάσημα βιτρό σε όλο τον κόσμο, από μεσαιωνικά αριστουργήματα έως σύγχρονες δημιουργίες. Ενώ τα εκθαμβωτικά βιτρό ποικίλλουν σε κλίμακα και στιλ, το καθένα έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει μια απλή τοποθεσία σε ένα υπερβατικό καλειδοσκόπιο χρωμάτων.

Πάμε να ξεκινήσουμε την περιήγηση.

SAINTE-CHAPELLE – Χτίστηκε τον 13TH αιώνς, Παρίσι, Γαλλία

Περιγραφόμενο ως το «κόσμημα της γοτθικής περιόδου Rayonnant», το εντυπωσιακό Sainte-Chapelle του Παρισιού χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον βασιλιά Λουδοβίκο IX. Το Sainte-Chapelle είναι ιδιαίτερα γνωστό για τη συλλογή του με τα 15 βιτρό παράθυρα. Με ύψος σχεδόν 50 πόδια, κάθε μνημειακό παράθυρο απεικονίζει μια αστραφτερή ερμηνεία μιας βιβλικής σκηνής που αποδίδεται σε τόνους που μοιάζουν με πολύτιμους λίθους και εντυπωσιακές λεπτομέρειες.

YORK MINSTER – Χτίστηκε τον 15ο αιώνα, YORK, Αγγλία

Ο Καθεδρικός Ναός και η Μητροπολιτική Εκκλησία του Αγίου Πέτρου στο Γιορκ, πιο γνωστός ως York Minister, είναι ένας εντυπωσιακός καθεδρικός ναός του 15ου αιώνα που ολοκληρώθηκε το 1472. Διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή από βιτρό, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι το Great East Window. Δημιουργημένο από τον John Thornton, αυτό το κομμάτι απεικονίζει σκηνές από το Βιβλίο της Αποκάλυψης και είναι η μεγαλύτερη έκταση μεσαιωνικών βιτρό στην Αγγλία.

KING’S COLLEGE CHAPEL – Xτίστηκε BETWEEN μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα στο CAMBRIDGE στην Αγγλία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τέλους του 15ου και των αρχών του 16ου αιώνα, ένα όμορφο γοτθικό παρεκκλήσι ανεγέρθηκε στο King’s College του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Εκτός από το μαγευτικό θησαυροφυλάκιο των θαυμαστών και έναν πίνακα του μάστερ του μπαρόκ Peter Paul Rubens, το King’s College Chapel είναι διάσημο για τον θησαυρό του με αφηγηματικά παράθυρα. Η εικονογραφία που εμφανίζεται στα υπέροχα τζάμια ενσωματώνει τόσο θρησκευτικά όσο και βασιλικά μοτίβα και απεικονίζει τις καλλιτεχνικές προόδους της ύστερης γοτθικής περιόδου της Αγγλίας.

NASIR AL-MULK MOSQUE Χτίστηκε τον 19ο αιώνα στο SHIRAZ του IRAN

Το τζαμί Nasir al-Mulk, είναι ένας τόπος λατρείας του 19ου αιώνα στο Shiraz του Ιράν, ένα εκπληκτικό παράδειγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής που κόβει την ανάσα. Με μια πρόσοψη διακοσμημένη με μια σειρά από βιτρό, το “Pink Mosque” προσφέρει στους πιστούς ένα ηλιόλουστο θέαμα κάθε μέρα.

LA SAGRADA FAMÍLIA χτίστηκε τον 19ο αιώνα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας

Σχεδιασμένο από τον μάστορα του μοντερνισμού Antoni Gaudí στα τέλη του 19ου αιώνα, η La Sagrada Familia είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς της Βαρκελώνης. Πάνω από τους ιδιόρρυθμους πύργους και τα μαγευτικά ψηφιδωτά της, η εκκλησία είναι γνωστή για τα φανταστικά βιτρό της.Αποτυπώνοντας την «εκφραστικότητα και το μεγαλείο» του οράματος του Γκαουντί, τα πολύχρωμα παράθυρα ποικίλλουν σε σχήμα και συνδυασμό χρωμάτων.

THE ROSARY CHAPEL χτίστηκε μεταξύ του 1943 και του 1945 στην VENCE της Γαλλίας

Φωλιασμένο στο Vence, μια ειδυλλιακή κοινότητα στη νοτιοανατολική Γαλλία, το Rosary Chapel σχεδιάστηκε από τον σύγχρονο καλλιτέχνη Henri Matisse και χτίστηκε μεταξύ 1943 και 1949. Εκτός από τις μινιμαλιστικές διακοσμήσεις με κωδωνοστάσιο και μωσαϊκό, το μικροσκοπικό παρεκκλήσι διαθέτει εντυπωσιακά παράθυρα που θυμίζουν τη διάσημη σειρά κομματιών του καλλιτέχνη.

THE GROSSMUNSTER χτίστηκε ΤΟΝ 11ο ΑΙΩΝΑ παράθυρα προστέθηκαν τον 20ο και τον 21ο αιώνα

Το Grossmunster είναι μια προτεσταντική εκκλησία του 11ου αιώνα στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Ενώ η εκκλησία χτίστηκε σε ρομανικό στιλ – μια προσέγγιση γνωστή για τους χοντρούς τοίχους και στη συνέχεια τα μικρά παράθυρά της – μπορεί να υπερηφανεύεται για μια όμορφη επιλογή από βιτρό. Αυτά τα εντυπωσιακά παράθυρα προστέθηκαν τον 20ο και τον 21ο αιώνα και περιλαμβάνουν εντυπωσιακά κομμάτια του εικονιδίου της Pop Art Sigmar Polke.

PALAU DE LA MÚSICA CATALANA

Σχεδιάστηκε από τον μοντερνιστή αρχιτέκτονα Lluís Domènech i Montaner και ολοκληρώθηκε το 1908 το Palau de la Música Catalana είναι μια πολυτελής αίθουσα συναυλιών στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Το κορυφαίο του κόσμημα είναι ο βιτρός φεγγίτης που σχεδίασε ο Antoni Rigalt στο αμφιθέατρο που προορίζεται να θυμίζει μπλε ουρανό με ήλιο στο κέντρο. Λόγω του τεράστιου μεγέθους και της ημιδιαφάνειάς του, το Palau de la Música Catalana είναι η μόνη αίθουσα συναυλιών στην Ευρώπη που φωτίζεται από φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

THE CHAPEL OF THANKSGIVING χτίστηκε το 1976, στο DALLAS του TEXAS στην Αμερική

Το Παρεκκλήσι των Ευχαριστιών είναι ένα μη θρησκευτικό κτήριο στο κέντρο του Ντάλας του Τέξας. Σχεδιάστηκε «για να προωθήσει την έννοια της ευχαριστίας ως παγκόσμιας, ανθρώπινης αξίας». Το σύγχρονο παρεκκλήσι γιορτάζει αυτή την ιδέα μέσα από μια εντυπωσιακή βιτρό σπείρα που φαίνεται να αλλάζει χρώμα καθώς στρίβει προς τον ουρανό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα