Μουσική

Τα (καινούρια) τραγούδια της εβδομάδας

Νταλάρας, Γλυκερία, Καλκάνης και πολλές νέες φωνές που πρέπει να γνωρίσετε, είναι εδώ με νέα τραγούδια!

Γιώργος Σταυρακίδης
τα-καινούρια-τραγούδια-της-εβδομάδας-919608
Γιώργος Σταυρακίδης

Όσο περνάει ο καιρός και μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, τόσο πιο συχνά βλέπουμε να κυκλοφορούν καινούρια τραγούδια που κρύβουν μέσα του λίγη από την διάθεση του.

Βέβαια, ο καιρός των ημερών δε θυμίζει σε τίποτα τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά μην αγχώνεστε, σύντομα θα βγει πάλι ο ήλιος και τότε θα έχετε έτοιμα και τα τραγούδια που θα ακούσετε (ξανά και ξανά)

Αυτή την εβδομάδα, επιλέγω και πάλι μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες και χαίρομαι, επειδή έχουμε την ευκαιρία κάπως έτσι να ακούσουμε πολλά και διαφορετικά είδη και μερικούς εξαιρετικούς ερμηνευτές (παλιότερους και νέους)

Υπάρχουν υπέροχες φωνές εκεί έξω και, ευτυχώς, αυτή την εβδομάδα έχουμε εδώ μερικές από αυτές!

TOGETHER | Mihalis Kalkanis

mihalis-kalkanis.jpg

Από το ολοκαίνουριο άλμπουμ του Μιχάλη Καλκάνη με τίτλο «Emotions» που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή από την United We Fly, επιλέγουμε να ακούσουμε αυτή την εβδομάδα το κινηματογραφικό «Together». 

Μία απόλυτα αισθαντική σύνθεση του σημαντικού συνθέτη που ακροβατεί ανάμεσα στα μουσικά είδη που αγαπάει και παρουσιάζει πάντα κάτι που στη βάση του τιμάει την jazz, αλλά από εκεί και πέρα δανείζεται διάφορους ήχους που κάνουν το αποτέλεσμα ακόμα πιο ενδιαφέρον. 

Το «together» ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (όπως και όλο το «Emotions») και νομίζω πως αξίζει να το ακούσετε και μετά να συνεχίσετε και με τα υπόλοιπα εφτά κομμάτια του άλμπουμ του Καλκάνη που είναι, επίσης, αξιόλογα.

ΤΙΜΙΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ | Γιώργος Νταλάρας

basilottos.jpg

Το «Τίμιε Φίλε Μου» είναι ένα καινούριο τραγούδι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας και αποτελεί προπομπό του άλμπουμ που ετοιμάζει ο ηθοποιός και ερμηνευτής Γιάννης Βασιλώττος με τραγούδια του αγαπημένου Δημήτρη Καρρά.

Ο τίτλος του άλμπουμ θα είναι “Αποδομημένος Shakespeare” και δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού το concept είναι η ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά των σονέτων του William Shakespeare, διαμορφώνοντας τόσο τους στίχους των τραγουδιών, όσο και τις αφηγήσεις.

Το «Τίμιε φίλε μου» είναι αφιερωμένο στον Μάνο Ξυδούς και πρόκειται για μία ροκ μπαλάντα που ακους και θέλεις να ακούσεις ξανά και ξανά. Ανυπομονώ να ανακαλύψω τι άλλο θα κρύβει η ολοκληρωμένη δουλειά του Βασιλλώτου (που πρόσφατα αγαπήσαμε πολύ από τις Άγριες Μέλισσες και το soundtrack)

Ανίκητη και ακίνητη φαντάζει η γλυκιά μορφή σου/ Ίσως τα μάτια ξεγελά μορφή που αγέννητη γερνά/ Πριν γεννηθείς το καλοκαίρι ήταν νεκρό από ομορφιά

ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ | Χάρης Νικολαΐδης

xarhs-nikolaidhs.jpg

Πολύ συχνά τα πρώτα τραγούδια των τραγουδοποιών, είναι από τα πολύ αγαπημένα μου. Ίσως επειδή έχουν ακόμα την ανεμελιά των ανθρώπων που δεν έχουν «ψηθεί» μέσα στον επαγγελματισμό αυτής της δουλειάς ή ίσως επειδή συνήθως είναι και τραγούδια που έχουν γραφτεί κάπως, κάπου, κάποτε χωρίς την πίεση κάποιας δισκογραφικής. 

Το πρώτο τραγούδι του Χάρη Νικολαΐδη (που κυκλοφορεί από την Akti) είναι ένα τέτοιο τραγούδι, με μια ποπ διάθεση χαλαρότητας και με δείγματα μιας ωραίας συνέχειας που, ελπίζω, θα δούμε τα επόμενα χρόνια.

Το «Αγκαλιές και φιλιά» είναι ένα, για τα καλά, ραδιοφωνικό τραγούδι που εύχομαι να το ανακαλύψουν αυτοί που πρέπει. Και, εννοείται και όλοι εσείς…

Θέλω να κάθομαι ψηλά/ Να χαζεύω μια ωραία θέα/ Να βλέπω τ’ άστρα και το φως του φεγγαριού

ΤΟ ΜΑΖΙ | Γλυκερία

to-mazi-sasmos.jpg

Όπως και με την περίπτωση του Γιώργου Νταλάρα, έτσι και η Γλυκερία, αποτελεί πάντα εγγύηση σε ό,τι επιλέγει να ερμηνεύσει, βάζοντας τη δική της σφραγίδα στα τραγούδια. Το «Μαζί» είναι ακόμα ένα τραγούδι που γράφτηκε για την τηλεοπτική σειρά «Σασμός» από τον συνθέτη Νίκο Τερζή και τον ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα που έχει δώσει (και) εξαιρετικά δείγματα γραφής στίχων αυτή τη χρονιά.

Σε συνέχεια των προηγούμενων κομματιών που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, αυτό «Το μαζί» θα είναι σίγουρα ένα από εκείνα που θα ακουστούν πολύ τους επόμενους μήνες, καταφέρνοντας να «ξεπηδήσουν» από το στόρι της σειράς και να λειτουργήσουν αυτόνομα.

Κι αυτό το τραγούδι, κυκλοφορεί από την Panik Platinum.

Τόσα χρόνια ψυχή μου η ζωή μου μαράζωνε/ κρύο σίδερο και με κάρφωνε./ Άδειες νύχτες τα βράδια τα χάδια σου έψαχνα/ γιατί κρυώνω, θύμωνα και έκλαιγα.

ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ | Θανάσης Σκαργιώτης

thanashs-skargioths.jpg

Ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από δεκαπέντε χρόνια, γεμάτο παραδοσιακά χρώματα από την Ήπειρο και σύγχρονα στοιχεία που δένουν εξαιρετικά μεταξύ τους, ο Θανάσης Σκαργιώτης επανέρχεται στη δισκογραφία με τα «Πουλιά της λήθης» σε στίχους του πατέρα του, συγγραφέα, Μάνθου Σκαργιώτη

Χαρακτηριστικά ο Θανάσης λέει μάλιστα πως «Κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στα ρυάκια, στην πλατεία του χωριού, στο παλιό δημοτικό σχολείο, στο πέτρινο γεφύρι, στην αυλή με τα λουλούδια της γιαγιάς…μάλλον σε αυτά τα μέρη καρφώθηκαν μέσα μου οι πρώτες νότες αυτού του τραγουδιού.»

Το τραγούδι κυκλοφορεί από το Ogdoo και το βρίσκετε στο άλμπουμ «Της χαραυγής το αχ»

Μια νύχτα βγήκα απ’ το παλιό παράπονο/ κι ανέβηκα τη σκάλα για να πιάσω ουρανό/ και φορτωμένος όνειρα γιαννιώτικα/ φτερό στους πέντε ανέμους παραδόθηκα.

ΕΔΩ – Δημήτρης Τσιβούλας

dhmhtrhs-tsibulas.jpg

Τον Δημήτρη Τσιβούλα τον γνωρίζω προσωπικά και ξέρω πόσο πολύ αγαπάει τη μουσική, τους καλλιτέχνες και το να μεταδίδει τις γνώσεις του σε μαθητές του. 

Το καινούριο του τραγούδι, από την νεοσύστατη εταιρία Inspire της Θεσσαλονίκης, είναι μία ερωτική μπαλάντα που του ταιριάζει απόλυτα και δείχνει πόσο καλά γνωρίζει ο δημιουργός να φτιάχνει ένα τραγούδι, με όλα εκείνα τα υλικά που χρειάζονται ώστε να βγει μία πολύ καλή παραγωγή.

Εδώ θα είμαι πάντα εδώ/ Να σε κρατώ να σε φιλώ/ Το δρόμο που διαβαίνεις/ Να περπατώ και γω

ARRIVEDERCI | Γιάννης Καραλής

giannhs-karalhs.jpg

Πώς είναι να φτιάχνεις, ακόμα, τραγούδια με τον παλιό, καλό τρόπο που να μην είναι πρώτο σου μέλημα να γίνει σουξεδάρα αλλά να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των ακροατών και να αφήσει κάτι στον απέραντο ωκεανό της δισκογραφίας; Αυτό θα μπορούσε λοιπόν να είναι ένα καλό ερώτημα στον Γιάννη Καραλή που επέστρεψε με ένα ακόμα πολύ καλό λαϊκό άλμπουμ που εμπιστεύτηκε στο Ogdoo. 

Με δικές του μουσικές και στίχους του Γιώργου Γκώνια και του Χρήστου Κανελλόπουλου, οι «Χίμαιρες» είναι ένα άλμπουμ που, συγκινητικά μπορώ να πω, διεκδικεί μία θέση στα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς. Ο Γιάννης Καραλής είναι από τους καλούς τραγουδιστές της γενιάς του, ακόμα από τον καιρό της συνεργασίας του με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τους Σπείρα Σπείρα, κρατώντας μία αισθητική και μία νοοτροπία που τιμάει το καλό λαικό τραγούδι. 

Ένα από τα τραγούδια που πρέπει να ακούσετε είναι το «Arrivederci» που είναι, ίσως, η πιο παιχνιδιάρικη στιγμή του άλμπουμ.

Μικρή μου μάγισσα γλυκιά μου Κίρκη/ βλέπεις νοστάλγησα το σπίτι/ μικρή μου μάγισσα πιάσ’ το ραβδάκι/ μου λείπει βλέπεις η Ιθάκη

I’M SINGING FOR YOU | Achilleas Spais

im-singing-for-you-1.jpg

Τι ωραία να ακούς νέους μουσικούς που ανοίγουν τα «φτερά» τους και τολμούν να δημιουργήσουν ωραία πράγματα έξω από τη χώρα μας. Ο Αχιλλέας Σπαής είναι ένα από αυτά τα σουπερ ταλαντούχα πλάσματα που με το «I’m singing for you» αποκαλύπτει όλα όσα μπορεί να κάνει, γράφοντας και ερμηνεύοντας (μοναδικά) αυτό το χαρούμενο ποπ τραγούδι που μυρίζει καλοκαίρι, συνεργαζόμενος με την The Animal Farm Music στο Λονδίνο.

Ο νεαρός τραγουδιστής και τραγουδοποιός είναι από την Αθήνα και ξεκίνησε ως πιανίστας, ενώ έχει εμφανιστεί μπροστά σε μεγάλα πλήθη σε διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Συμποσίου για την Κλιματική Αλλαγή το 2019. 

Το τραγούδι του, εύχομαι, να είναι η αρχή πολλών που θα έρθουν (Αχιλλέα έχεις κερδίσει έναν μεγάλο θαυμαστή ήδη…)

When your tears, they fall down/ And the people that you need have gone/ I’ll be loving you now/ Up till the red light of dawn

BABYLON BURN | IAM NOTHE

iam-nothe-2021.jpg

Συνεχίζουμε με ακόμα κάτι αγγλόφωνο και επίσης ωραίο! Το δεύτερο single από το επερχόμενο άλμπουμ του “The Grand Design”, κυκλοφόρησε ο Iam Nothe και εδώ ακούμε ένα εκρηκτικά δυναμικό κομμάτι που φλερτάρει με την rock αλλά είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ένα ροκ τραγούδι, αφού διακρίνουμε διάφορες και διαφορετικές world music επιρροές στον ήχο του.

Ο Spyreas Sid επιστρέφει με το solo project του και δείχνει να είναι (και πάλι) ιδιαίτερα ανήσυχος μουσικά, όπως άλλωστε γνωρίζαμε ήδη από τους εξαιρετικούς Cyanna Mercury τα προηγούμενα χρόνια. 

Το πρώτο… μοναχικό του single ήταν η μπλουζ κομματάρα “Lord You Are The Cure” και η συνέχεια αποδεικνύεται ακόμα πιο σπουδαία! Αναμένουμε το άλμπουμ αγαπημένε Spyrea…

Noone knows who can save the world/ Noone knows who should take control/ Who’s the god who will end it all/ Who’s the god who can do no wrong

Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ | Δέσποινα Ραφαήλ

despina-rafahl.jpg

Με μία υποδειγματική ερμηνευτική ωριμότητα, η ανερχόμενη Δέσποινα Ραφαήλ τραγουδάει την «Κόρη του Βοριά», ένα καινούριο τραγούδι που μας προϊδεάζει για το ολοκληρωμένο άλμπουμ της που θα κυκλοφορήσει μέσα στον χρόνο από την FM records. 

Η αλήθεια είναι, πως το πρώτο δείγμα – σε μουσική του Βαγγέλη Μαχαίρα και στίχους του Γιώργου Γκώνια – δίνει μία εξαιρετική εντύπωση και ως γνωστόν, η αρχή το ήμισυ του παντός, οπότε αν είναι κάπως έτσι και τα επόμενα, θα έχουμε ένα νέο, πολύ δυνατό όνομα στην ελληνική μουσική.

Ταξίδεψα στα πιο βαθιά, του νου τα μονοπάτια/ να βρω το φως και τη χαρά που κρύβουνε δυο μάτια

ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ | PAIKOS

paikos-photo.jpg

Ακόμα μία νέα είσοδος στην ελληνική δισκογραφία, είναι ο 22χρονος Παναγιώτης Πορίχης ή αλλιώς, Πάικο! Μαθαίνω πως είναι φοιτητής στη Σχολή Καλώς Τεχνών, σπουδάζοντας Εικαστικές Τέχνες και, όπως φαίνεται, γράφει που και που και μερικά ενδιαφέροντα τραγούδια που μάλιστα, τα τραγουδάει κιόλας!

Το ρυθμικό «Χαμένο παρελθόν» είναι το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορεί, και έχει όλα τα φόντα να ακουστεί παντού αυτό το καλοκαίρι, χαρίζοντας του ακόμα περισσότερους λόγους να μας χαρίσει κι άλλα τέτοια «φρέσκα» τραγούδια.

Η ζωή μου η ίδια να με πιέζει να χαρώ/ Να τα αφήνω όλα πίσω… με ησυχία να προχωρώ/ Μα αυτή την ομορφιά για πες μου πως μπορείς να την αφήσεις/ Μήπως θα είναι πιο καλά όταν ξαναγυρίσεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα