Μουσική

"Με μια αγκαλιά τραγούδια θα' ρθω πάλι" | Όσα ακούμε αυτή την εβδομάδα

Είναι ωραίο να επιλέγεις να ακούσεις πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους. Αυτή τη φορά, έχουμε από Κανά μέχρι Θεοχαρίδη και Stavento μέχρι... Άγριες Μέλισσες!

Γιώργος Σταυρακίδης
με-μια-αγκαλιά-τραγούδια-θα-ρθω-πάλιq-903032
Γιώργος Σταυρακίδης

Ακόμα μία εβδομάδα τραγουδιών περνάει και όσα ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες, μόνο ενθουσιασμό μπορούν να προκαλέσουν σε όλους εμάς που αγαπάμε να ακούμε ωραία κομμάτια.

Αν είστε κι εσείς σε εκείνους που αγαπάνε να ανακαλύπτουν νέες μουσικές, τότε είστε στο σωστό μέρος

Αυτή την εβδομάδα, επιλέγω και πάλι μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες και χαίρομαι, επειδή έχουμε την ευκαιρία κάπως έτσι να ακούσουμε πολλά και διαφορετικά είδη και μερικούς εξαιρετικούς ερμηνευτές (παλιότερους και νέους)

Υπάρχουν υπέροχες φωνές εκεί έξω και, ευτυχώς, αυτή την εβδομάδα έχουμε εδώ μερικές από αυτές!

★ ΜΟΝΗ ΜΟΥ | Μελίνα Κανά

melina-kana.jpg

Εδώ έχουμε μία νέα δισκογραφική δουλειά που περιμέναμε καιρό να την ακούσουμε! Η σπουδαία Μελίνα Κανά συνεργάζεται εδώ και καιρό με τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη, με μερικά αγαπημένα τραγούδια που κυκλοφορούσαν μέχρι τώρα σποραδικά. Ήρθε η μέρα λοιπόν, που η «Σπίθα» τους έγινε… πυρκαγιά και γέννησε εννέα σπουδαία τραγούδια που θυμίζουν εκείνες τις εποχές που κυκλοφορούσαν άλμπουμ γεμάτα με καλά τραγούδια που, όλα, είχαν τη θέση τους στο σύνολο του δίσκου.

Ο Καραμουρατίδης είναι από τις πιο φωτεινές περιπτώσεις νέων συνθετών και μάλιστα, από τους λίγους που δείχνουν να θέλουν να «ψαχτούν» καλλιτεχνικά, επιδιώκοντας πολλές ωραίες συνεργασίες. Από την άλλη, η Μελίνα Κανά είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο εκφραστικές ερμηνεύτριες του λαϊκού και όχι μόνο, τραγουδιού. Η «Σπίθα» είναι σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου, της (αδερφής της) Λιζέτας Καλημέρη και της Μαρίας Τζωρτζάκη., ενώ το «Μόνη μου» είναι το τραγούδι που άκουσα, μέχρι τώρα, τις περισσότερες φορές. Ίσως, όπως έγραψεκαι ο Ιωάννου, επειδή είναι ένα τραγούδι της… υπομονής. Αφού όπως αποκάλυψε ο στιχουργός, γράφτηκε πριν έξι χρόνια από τους δύο δημιουργούς και περίμενε την κατάλληλη στιγμή να «ζήσει».

Κουράστηκα να κυνηγώ, Το κάτι παραπάνω, Να φεύγεις δίχως να΄ρχεσαι, Να τρέχω να σε φτάνω

★ ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΟΡΜΙ | Ασπασία Στρατηγού

strathgu-xartino-kormi.jpg

Κάθε φορά που ακούω την Ασπασία Στρατηγού να τραγουδάει, είτε σε κάποια συναυλία είτε σε μία ηχογράφηση, το πιο εύκολο και αβίαστο που μπορώ να κάνω είναι να θαυμάσω τη φωνή της και τον τρόπο που ερμηνεύει. 

Τραγουδίστρια που δανείζεται την αισθητική παλιότερων συναδέλφων της, της καλής γενιάς των λαικών τραγουδιστών περασμένων δεκαετιών. 

Το «Χάρτινο κορμί» είναι το καινούριο της τραγούδι, που κυκλοφορεί από το Ogdoo, σε μουσική του Γιώργου Πλατή και στίχους του Δημήτρη Λέντζου. Ένα δυνατό ζεϊμπέκικο που η Στρατηγού «διαχειρίζεται» μοναδικά και το αποτέλεσμα είναι σπουδαίο. Ακούστε το!

Αυτό που φέρνει η στιγμή, ο χρόνος δεν το φέρνει, κι αυτό το χάρτινο κορμί, ο άνεμος το παίρνει

★ Ο ΤΡΕΛΟΣ | Ανδριανός Νόνης

andrianos-nonhs.jpg

Ο Ανδριανός Νόνης παρουσιάζει ένα καινούριο τραγούδι, γραμμένο για όλους εκείνους που γυρνάνε σε μία θορυβώδη (ή βουβή;) πόλη, τρελοί από μία αγάπη και έναν έρωτα. Ο «Τρελός» είναι ένα ταξιδιάρικο τραγούδι, σε μουσική του ίδιου του Νόνη και στίχους του Mario Vagman που περιγράφει μία (γνωστή σε πολλούς) κατάσταση.

Μία μπαλάντα που μόλις κυκλοφόρησε και μου αρέσει πολύ

Θέλω τη θάλασσα παιδί μου να σκοτώσω, θέλω μια άγονη στεριά να απογίνει, γιατί θυμάμαι πως μου σκότωσε εκείνη, δεν έχω τίποτα στον κόσμο για να σώσω

★ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ | Παντελής Θεοχαρίδης

theoxaridhs-lentzos-gkotshs.jpg

Η φωνή του Θεοχαρίδη με συγκινεί κάθε φορά που την ακούω. Από τους πιο αξιόλογους ερμηνευτές της γενιάς του, έχει κάνει σπουδαίες συνεργασίες και έχει αξιωθεί να πει μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, μεταξύ αυτών και η ιδιαίτερα γνωστή «Μικρή Πατρίδα» του Γιώργου Ανδρέου και του Παρασκευά Καρασούλου. 

Μεγάλη η χαρά της πρόσφατης του κυκλοφορίας, με τίτλο «Φωτοστέφανα σβησμένα» από τις εκδόσεις του Μετρονόμου, με μουσική του Στάθη Γκότση και στίχους του Δημήτρη Λέντζου και με εξαιρετικά τραγούδια, όπυ μεταξύ αυτών, ξεχωρίζω το υπέροχο «Ο έρωτας κι ο θάνατος» που σήμερα ακούμε.

Ο έρωτας κι ο θάνατος ήτανε λέει φίλοι, παιδιά που μεγαλώσανε στην ίδια γειτονιά, τσαμπί – τσαμπί μοιράζανε οι δύο τους το σταφύλι, και στις αγάπες ρίχνανε μαζί την πετονιά

★ ΑΥΤΗ | Γιάννης Σουλάκης

giannhs-sulakhs.jpg

Εδώ τα πράγματα δεν είναι και πολύ αντικειμενικά και ο λόγος είναι πως ο γράφων τη στήλη αυτή, είναι και ο στιχουργός του τραγουδιού που ακολουθεί. Πάει πια αρκετός καιρός από τότε που αποφασίσαμε με τον Γιάννη Σουλάκη να συμπορευτούμε καλλιτεχνικά, φτιάχνοντας τραγούδια που πρώτα (θα) αγαπάμε εμείς. 

Ο βασικός λόγος που αποφάσισα να γράψω, είναι οι καθαρές προθέσεις του ερμηνευτή και η τόλμη του να μην πάει με κανένα ρεύμα αλλά να τραγουδήσει αυτά ακριβώς που θέλει. Στην πορεία, συναντήσαμε Μιχάλη Σαντοριναίο, συνθέτη του καινούριου τραγουδιού, και μαζί με τον άλλον συνθέτη μας, Γιώργο Καψάλη αρχίσαμε να χτίζουμε ένα δικό μας, μουσικό, σύμπαν.

Το «Αυτή», είναι ένα latin τραγούδι με ποπ διάθεση που έρχεται ακριβώς σε μία εποχή που αποζητάμε κάτι καλοκαιρινό, ρυθμικό και «υπεύθυνο» για όση χαρά χρειαζόμαστε γύρω μας. Ελπίζω να το αγαπήσουν αυτοί που τους εκφράζει.

Γιατί μια ζωή, Που δε θέλει αυτή, Να τη θέλω και να μην την έχω; Που τα πάντα μπορώ, Τον μεγάλο ρυθμό, Της καρδιάς μου γι’ αυτήν να αντέχω

★ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ | Stavento + Marseaux

stavento-x-marseaux-xairetismous.jpg

Ανήκω σε εκείνους που αγαπήσαμε τους Stavento από το ξεκίνημα τους, όταν διασκεύαζαν τραγούδια του Κώστα Τουρνά όπως το «Όμορφη» και βγάζανε κάτι συγκλονιστικούς δίσκους για την εποχή τους (το «Σήμερα το γιορτάζω» είναι για μένα η κορυφαία δισκογραφική τους στιγμή). Στο πέρασμα των χρόνων, κι ενώ τους μιμήθηκαν αρκετοί, οι Stavento συνέχισαν να βγάζουν τραγούδια (κυρίως ο Μιχάλης Κουινέλης) με επιτυχημένες συνεργασίες που μέχρι σήμερα τους φέρνουν στην κορυφή των προτιμήσεων, τόσο ραδιοφωνικά όσο και διαδικτυακά. Το καινούριο τραγούδι τους, είναι το «Χαιρετισμούς» όπου μεταξύ άλλων, το πιο σημαντικό στοιχείο τους, είναι η συνεργασία με την ερμηνεύτρια – αποκάλυψη Marseaux που τον τελευταίο καιρό δείχνει ότι μπορεί να τραγουδήσει πολλά, διαφορετικά είδη με την ίδια ευκολία.

Το »Χαιρετισμούς», σίγουρα δεν είναι το πιο αγαπημένο μου τραγούδι από τους Stavento, αλλά και μόνο που, ακόμα, μπορούν να γράφουν τραγούδια που με σηκώνουν από τον καναπέ και επίσης, να γράφουν τραγούδια σε ένα είδος που έχει συνδεθεί με βρισιές, χωρίς να προσβάλουν τελικά κανέναν, αξίζει όχι μόνο να το ακούσουμε αλλά και να το συνδέσουμε με αυτό τοπ καλοκαίρι. Άλλωστε, τα είπαμε, δε πείραξε ποτέ κανέναν ένα ανάλαφρο τραγούδι…

Χαιρετισμούς, μα και φιλάκια, Στέλνω στου κόσμου τα πιο όμορφα χειλάκια, Είναι μουντός ο ουρανός μου, Λείπει το πιο όμορφο κορίτσι όλου του κόσμου

★ ΑΚΟΥΣΑ, ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ | Apostolis

apostolis.jpg

Ο Apostolis κυκλοφορεί το νέο του single, «Άκουσα, στα αλήθεια» σε συνεργασία με τη Mellowsophy Music, έχοντας παρουσιάσει την περασμένη χρονιά δύο τραγούδια που μας άφησαν την καλύτερη εντύπωση. Το πρώτο «Δε θυμάμαι πια» και το «Σκούπισε λίγο τη βροχή» μοιάζουν να συστήνουν τον νεαρό καλλιτέχνη σε ένα κοινό που του αρέσει να ακροβατεί ανάμεσα στην ποπ, την indie και μία νοσταλγία για ήχους που ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Το «Άκουσα, στα αλήθεια» είναι σε μουσική και στίχους από vernayo με μία ατμοσφαιρική ενορχήστρωση που συνοδεύει το κομμάτι, ο Apostolis τραγουδάει τις δυσκολίες του με έναν πολύ γλυκό τρόπο, που είναι λες και θέλεις να τον βοηθήσεις…

Πού θα με βγάλει αυτή η ζάλη, Ξύπνησα πάλι μαύρο χάλι, Χτυπάω στον τοίχο το κεφάλι, Γιατί μου φταίνε πάντα οι άλλοι;

★ ΚΟΡΩΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ | Alex Sid + Δανάη Μιχαλάκη

alex-sid-mixalakh.jpg

Ο Alex Sid, ο ταλαντούχος συνθέτης και ερμηνευτής που έχει κάνει αίσθηση με το επιτυχημένο soundtrack των «Άγριων Μελισσών» του ΑNT1, επιστρέφει με το ξεσηκωτικό «Κορώνα Γράμματα» και μάλιστα όχι μόνος του, αλλά μαζί με την «Δρόσω» – Δανάη Μιχαλάκη που έχει τον… πρώτο λόγο στο τραγούδι!

Το «Κορώνα Γράμματα» μάλιστα, μαθαίνω πως είναι το έβδομο τραγούδι που ερμηνεύει η ταλαντούχα ηθοποιός στη σειρά, σε στίχους της Ουρανίας Πατέλλη, όπως είναι και όλα τα τραγούδια των «Μελισσών»

Ο άνεμος Πότε ανασαίνει αργά κι αχόρταγα, Άνομος Σβήνει τα χρέη απ´όσα χρώσταγα

★ I Don’t Want To Go Out With You, Veronica | Youth Valley (feat. Serafim Tsotsonis)

youth-valley.jpg

Ωραία φωνητικά, συγκλονιστικές και εμμονικές μελωδικές κιθάρες για το νέο single των Youth Valley με τίτλο “I Don’t Want To Go Out With You, Veronica» και με τη συμμετοχή του Σεραφείμ Τσοτσώνη στο πιάνο!

Με ένα εξαιρετικό video clip, το νέο τραγούδι των Youth Valley έρχεται να μας «ανοίξει» την όρεξη για το ολοκληρωμένο άλμπουμ που ξέρω πως θα κυκλοφορήσει μέσα στον επόμενο χειμώνα. Τα ντραμς δίνουν τον ρυθμό, τα φωνητικά σε αναστατώνουν και οι κιθάρες μοιάζουν να θέλουν να σε πάρουν από το χέρι και να χορεύεις μέχρι το ξημέρωμα…

I don’t want to go out with you Veronica, I just want you to be like any other girl

★ ΜΗ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ | Πάνος Μπούσαλης

panos-mpusalhs.jpg

Ο Πάνος Μπούσαλης έχει μία σπουδαία πορεία. Έχει μελοποιήσει σημαντικούς ποιητές όπως ο Λαπαθιώτης, ο Ρίτσος και ο Αναγνωστάκης, ενώ έχει συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Χρήστος Λεοντής. Κάθε κυκλοφορία του, είμαι σίγουρος πως περνάει από το «κόσκινο» του και αυτό φαίνεται στην αισθητική και στο τελικό αποτέλεσμα που είναι κάθε φορά αξιόλογο.

Το καινούριο τραγούδι του κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο, σε δική του μουσική και στίχους της Μαρίνας Αρμεύτη και είναι από εκείνα που αφού το ακούσεις, σου αφήνει μία γλύκα, ενισχύοντας την επιθυμία να πατήσεις και πάλι το play…

Στις νύχτες μου τις σκοτεινές, Φώτα να μην ανάψεις, Μέσα στους ήχους του βιολιού, Το κλάμα μου να ψάξεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα