Αγορά

Ταξίδι εκεί που παράγονται σπουδαία ελληνικά ψάρια!

Ορμος Σελόντα, ενας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ιχθυοκαλλιέργειας

Κατερίνα Καραμφυλίδου
ταξίδι-εκεί-που-παράγονται-σπουδαία-ε-466178
Κατερίνα Καραμφυλίδου

Καθώς το αυτοκίνητο πλησιάζει τον όρμο Σελόντα στην Κορινθία, για τον επισκέπτη της πρώτης φοράς η έκπληξη είναι μεγάλη. Αν έχεις ταξιδέψει στο βορρά της Ευρώπης θα σου θυμίσει Νορβηγικό Φιόρδ. Η μορφολογία της θάλασσας που μπαίνει μέσα στη στεριά εντυπωσιακά δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο, ιδανικό για το σκοπό που επιλέχθηκε να λειτουργήσει. Για την ιχθυοκαλλιέργεια!

Ένας τόπος ιστορικός ο όρμος αυτός αφού στο Β. Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε το ορμητήριο αλλά και η κρυψώνα του θρυλικού υποβρυχίου Παπανικολής, στο κρυφτούλι τους με τους κατακτητές Ιταλούς.

Σήμερα αποτελεί τον απόλυτο τόπο εκτροφής μερικών από τα νοστιμότερα ψάρια στον κόσμο αφού η εταιρία Selonda από το 1981 που ιδρύθηκε εξάγει σε 25 χώρες στον κόσμο και φυσικά σερβίρει και στα ελληνικά τραπέζια εκλεκτά ψάρια. Είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσιπούρας και λαβρακίου στον κόσμο, αφού προμηθεύει 500 τόνους  την εβδομάδα την αγορά. Από αυτούς το 80% εξάγεται.

Για το 2019  η πρόβλεψη μιλά για περίπου 32.000 τόνους. Από αυτούς οι 4.000 μόνο προορίζονται για την Ελλάδα και οι 1.500 από αυτούς θα διατεθούν μέσω των LIDL.

Αλήθεια όμως ποιος είναι αυτός ο θαλάσσιος κολοσσός που μας έμαθε να τρώμε εξαιρετικό ελληνικό ψάρι ιχθιοκαλλιέργειας; Είναι μια επιχείρηση που απασχολεί σήμερα 1.180 εργαζόμενους στους 6 ιχθυογεννητικούς σταθμούς της, τις 2 μονάδες επεξεργασίας, τις 59 μονάδες εκτροφής, τα 3 κέντρα διανομής,  τα 11 συσκευαστήρια, 2 μονάδες επεξεργασίας με θεαματικούς τζίρους 120.000.000 ευρώ το χρόνο! Που εξάγει σε 25 χώρες!

Πίσω από τους θεαματικούς αριθμούς υπάρχει μια υποδειγματική παραγωγή. Ιστοπαθολογικά εργαστήρια ελέγχου που εξασφαλίζουν στα ψάρια υγεία, ευζωϊα, βιοασφάλεια, μικροβιολογικές και ιστολογικές εξετάσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Selonda είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσιπούρας και λαβρακίου στον κόσμο. Με δεκάδες βραβεύσεις και ψάρια που εκτός από την πολύ ψηλή ποιότητα διαθέτουν ελκυστική εμφάνιση, νοστιμιά και εκλεπτυσμένη μυρωδιά. Και φυσικά, αφού στο τέλος αυτό είναι το ζητούμενο, υψηλή διατροφική αξία.

Επίσης η  Selonda έχει εισάγει στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή τεχνολογία συσκευασίας των ψαριών. Στα ειδικά σκαφάκια συσκευασίας που διατίθενται στη LIDL, τα ψάρια συσκευάζονται σε  τροποποιημένη ατμόσφαιρα σε ελεγχόμενο χώρο, όπου αφαιρείται ο αέρας,  ώστε να  τα απαλλάσσει από μικρόβια και να αυξάνει το χρόνο της φρεσκάδας μέχρι 4 μέρες παραπάνω.

Αν έχεις ακούσει τη γνωστή έκφραση ”έπιασα λαβράκι” ίσως να μην ξέρεις τους λόγους που βγήκε. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θεωρείται το πιο έξυπνο ψάρι για να πιαστεί. Συνεπώς η δυνατότητα να το απολαύσεις φρέσκο και ελεγμένο χάρη στην δική τους καλλιέργεια είναι σπουδαία.

Γιατί να αγοράσει όμως ο καταναλωτής ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας;

Καταρχήν αγοράζει το καθαρό βάρος τους μετά την αποσπλάχνιση τους. Είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα μετά από αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια εκτροφής τους  και κυρίως είναι ολόφρεσκα αφού διατίθενται στην αγορά την επόμενη μέρα κιόλας,  αφού αμέσως μετά την αλίευση τους καταλήγουν σε “βούτες” με πάγο όπου επέρχεται ο ψυχρός θάνατος. Συσκευασμένα σε προστατευμένη ατμόσφαιρα επιμηκύνεται την φρεσκάδα. Αυτό δεν συμβαίνει με τα άγρια ψάρια με τον κίνδυνο να έχουν περάσει αρκετές ώρες από την αλίευση τους ως τον πάγκο, σε άγνωστες συνθήκες συντήρησης μέχρι να φέρουν βαρέα μέταλλα. Η ευκολία της πρόσβασης σε ολόφρεσκα, καθαρισμένα ψάρια είναι σπουδαία υπόθεση.

Εκτός από το λαβράκι και την τσιπούρα,  η Selonda διαθέτει την αγορά φαγκρί, κρανιό και χιόνα, με το γνωστό ταμπελάκι εγγύησης της ποιότητας τους. Η  διαθεσιμότητα 365 μέρες το χρόνο, ο τρόπος αλίευσης τους με την απόχη, το παγοσόκ που ακολουθεί, ο εμβολιασμός τους σε μικρή ηλικία για να μην νοσήσουν, η φιλοξενία στις καθημερινά ελεγχόμενες εγκαταστάσεις τους για 18 μήνες για την τσιπούρα και 22 για το λαβράκι πριν καταλήξουν υγιή και νόστιμα στο πιάτο μας ή στο πιάτο εκατομμυρίων καταναλωτών από την Αμερική μέχρι τα Εμιράτα, τα κάνει αξεπέραστα.

Από τις αναλύσεις πρώτου βαθμού και τις προληπτικές εξετάσεις που κάνουν  εξειδικευμένοι κτηνίατροι του ομίλου Selonda μέχρι τις μεγάλες δεξαμενές φυτοπλαγκτόν, κάθε στάδιο της παραγωγής αυτών των ψαριών είναι ελεγμένο, μελετημένο και σχεδιασμένο.

Τα τελευταία 5,5 χρόνια συνεργάζονται με LIDL στα ράφια της οποίας τοποθετούνται πάνω από 1.500 τόνοι συσκευασμένα στα ειδικά “σκαφάκια” ανταποκρινόμενοι στην τάση ευκολίας για τον καταναλωτή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα