Διεθνή

Τέλος εποχής: Η McDonalds αποχωρεί οριστικά από τη Ρωσία μετά 32 χρόνια

"H διατήρηση των επιχειρηματικών εργασιών  στη Ρωσία δεν είναι πλέον ανεκτή, ούτε συνάδει με τις αξίες της McDonald's."

Parallaxi
τέλος-εποχής-η-mcdonalds-αποχωρεί-οριστικά-απ-929868
Parallaxi

Τέλος εποχής για τη McDonald’s στη Ρωσία, ίσως το πιο εμβληματικό σημείο αναφοράς του αμερικανικού καπιταλισμού, τουλάχιστον στη χώρα αυτή.

Η αμερικανική πολυεθνική του γρήγορου φαγητού ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης της ρωσικής επιχείρησής της, η οποία περιλαμβάνει 850 εστιατόρια που απασχολούν 62.000 άτομα.

Σύμφωνα με το NBC, πρόκειται για την πιο πρόσφατη αποχώρηση δυτικής εταιρείας από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Ο γίγαντας του φαστ φουντ επεσήμανε την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, λέγοντας ότι η διατήρηση των επιχειρηματικών εργασιών του στη Ρωσία «δεν είναι πλέον ανεκτή, ούτε συνάδει με τις αξίες της McDonald’s».

Η εταιρεία με έδρα το Σικάγο ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να βρει έναν Ρώσο αγοραστή που θα προσλάβει αυτούς τους εργαζόμενους, τους οποίους θα αμείβει μέχρι να κλείσει η συμφωνία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Chris Kempczinski είπε ότι η «αφοσίωση και πίστη στα McDonald’s» των εργαζομένων και εκατοντάδων Ρώσων προμηθευτών έκαναν δύσκολη την απόφαση για αποχώρηση από τη ρωσική αγορά.

«Ωστόσο, έχουμε μια δέσμευση στην παγκόσμια κοινότητά μας και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στις αξίες μας, και η δέσμευσή μας στις αξίες μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε τις αψίδες μας (σ.σ το σήμα των ταχυφαγείων) να λάμπουν εκεί».

Η McDonald’s διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει τα εμπορικά της σήματα στη Ρωσία.

Το πρώτο McDonald’s στη Ρωσία άνοιξε στο κέντρο της Μόσχας πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ήταν ένα ισχυρό σύμβολο του τέλους του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν η πρώτη αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων που άνοιξε στη Σοβιετική Ένωση, λίγο πριν την κατάρρευσή της το 1991.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα