Featured

Η Θεσσαλονίκη έχει την πιο ταλαντούχα streetstyle φωτογράφο

Η Δώρα Γάτση, μας μιλά για το στιλ των Θεσσαλονικέων και για τις μοναδικές εμπειρίες που έχει ζήσει στους δρόμους.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
η-θεσσαλονίκη-έχει-την-πιο-ταλαντούχα-st-818927
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Αν κυκλοφορείς στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, σίγουρα έχεις πετύχει ανθρώπους να φωτογραφίζονται για διάφορους λόγους. Το ήξερες όμως ότι η πόλη μας έχει μια ταλαντούχα streetstyle φωτογράφο που μας έχει χαρίσει μερικές από τις πιο stylish εικόνες, βγαλμένες από περιοδικά;

Η Δώρα Γάτση, γνωστή και ως @streetstylegr, τα τελευταία επτά χρόνια φωτογραφίζει στην πόλη τους πιο μοδάτους ανθρώπους, που συναντά καθημερινά πηγαίνοντας στη δουλειά τους ή στις πιο απλές στιγμές τους. Έχει ζήσει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά πάντα κάτι έλειπε. Η Θεσσαλονίκη είχε όλα αυτά που ήθελε και νοιώθει τυχερή που γίνεται…Θεσσαλονικιά, όπως εκμυστηρεύεται στην Parallaxi.

Πρόκειται για μια εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών που λατρεύει να τους διαβάζει παιδικά παραμύθια το βράδυ πριν κοιμηθούν. «Η απαιτητική καθημερινότητα είναι αυτή που με κάνει να έχω σαν «οξυγόνο» τη φωτογραφία δρόμου», λέει η ίδια. Η καλύτερη περιγραφή που θα μπορούσαμε να της δώσουμε, είναι αυτή του καλού της φίλου, Αλέξανδρου: “fashioned and old fashioned”.

Της αρέσει επίσης η μουσική και η παρακολούθηση των τάσεων της μόδας. Θαυμάζει πολλούς Έλληνες φωτογράφους, αλλά ξεχωρίζει τους Στράτο Καλαφάτη, Λία Ναλμπαντίδου, Όλγα Δεικου, Σπύρο Παλούκη, Γιώργο Καπλανίδη, Χάρη Φαρσαράκη, Ιωάννα Χατζηανδρέου, Άνθιμο Ντάγκα και Μαρα Λαζαρίδου. Σε ότι αφορά το εξωτερικό, οι Cindy Sherman, Dianne Arbus, Man Ray, Alex Webb, Jason Nocito, Mario Sorrenti, Sebastian Faena, Cass Bird, Andrew Nuding και Glen Luchford, εντάσσονται στη «λίστα» της.

https://www.instagram.com/p/CS8-WOiohJ3/

Πως και πότε ξεκίνησε η ιδέα των streetstyle φωτογραφιών

Η ιδέα για το streetstyle ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. «Τότε παρακολουθούσα μια στήλη της βρετανικής Vogue με περαστικούς στους δρόμους του Λονδίνου που ανέφεραν τι φορούσαν. Εκεί έπαιρνα ιδέες για styling και για ξεχωριστές αγορές. Μου άρεσε αυτή η τυχαία φωτογράφιση ανθρώπων που μοιράζονταν μια στιγμή με έναν άγνωστο φωτογράφο». Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει κάτι που έβλεπε μόνο σε περιοδικά του εξωτερικού. Αρχικά το blog της μάλιστα, είχε άλλο όνομα και λεγόταν Love shooting styles.

Η πρώτη φορά που σταμάτησε κάποιον για να τον φωτογραφίσει ήταν το 2014, θυμάται. «Ήταν ένας Σουηδός γωνία Ερμού με Βενιζέλου».

Η πρώτη φωτογράφιση της Δώρας / Εικόνα: loveshootingstyles.blogspot.com
Οι συναντήσεις με τα «μοντέλα» της

«Κάθε συνάντηση είναι ξεχωριστή όπως ξεχωριστοί είναι και οι περαστικοί», τονίζει χαρακτηριστικά η ίδια.

Αυτή όμως που δε θα ξεχάσει, είναι με τον Λάκη Γαβαλά στην Τσιμισκή. «Τον είδα να πλησιάζει προς τα εμένα και εγώ δεν το πίστευα ότι ήταν μπροστά μου. Θα θυμάμαι πάντα το μοναδικό μπλε καπέλο του, την ευγένειά του και την θετική του αύρα».

https://www.instagram.com/p/B-eLuDBAjMh/

Σύμφωνα με την ίδια, το να βγάλεις κάποιον άγνωστο φωτογραφία δεν είναι δύσκολο, αρκεί να πει το «ναι». «Η προσέγγισή μου είναι πάντα αναπάντεχη για τους ανθρώπους που συναντώ είτε είναι Θεσσαλονικείς, είτε τουρίστες είτε διάσημοι. Με ευγενικό τρόπο τους λέω ότι έχουν ωραίο στυλ και θα ήθελα να τους φωτογραφίσω για το blog μου. Κάποιοι βέβαια γνωρίζουν ήδη το Instagram μου ή το Tik Tok και δεν χρειάζεται να τους εξηγήσω πολλά».

«Γενικά δεν θέλω να τους «ενοχλώ» για αρκετή ώρα έτσι δεν ζητάω κάποια ιδιαίτερη πόζα απλά μια απλή φωτογράφιση για να φαίνεται το στυλ του καθενός. Εάν κάποιος φαίνεται πως έχει λίγο χρόνο παραπάνω ρωτάω τι φοράει , το όνομά του, το μέρος όπου ζει ή με τι ασχολείται. Περίεργο και συνάμα ευχάριστο γεγονός είναι η οικειότητα και η ειλικρίνεια που μπορεί να νοιώθεις με κάποιον άγνωστο στο δρόμο και συζητάς μαζί του σαν να τον γνωρίζεις χρόνια».

https://www.instagram.com/p/CR8wcIlICDj/

Οι Θεσσαλονικείς για τη Δώρα, ενδιαφέρονται για το πώς θα βγουν έξω και φυσικά όχι μόνο στο κέντρο, αλλά για όλες τις περιοχές της, στα πιο απίθανα μέρη. «Έχω δει κάποιους σε γραφείο μεταφορικής να παραλαμβάνουν το δέμα τους και τους έχω φωτογραφίσει, όταν είμαι στο αυτοκίνητο τυχαίνει να περάσει κάποιος/α από τη διάβαση και να τον/την φωτογραφίσω. Είναι ωραίο να ενδιαφέρεσαι για την εμφάνισή σου, σημαίνει ότι αγαπάς τον εαυτό σου και θέλεις να τον βλέπεις όμορφο».

https://www.instagram.com/p/CR3HQ7vrE-j/

Τι σημαίνει το ‘streetstyle’ για την ίδια

«Streetstyle για μένα είναι το εντελώς αναπάντεχο. Όπως αυτά που συμβαίνουν στο δρόμο. Κάθε στιγμή είναι μοναδική. Είναι επίσης και μια σύνδεση με τον κόσμο. Έτσι επικοινωνώ τόσο με τους περαστικούς αλλά και με όσους με ακολουθούν στα social media. Έχει ενδιαφέρον όταν κάποιος βγαίνει για τις δουλειές του στη Θεσσαλονίκη, για καφέ, για περπάτημα, για να βγάλει βόλτα το σκυλάκι του ή για ψώνια να τον συναντήσω και να κάνουμε μια σύντομη φωτογράφιση και κουβέντα! Μια συνάντηση που με το μέσο της φωτογραφίας θα μείνει για πάντα εκεί στο www.streetstyle.gr. Αυτή είναι η μαγεία του streetstyle», μας εξηγεί.

Η Δώρα, πιστεύει πως άρτιο look, είναι κάτι που αλλάζει κάθε φορά και δεν έχει κάποια standards επ’ αυτού. «Αφήνω τους ανθρώπους γύρω μου να μου το μάθουν… Άλλωστε τις περισσότερες φορές λειτουργώ με τη φωτογραφική μου ματιά . Επίσης έχει να κάνει και με τον άνθρωπο που φοράει τα ρούχα. Κάποιες φορές είναι η συνολική εικόνα που έρχεται μπροστά μου ή ένα στοιχείο που θέλω οπωσδήποτε να το φωτογραφίσω. Όπως και να ‘χει καλό είναι να ντυνόμαστε με ρούχα που αισθανόμαστε άνετα μέσα σε αυτά και αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητά μας…άρα και την μοναδικότητά μας».

https://www.instagram.com/p/CQb4_wprXwt/

Παρατηρεί αλλαγές στο στιλ των ανθρώπων που φωτογραφίζει τα τελευταία χρόνια, αναφέρει, ενώ η τεράστια επιρροή των social media, είναι εμφανής στο κομμάτι της μόδας. Επίσης «παίζει ρόλο και η προσωπική εξέλιξη του καθένα αλλά και αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας κάθε εποχή. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να αποτυπώσω καθημερινά μια πραγματικότητα ενώ παράλληλα δίνω ιδέες στον κόσμο για το ντύσιμό τους φωτογραφίζοντας τους αληθινούς influencers που είναι ο πραγματικός κόσμος στους δρόμους της πόλης μας».

Η Δώρα Γάτση, είναι ο λόγος που κυκλοφορούμε μονίμως περιποιημένοι στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και αν τη συναντήσετε έξω, είναι μια καλή ευκαιρία να ζήσετε μια μοναδική στιγμή μόδας στην πόλη.

https://www.instagram.com/p/CPkTZHGlR6R/

https://www.instagram.com/p/CONrNQslQUF/

https://www.instagram.com/p/CM5DiC_Ftyx/

Δείτε επίσης

Κατερίνα, πόσο έχει αλλάξει η μόδα το 2021;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα