Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Κομμωτήρια σε (ενεργειακή) κρίση – Φόβοι για λουκέτα στο 30%

Μετά την πανδημία και νέο χτύπημα για τον κλάδο που βλέπει την πελατεία να μειώνεται και την παραοικονομία να αυξάνεται

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-κομμωτήρια-σε-ενεργειακ-916952
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση θέτει και πάλι σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κομμωτηρίων στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αποκλείεται αρκετά από αυτά να βρεθούν αντιμέτωπα με τα λουκέτα.

Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο που το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες, μέσα σε ένα αβέβαιο ενεργειακά σκηνικό για όλους μας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Θεσσαλονίκης και περιχώρων, κ. Κολοβός Παύλος περιγράφει με ζοφερό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο.

«Είναι κάτι τραγικό. Από τα 2.000 κομμωτήρια, το 30% δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να κλείσει. Δεν αντέχουν οι ιδιοκτήτες, δεν βγαίνουν. 

Η πανδημία μας στέρησε μεγάλο αριθμό πελατών. Ήμασταν έξι μήνες κλειστά. Και τώρα έρχεται η ενεργειακή κρίση για να μας τελειώσει».

Η εύκολη λύση για τα κομμωτήρια θα ήταν να ανεβάσουν τις τιμές τους, αλλά κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί σύμφωνα με τον κ. Κολοβό.

«Όλα στον κλάδο μας δουλεύουν με ρεύμα. Την ίδια ώρα οι εταιρείες έχουν ακριβύνει τα προϊόντα τα οποία προμηθευόμαστε και είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός κομμωτηρίου. Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε ούτε δεκάρα τις τιμές μας, γιατί τότε δεν θα έρχεται κανένας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Εάν δεν υπάρχει επιδότηση από το κράτος τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση από τα λεγόμενα του κ. Κολοβού είναι ότι για αρκετές κατηγορίες πελατών το κούρεμα ή μια περιποίηση στα μαλλιά έχει μετατραπεί πλέον σε… είδος πολυτελείας.

«Εννοείται ότι η κίνηση έχει μειωθεί. Μπορεί να υπάρχουν και άνθρωποι που θα κάνουν 3 μήνες να κουρευτούν ή πελάτισσες οι οποίες πλέον δεν βάφουν τα μαλλιά τους τόσο συχνά. Δεν τα βγάζει πέρα ο κόσμος. Το αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας. Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και είναι λες και πηγαίνεις στο… φαρμακείο. Κοιτάζει ο καθένας από πού να κόψει. Και για κάποιους το κομμωτήριο αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας».

Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και τα… βαλιτσάκια που συνεχίζουν ακάθεκτα από σπίτι σε σπίτι.

«Εάν έχουμε 2.000 κομμωτήρια στην Ένωση μας, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι άλλα 2.000 είναι τα… κινητά κομμωτήρια. Η παραοικονομία από τα… βαλιτσάκια από σπίτι σε σπίτι προκαλεί πολύ μεγάλο πλήγμα στον κλάδο. Τα κομμωτήρια και τα φροντιστήρια βγαίνουν παρά πολύ ζημιωμένα από τους δασκάλους/καθηγητές με τα ιδιαίτερα και τους κατ’οίκον κομμωτές. Το κράτος αδιαφορεί ή μάλλον δε θέλει να κάνει κάτι για την συγκεκριμένη κατάσταση» καταλήγει ο κ. Κολοβός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα