«Αγωνιστικά» γενέθλια της ΒΙΟΜΕ: 9 χρόνια αυτοδιαχείριση

Διήμερο εκδηλώσεων στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στις 3 και 4 Ιουνίου

Parallaxi
αγωνιστικά-γενέθλια-της-βιομε-9-χρόν-900928
Parallaxi

Ανοίγει τις πύλες του μετά δύο χρόνια το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής», που σήμερα είναι γνωστό ως «Συνεταιρισμός Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ».

Πρόκειται για διήμερες ανοιχτές εκδηλώσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας και επαφής των πολιτών με το πρώτο σοβαρό εγχείρημα αυτοδιαχείρισης στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΕ ΒΙΟΜΕ:

Γιορτάζουμε τα γενέθλια της ΣΕ ΒΙΟΜΕ! Μετά από δύο χρόνια απουσίας της καθιερωμένης γιορτής, σας καλούμε στις 3 & 4 Ιούνη, για να (ξανα)γνωριστούμε, να συζητήσουμε, να γιορτάσουμε τα 9 χρόνια αυτοδιαχείρισης του εργοστασίου, 9 χρόνια για μια κοινωνία χωρίς αφεντικά!

Παρασκευή 3 Ιούνη

Οι πόρτες ανοίγουν στις 17:00

19:00 Προβολή Ντοκιμαντέρ : “Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου” του Τάσου Κατσαρού. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με τους:

  • Νατάσσα Μποφίλιου – Θέμης Καραμουρατίδης
  • Δημήτρης Ζερβουδάκης
  • Τα Πάντα Ρει.

Σάββατο 4 Ιούνη

12: 00 Συνέλευση – Εκδήλωση δικτύωσης αγώνων: “Συζήτηση για το ενεργειακό”

17:00 Συνέλευση Αλληλέγγυων ΒΙΟΜΕ. Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με τους:

  • Τζαμάλ
  • ΖΑS
  • So Dizzy
  • Ψύλλοι στ’ άχυρα ΥΛΛΟΙ ΣΤ’ ΑΧΥΡΑ
  • Γουρούνια στο διάστημα
  • Ρεύμμα 102
  • Lostre community

Λίγα λόγια για τη ΒΙΟΜΕ

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1982 και αποτελούσε θυγατρική της Philkeram Johnson, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Θεωρείτο[3] μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος μέχρι και το 2010, οπότε και παρουσίασε αρνητικό ισολογισμό καθυστερώντας παράλληλα την μισθοδοσία των εργατών. Έχει αναφερθεί ότι η μητρική εταιρεία χρέωσε με δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλασματικά παθητικό.[3] Τον Αύγουστο του 2011 η επιχείρηση προχώρησε σε παύση πληρωμών έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο του ιδίου έτους.

Τον Οκτώβριο, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Έως σήμερα δεν έχει γίνει απόλυση σε κανέναν από τους 70 εργαζόμενους. Τον Μάιο του 2012 η γενική συνέλευση των εργαζομένων, βάση της οποίας πλέον λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις, με συντριπτική πλειοψηφία 97% αποφάσισε την ανάληψη της ευθύνης του εργοστασίου.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού καθώς και κάποια από αυτά που παρασκεύαζαν και παλαιότερα.

Σήμερα στο εργοστάσιο απασχολούνται 22 άτομα. Παράγει προϊόντα γενικού καθαρισμού, όπως καθαριστικά ρούχων, καθαριστικά πιάτων, σαπούνια κ.α, τα οποία προωθούνται σε μικρά καταστήματα, ενώ έχουν δημιουργήσει και ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα προϊόντα αυτά είναι κατά βάση οικολογικά, αφού αποτελούνται από βιοδιασπώμενες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι ακίνδυνες για το περιβάλλον. Επίσης έχουν αρχίσει εκ νέου και την παραγωγή οικοδομικής κόλλας.[

Στις 30 Μαρτίου 2020 η ΔΕΗ με την βοήθεια των ΜΑΤ διέκοψε την παροχή ρεύματος στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν τη λειτουργία του εργοστασίου με τη χρήση γεννήτριας, ζητώντας παράλληλα μέσω της δημιουργίας μιας πλατφόρμας υπογραφών την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο δίκτυο της ΔΕΗ με ρολόι που θα έχει το ΑΦΜ της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ και πλήρη νομιμοποίητη του χώρου του εργοστασίου για την λειτουργία του.[9]

Το εργοστάσιο τυπικά δεν ανήκει στην ΒΙΟ.ΜΕ., καθώς το νομικό καθεστώς για αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο. Αυτό το γεγονός έχει οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του σε πολλές προσπάθειες πλειστηριασμών της έκτασης των 160 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου ασκεί την λειτουργία της. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 έχουν γίνει 15 προσπάθειες πλειστηριασμών, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργούν εργατικό ιατρείο αλληλεγγύης, με πρόσβαση σε όλο το κόσμο, όπως εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες και άνεργοι. Από το Μάρτιο του 2020 και λόγω της πανδημίας του κορονοιού οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ παράγουν σαπούνια έτσι ώστε να τα στείλουν σε διάφορες δομές μεταναστών, καθώς και σε φυλακισμένους που τα έχουν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ έχουν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με παρόμοια συνεργατικά εγχειρήματα τα οποία δραστηριοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα