Ένα Δίκτυο από την Θεσσαλονίκη στηρίζει γενναία πάνω από 75 οργανώσεις για τους ανθρώπους

Τα τελευταία χρόνια, μια οργάνωση που απαρτίζεται από κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές δυνάμεις της πόλης πραγματοποιεί ένα μεγάλο έργο.

Parallaxi
ένα-δίκτυο-από-την-θεσσαλονίκη-στηρίζ-296628
Parallaxi

Τα τελευταία χρόνια, μια οργάνωση που απαρτίζεται από κάποιες από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές δυνάμεις της πόλης πραγματοποιεί ένα μεγάλο έργο, κάνοντας τη διαφορά για ομάδες ατόμων που έχουν ανάγκη, στη Θεσσαλονίκη κι όχι μόνο.

Ο λόγος για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ιδρύθηκε στα πλαίσια των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, προκειμένου να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και κοινωνίας, να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις στην υποστήριξη ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων και να προσφέρει υλικά αγαθά ή/και υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής είναι ο κ. Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ ΑΕ. Μίλησε στην Parallaxi παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές ενός έργου που αξίζει επισήμανσης και ενίσχυσης.

Ποιοι είναι οι σκοποί του Δικτύου και με ποιες διαδικασίες τους υλοποιεί;

Βασικότεροι σκοποί του Δικτύου, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Η υποστήριξη ατόμων, ομάδων, φιλανθρωπικών σωματείων, οργανώσεων και συναφών φορέων, με τη διασύνδεσή τους με την επιχειρηματική κοινότητα του Βορειοελλαδικού Τόξου.
  • Η προώθηση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
  • Η προώθηση της έννοιας της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης των επιχειρήσεων και η προαγωγή της ιδέας της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μας.
  • Το Δίκτυο κινητοποιεί τις επιχειρήσεις και αξιολογεί, αναπτύσσει και προωθεί εργαλεία για την εφαρμογή των αρχών του, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό.

Εν κατακλείδι το Δίκτυο έχει ως με κύριο στόχο την κινητοποίηση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας σε δράσεις βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη στη καθημερινότητά τους και κυρίως τα παιδιά.

Η υλοποίηση των σκοπών επιτυγχάνεται με:

  • Την παροχή χρηματικών ενισχύσεων ή παροχών σε είδος (προϊόντα ή/και υπηρεσίες).
  • Τη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικής αφύπνισης για θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ενημερωτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα – γεύματα, συνέδρια, διαλέξεις).
  • Τη συνεργασία, την ηθική ενθάρρυνση και την οικονομική ενίσχυση άλλων σχετικών με τους σκοπούς του Δικτύου φορέων, και,
  • Την έκδοση ενημερωτικών εντύπων πάσης μορφής και τη δημιουργία ιστοσελίδας για την ενημέρωση και επιμόρφωση των μελών σε θέματα των σκοπών του Δικτύου.

Στην πράξη το Δίκτυο ακολουθεί μια διαδικασία χαρτογράφησης αναγκών, όπου 2-3 φορές τον χρόνο συλλέγει τις ανάγκες των ιδρυμάτων που υποστηρίζει, έπειτα τις κατηγοριοποιεί και τις κοινοποιεί στα μέλη των 6 επιχειρηματικών φορέων που απαρτίζουν το Δίκτυο. Ακολούθως το Δίκτυο κινητοποιεί τα μέλη του ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες από αυτές τις ανάγκες. Τα είδη συλλέγονται σε αποθήκη μέλους μας που χορηγεί αυτή την αποθήκη για τους σκοπούς του δικτύου και τέλος τα είδη αυτά μεταφέρονται στα ιδρύματα ενδιάμεσους φορείς και συσσίτια το συντομότερο δυνατό. Σε περιπτώσεις που το Δίκτυο αναλαμβάνει άλλους είδους παροχές όπως για παράδειγμα ασθενοφόρα, αυτοκίνητα, ανακαινίσεις, έπιπλα κλπ, γίνονται απευθείας συνεννοήσεις με τους δωρεοδόχους ώστε να βρεθεί η κατάλληλη χρονική περίοδος για την παραλαβή.

13.02.2018 Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), προσέφεραν στους Δήμους Νέας Ηράκλειας και Ζίχνης από ένα όχημα-μηχάνημα πλύσεως κάδων.

Μιλήστε μας για την φιλοσοφία λειτουργίας του Δικτύου. Όπως είναι εμφανές, πρόκειται για μια σύνθετη αλυσίδα. Πώς αλληλεπιδρούν οι φορείς του για την επίτευξη του έργου του;

Φιλοσοφία του Δικτύου είναι η κινητοποίηση των μελών μας για ολοένα μεγαλύτερη κοινωνική δράση προσπαθώντας να καλύψουμε όλες τις κατηγορίες αναγκών που προκύπτουν. Έτσι όλοι οι φορείς αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους κινητοποιώντας ο καθένας τα δικά του μέλη με κύριο συνδετικό άξονα το ίδιο το Δίκτυο, το οποίο συνδέει όλους τους φορείς προς την επίτευξη του έργου του.

Το 2012 οι σημαντικότεροι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης συνένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Οι φορείς αυτοί είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Βασικός λόγος που δημιουργήσαμε το Δίκτυο ήταν η βαθιά οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010 και δυστυχώς τη βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Η οικονομική κρίση φαίνεται να αγγίζει περισσότερο την κοινωνία και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ήμασταν έτοιμοι να βοηθήσουμε, στο μέτρο του δυνατού τα ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς τα οποία θα πλήττονταν άμεσα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

23.09.2016 Δωρεά του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, στους Φίλους του Ιδρύματος «Ο Άγιος Παντελεήμων» Είμαι Εδώ».

Πόσους και ποιους φορείς στηρίζει και με τι αγαθά κατά κύριο λόγο;

Το Δίκτυο, σήμερα, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή, όπου το έργο του αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστό, για την επιτυχή προσπάθειά του να ανακουφίσει πολλούς από τους συνανθρώπους μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ήδη, από το 2012 στήριζε 15-20 ιδρύματα και σήμερα εν έτη 2018 κατάφερε να υποστηρίξει πάνω από 75 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς και σύντομα θα φτάσουμε τους 100. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη υποστήριξη ιδρυμάτων που έχουν σχέση με τα παιδιά αλλά στη πορεία ανακαλύψαμε τις σημαντικές ανάγκες τόσο ιδρυμάτων που απευθύνονται στη Τρίτη ηλικία όσο και τις ανάγκες που προέκυψαν σε πάρα πολλές οικογένειες λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και βοηθάμε με την ίδια αγάπη και σεβασμό πλέον όλες τις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη.

Το Δίκτυο στην αρχή της πορείας του παρείχε βοήθεια κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων αλλά σε βάθος χρόνου συγκεντρώθηκαν και μπορούμε πλέον να ικανοποιούμε ανάγκες σε διάφορες κατηγορίες όπως:

  • Θέρμανση / κίνηση οχημάτων
  • Έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου
  • Ηλεκτρονικά είδη
  • Ηλεκτρικές Συσκευές
  • Ανακαινίσεις – Επισκευές
  • Ένδυση – Υπόδηση
  • Λευκά Είδη
  • Είδη Προσωπικής Υγιεινής
  • Είδη Καθαριότητας
  • Τρόφιμα – Ποτά
  • Βρεφικά είδη
  • Χαρτικά – Είδη Γραφείου
23.11.2017 Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), προσέφερανστον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, μεταξύ άλλων, δέκα γραφομηχανές braille οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη σύσταση νέου τμήματος εκμάθησης της γραφής και ανάγνωσης braille.

Πώς μπορεί κάποιος φορέας να ζητήσει και να λάβει βοήθεια από το Δίκτυο; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Το Δίκτυο ακολουθεί μια διαδικασία χαρτογράφησης αναγκών, όπου 2-3 φορές τον χρόνο απευθύνεται στα ιδρύματα που υποστηρίζει και τους ζητάει να του γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους. Ακολούθως αφού λάβει τις ανάγκες τις κατηγοριοποιεί και τις κοινοποιεί στα μέλη των 6 επιχειρηματικών φορέων που απαρτίζουν το Δίκτυο. Παράλληλα κινητοποιεί τις επιχειρήσεις να προσπαθήσουν να φέρουν σε πέρας την ικανοποίηση αυτών των αναγκών προσφέροντας είτε σε είδος είτε σε χρήματα.

Τέλος, αν υπάρχει κάποια πρόταση νέου μέλους από τους φορείς, τότε οι φορείς το κατευθύνουν στο Δίκτυο και στη συνέχεια το δίκτυο αναλαμβάνει να τους εξηγήσει τη διαδικασία και να τους συμπεριλάβει στους δωρεοδόχους. Επίσης συμβαίνει πολλά ιδρύματα να απευθύνονται απευθείας στο δίκτυο.

Ποιες οι μεγαλύτερες ανάγκες που παρατηρείτε σήμερα στους φορείς που βοηθάτε; Εκτός από την άμεση υλική βοήθεια, αναζητούνται τρόποι για το πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε βάθος χρόνου;

Οι ανάγκες που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι ανάγκες που συναντούμε σχεδόν καθημερινά. Τελευταία παρατηρούμε την ανάγκη να βοηθήσουμε σε λειτουργικά κόστη π.χ. (μισθοδοσία, ΔΕΗ,ΟΤΕ Πετρέλαιο κίνησης κλπ), που και εκεί, προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού. Στόχος του Δικτύου είναι να υποστηρίζει όλες τις κατηγορίες αναγκών με συνεχιζόμενη ροή, όχι αποσπασματική, κάτι που το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής βρίσκοντας αξιόπιστους χορηγούς. Έτσι μόνο πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καλύψουμε ελλείψεις σε βάθος χρόνου. Με το να εμπιστεύεται παραπάνω κόσμος και αξιόπιστοι χορηγοί το δίκτυο μας γιατί η εμπειρία στη καταγραφή και ικανοποίηση των αντίστοιχων αιτημάτων με πολύ μεγάλη επιτυχία είναι πλέον καταγεγραμμένη. Για αυτό άλλωστε αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός των χορηγών προς το δίκτυο μας.

Ποια τα πιο σημαντικά για σας έργα του Δικτύου ως σήμερα;

Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα από 15 ιδρύματα τα 2012 να υποστηρίζουμε πάνω από 75 ιδρύματα, συσσίτια και ενδιάμεσους φορείς το 2018 και μάλιστα αποτελεσματικά και σε ροή αποτελεί το πιο σημαντικό έργο του Δικτύου. Αυτό δείχνει την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας.

Η προσπάθεια αυτή δε θα ήταν εφικτή αν δεν είχαμε στο πλάι μας τις επιχειρήσεις που μας στηρίζουν αυτά τα χρόνια και πιστεύουν σε αυτό που επιτελούμε και τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό αν δεν ήταν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες με την αγάπη τους και το μεράκι τους για προσφορά. Επίσης μία σημαντική επιτυχία του δικτύου είναι το ίδιο το δίκτυο ως φιλοσοφία και ένωση των κυριότερων φορέων ώστε να επιτελέσουν όλοι μαζί ένα πολύ μεγαλύτερο έργο και γεωμετρικό αυξανόμενο παρά να κλειστεί ο κάθε φορέας στα στενά του όρια. Για αυτό αλλά και για όλη τη στήριξη στο δίκτυο αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους Προέδρους και τα ΔΣ των φορέων. Τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς αυτούς.

Τέλος, κάποια έργα άξια αναφοράς του Δικτύου, μεταξύ άλλων, είναι η δωρεά 2 ασθενοφόρων στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, η ενίσχυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών με 10 γραφομηχανές braille, η προσφορά ενός αυτοκινήτου στον Σύλλογο για το Παιδί και την Οικογένεια «ΠΝΟΗ» και η προσφορά στο Δήμο Αβδήρων για μια ράμπα πρόσβασης SEATRAC, για τα άτομα με αναπηρία.

26.06.2017 Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), προσέφερανστο Δήμο Αβδήρων μια ράμπα πρόσβασης SEATRAC, για τα άτομα με αναπηρία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες στην υλοποίηση του μεγάλου έργου του και πώς έχουν κυμανθεί αυτές ανά τα χρόνια;

Η οικονομική κρίση αποτελεί βασικός λόγος της ύπαρξης του Δικτύου και θα λέγαμε ότι οι δυσκολίες αυτές μας βοηθούνε να εξελισσόμαστε. Βέβαια, παρόλο που και η επιχειρηματική κοινωνία συναντά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, η προσπάθεια και η συνεισφορά τους προς το Δίκτυο είναι συγκινητική.

Η διακριτικότητα του Δικτύου αποτελεί μια δυσκολία για την αναγνωρισιμότητα του με την έννοια ότι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος ώστε να έρθει δίπλα μας.

Όμως το έργο μας είναι αυτό που τελικά θα μιλήσει και θα συγκινήσει τον κόσμο να έρθει κοντά μας.

Ποιες είναι οι δράσεις ενίσχυσης που ετοιμάζει το Δίκτυο στο άμεσο μέλλον;

Το Δίκτυο θα προσπαθήσει να μεγαλώσει τον αριθμό των ιδρυμάτων, συσσιτίων και ενδιάμεσων φορέων που υποστηρίζει. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση των συσσιτίων σε όλο το Βορειοελλαδικό τόξο. Στόχος είναι το Δίκτυο να αποτελέσει βασικό βραχίονα υποστήριξης πολλών συσσιτίων σε καθημερινή βάση σε όλο το Βορειοελλαδικό Τόξο. Σήμερα υποστηρίζει αρκετά συσσίτια και οικογένειες στη περιοχή της Θεσσαλονίκης και στα γύρω προάστια της.

Επίσης θα προσπαθήσει να προσελκύσει μεγάλους αξιόπιστους οργανισμούς και εταιρίες που συνεισφέρουν σε προγράμματα ΕΚΕ ώστε να αποτελέσει για αυτούς στρατηγικό εταίρο για τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχεδιάζεται κάποια επέκταση στον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, όπως η παροχή υπηρεσιών βοήθειας εκτός από υλικών ειδών; Πώς οραματίζεστε το μέλλον του ευρύτερα;

Προσπαθούμε το έργο του Δικτύου να δομηθεί σε γερές βάσεις ώστε αυτό που θα δημιουργήσουμε να μείνει. Το Δίκτυο έχει ήδη επιχειρήσει την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με κάποια Πανεπιστήμια της πόλης μας καθώς επίσης και φαρμακευτικής ενίσχυσης σε κάποιες περιπτώσεις.

Μελλοντικά θα διερευνήσουμε την ικανοποίηση στο εκπαιδευτικό κομμάτι ώστε να βοηθήσουμε εθελοντικά τα παιδάκια που δεν έχουν τη δυνατότητα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής:

Πλ. Μοριχόβου 1 ΤΚ 546 25 – Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310 539817 εσωτ. 109 Fax  2310 541933 Email: [email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα