Οικολογία – Αλληλεγγύη: Όχι στο κόψιμο των δένδρων στην οδό Κρήτης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει να κόψει 175 από τα συνολικά 246 δέντρα

Parallaxi
οικολογία-αλληλεγγύη-όχι-στο-κόψιμο-929564
Parallaxi

Την αντίθεση τους στο μαζικό κόψιμο δένδρων στην οδό Κρήτης, εκφράζει η δημοτική παράταξη Οικολογία –Αλληλεγγύη, τονίζοντας ότι τα δένδρα δεν είναι αναλώσιμος αστικός εξοπλισμός.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Σε μια πόλη που διαρκώς αιμορραγεί από πράσινο και πνίγεται στο τσιμέντο, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά στην αποψίλωση της μεγάλης δενδροστοιχίας της οδού Κρήτης, στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα. Ακόμη κι αν κάποια δέντρα έχουν προβλήματα, την ευθύνη της έχει ο Δήμος, με την ανύπαρκτη φροντίδα και τη μειωμένη ευθύνη που επιδεικνύει χρόνια τώρα.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν να κόψουν 175 από τα συνολικά 246 δέντρα Σοφόρας (Sophora japonica) κατά μήκος της οδού Κρήτης (από την οδό Αντ. Νάστου έως την Καθ. Χατζηδάκη) και θα επεκταθούν και στην οδό Γραβιάς. Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας, τα δέντρα παρουσιάζουν εξωτερικά μεταχρωματισμό του φλοιού, σαθρότητα κορμού και βραχιόνων καθώς επίσης και μεγάλες σπηλαιώσεις (κουφάλες) στον κορμό και σε μεγάλους βραχίονες. Για την αποκατάσταση του ισοζυγίου πρασίνου λένε πως θα φυτευτούν νέα δενδρύλλια με πεδινό Σφενδάμι (Acer campestre).

«Ποιος άφησε όμως να φτάσουν τα δέντρα σε αυτή την κατάσταση; Ποιος άφησε να υπάρχουν περισσότερες από 3.000 κενές δενδροδόχοι; Ποιος ευθύνεται για τα πολύ μεγάλα ελλείμματα πρασίνου στην πόλη; Ποιος μπορεί να περιμένει δεκαετίες για να μεγαλώσουν τα νέα δενδρύλλια; Οι διαχρονικές ευθύνες του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η παράταξη «Οικολογία – Αλληλεγγύη» έχει ήδη επισημάνει πολλές φορές από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι, αν διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες κλαδέματος και ποτίσματος των δέντρων σύμφωνα με τις αρχές της Αστικής Δενδροκομίας, μπορεί να αποφευχθεί η κοπή τους λόγω επικινδυνότητας. Σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ δεν υπάρχει ορθή διαχείριση του αστικού πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από τεχνικό προσωπικό που δε διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία και όχι από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο. Η πρακτική της καρατόμησης που εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει και ο Ελληνικός Σύλλογος για τη Δενδροκομία, δημιουργεί στρες στα δέντρα, καταστρέφει την αρχιτεκτονική τους και δημιουργεί τομές που αποτελούν πύλη εισόδου για παθογόνους οργανισμούς με αποτέλεσμα συχνά τη σήψη του ξύλου. Πολλές φορές δυστυχώς υπάρχει και κακοποίηση των δέντρων από πολίτες που πράττουν κατά το προσωπικό τους συμφέρον.

Η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» ζητά από τη διοίκηση του Δήμου να καταρτιστεί ένας κώδικας ορθής πρακτικής της διαχείρισης του πρασίνου μέσα στην πόλη και ειδικότερα ένας οδηγός για τη διαχείριση των αστικών δέντρων ο οποίος σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει: α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας, β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φυσικός δροσισμός και βελτίωση του μικροκλίματος, κ.α.).

Για το θέμα του αστικού πρασίνου η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» διοργανώνει σχετική διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα 24.10.2022, 7 μμ, με τη συμμετοχή ειδικών, όπως ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, κ. Θεοχάρης Ζάγκας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα