Πώς μπορεί να διαχωριστεί η ΔΕΘ από τις παρουσίες και ομιλίες των πολιτικών αρχηγών
Προτείνεται η διεξαγωγή πολιτικού και οικονομικού φόρουμ ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τη διεξαγωγή πολιτικού και οικονομικού φόρουμ ΔΕΘ, το οποίο θα είναι αλληλένδετο με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα διοργανώνεται στο πλαίσιό της, κάθε Σεπτέμβριο, προτείνουν στην κυβέρνηση φορείς που συμμετείχαν σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος από τις παρουσίες και τις πολιτικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν να προτείνουν να εξεταστεί η δυνατότητα χρονικής μετακίνησης των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μια μέρα πριν, ώστε αυτά να γίνονται Παρασκευή και όχι Σάββατο. Παράλληλα, προτείνουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών να γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι ο διαχωρισμός του εκθεσιακού γεγονότος από τις παρουσίες και τις πολιτικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και κυρίως “στη φιλοσοφία της διοργάνωσης ενός φόρουμ οικονομικού και πολιτικού της ΔΕΘ, πάντα στο πλαίσιο της ΔΕΘ”, ώστε να μην επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό γεγονός της περιοχής. “Δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει να φύγουν οι πολιτικοί αρχηγοί από τη ΔΕΘ” είπε. Τάχθηκε, ακόμη, υπέρ της έκφρασης της δημοκρατικής διαμαρτυρίας των πολιτών, ωστόσο επισήμανε ότι θα πρέπει ο καθένας να μπορεί να επισκεφθεί απρόσκοπτα την ΔΕΘ χωρίς να είναι η πόλη σιδηρόφρακτη. “Τώρα είναι η ώρα να διαμορφώσουμε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο εγκαινίας και λειτουργίας της έκθεσης, στη βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων που να είναι ελκυστικό στους Θεσσαλονικείς αλλά και σε όλους τους επισκέπτες και τους εκθέτες της ΔΕΘ” πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας, επισήμανε ότι φέτος ήταν η καλύτερη διοργάνωση των τελευταίων 20 χρόνων, καθώς τη ΔΕΘ επισκέφθηκαν 284.000 άνθρωποι και εκτίμησε ότι η πόλη ομονοεί ως προς την ανάπλαση της έκθεσης. Σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για ένα πολυγεγονός που απευθύνεται σε καταναλωτές, επιχειρηματίες και στην κυβέρνηση και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, σχολίασε ότι το φόρουμ είναι ένα απαραίτητο στοιχείο και υπογράμμισε ότι η ομιλία με πολιτικό περιεχόμενο έχει καθιερωθεί. “Αυτό είναι ένα άτυπο πολιτικό φόρουμ. Νομίζουμε ότι είναι το σημαντικότερο πολιτικό debate που γίνεται στην Ελλάδα” είπε. Με αφορμή τα επεισόδια τόνισε ότι δεν πρέπει η πόλη να φοβηθεί και να κάνει πίσω, αλλά “πιθανώς θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο, χωρίς όμως να χάνει τα βασικά του χαρακτηριστικά σαν ένα πολιτικό φόρουμ”.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε ότι τα πολιτικά γεγονότα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά η κλειστή πόλη όχι και πρόσθεσε ότι η παρουσία των πολιτικών εξασφαλίζει το χαρακτηριστικό της μεγάλης γιορτής της πόλης, καθώς όλα τα φώτα αυτή την περίοδο πέφτουν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση και η παρουσία διαφόρων ομάδων δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθώς η πόλη παραλύει, ανέφερε ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί από το σύνολο των φορέων το Γ΄ Σώμα Στρατού, ώστε να επεκταθεί εκεί η έκθεση και πρότεινε να γίνεται κάθε Σεπτέμβριο ένα αναπτυξιακό και πολιτικό φόρουμ στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.
“Επειδή οι εξαγωγείς είμαστε συνέχεια σε διεθνείς εκθέσεις, πιστεύω ότι αν από την έκθεση φύγει το πολιτικοικονομικό κομμάτι δεν θα είναι έκθεση” σχολίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, πρότεινε “τουλάχιστον η πολιτική ομιλία να γίνεται εκτός Θεσσαλονίκης, ή τουλάχιστον να γίνεται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης για να μην ενοχλείται η πόλη”, ενώ υπέρ της άποψης οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται περιφερειακά τάχθηκε και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη, μεταξύ άλλων, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, του ΕΒΕΘ, του ΣΒΒΕ, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ, Π. Γιούλτση