Θεσσαλονίκη: Aπολογούνται οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων
Η «Vor V Zakone».
Στις 21 Δεκεμβρίου 2022 προσήλθε στο Γραφείο Διαβατηρίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής 62χρονη ομογενής από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ, συνοδευόμενη από 59χρονο που εκτελούσε χρέη διερμηνέα, καταθέτοντας αίτημα έκδοσης διαβατηρίου λόγω απώλειας του προηγούμενου. Εξετάζοντας το αίτημά της, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι η αιτούσα ήταν διαφορετικό άτομο από εκείνο που είχε εκδώσει το απολεσθέν διαβατήριο. Αντιπαραβάλλοντας τόσο τα αποτυπώματα όσο και το φωτογραφικό υλικό που είχαν ληφθεί και χρησιμοποιηθεί παλιότερα για την έκδοση διαβατηρίου δεν προέκυψε ταύτισή τους. Την ίδια μέρα, στο ίδιο Γραφείο εμφανίστηκε, συνοδεία του ίδιου «διερμηνέα», ένας ακόμη ομογενής για απώλεια διαβατηρίου, με επίσης αμφίβολα στοιχεία.
Τα δύο παραπάνω περιστατικά -όπως επίσης η διαπίστωση ότι το προηγούμενο δίμηνο είχαν προηγηθεί έξι ανάλογα αιτήματα- αποτέλεσαν την αφορμή για την έρευνα που διενήργησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος και οδήγησε στην αποκάλυψη πολυμελούς κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων, μέσω πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων. Για την υπόθεση συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα επτά άτομα κατηγορούμενα ως μέλη της εγκληματικής ομάδας. Μεταξύ αυτών 58χρονος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο 54χρονος υποτιθέμενος διερμηνέας, ομογενής από τη Γεωργία, που φέρεται ως ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος, η 49χρονη σύζυγός του και ο 22χρονος γιος τους, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 24 άτομα, ανάμεσά τους και δεύτερος αστυνομικός- μία 49χρονη ανθυπαστυνόμος.
Οι απολογίες των συλληφθέντων ξεκίνησαν το πρωί ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης. Τούς καταλογίζονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις, διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (και συνέργεια σε αυτή), διευκόλυνση διαμονής στη χώρα κ.ά.
Η «ταρίφα», οι επωφελούμενοι αλλοδαποί και η «Vor V Zakone»
Από την έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, με τα κέρδη της να υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ και επωφελούμενους αλλοδαπούς από την πρώην ΕΣΣΔ που στην πλειονότητά τους διέθεταν ποινικό παρελθόν στην χώρα καταγωγή τους και μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων όχι μόνο αποκτούσαν την ελληνική ιθαγένεια απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, αλλά πετύχαιναν και τη διαγραφή των ποινικών τους μητρώων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι επωφελούμενοι φαίνεται πως ταξίδευαν ακολούθως για μόνιμη εγκατάσταση στον Καναδά, στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ε.Ε., όπως την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Η δικογραφία περιλαμβάνει 24 περιπτώσεις παράνομης έκδοσης ελληνικών δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων, με την «ταρίφα» για κάθε επιτυχή έκδοση εγγράφου να κυμαίνεται στις 15.000 ευρώ. Στην ίδια δικογραφία αναφέρεται πως απροσδιόριστος αριθμός έκδοσης ελληνικών πιστοποιητικών εγγράφων κατέληξε στα χέρια αλλοδαπών που αποτελούν μέλη της ρωσόφωνης μαφίας «Vor V Zakone» (σ.σ. στα ελληνικά «κλέφτης του νόμου»), συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί το περιεχόμενο των συνομιλιών που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου) μεταξύ εμπλεκόμενου στο κύκλωμα προσώπου και «συνδέσμου» της ρωσόφωνης μαφίας.
Από τις δεκάδες νομίμως καταγραφείσες συνομιλίες φαίνεται να προκύπτει ότι τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, αποκαλώντας «κοτόπουλα» τα άτομα, τα στοιχεία των οποίων θα χρησιμοποιούσαν ενόψει της παράνομης έκδοσης διαβατηρίων, ενώ έκαναν λόγο για «μηδενικό» ή «καθαρό» για στοιχεία ατόμου το οποίο δεν διώκεται ή δεν υφίσταται εγγραφή στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ρόλος του απόστρατου αξιωματικού και οι Τετάρτες
Σύμφωνα με την ίδια δικογραφία, ο κατηγορούμενος απόστρατος αξιωματικός φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής ομάδας, καθώς ήταν αρμόδιος για την έκδοση των ταυτοτήτων. «Προέβαινε σε ενέργειες που αντίκεινται στα καθήκοντά του, βεβαιώνοντας ψευδώς επί δελτίων ταυτοτήτων ότι τα αναγραφόμενα στοιχεία αντιστοιχούσαν στον επωφελούμενο αλλοδαπό που προέβαινε στην αίτηση έκδοσης ταυτότητας, χωρίς να διενεργεί τον προβλεπόμενο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Έχοντας πρόσβαση στις ηλεκτρονικές εφαρμογές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσε τυχόν κωλύματα (π.χ. κάποιο διωκτικό μέτρο) για την έκδοση των επίμαχων δελτίων ταυτότητας, προσφέροντας τα τυπικά εχέγγυα ασφαλείας για να προχωρήσει η διαδικασία» καταλογίζεται – μεταξύ άλλων – στον αστυνομικό, όπως αναφέρεται στη δικογραφία. Τον περασμένο Μάρτιο και εν μέσω της έρευνας, ο 58χρονος συνταξιούχος πλέον αστυνομικός απομακρύνθηκε από το Γραφείο Έκδοσης Διαβατηρίων και Ταυτοτήτων του ΑΤ Καλλικράτειας όπου υπηρετούσε επί 20 συναπτά έτη.
Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, ότι οι επισκέψεις των ενδιαφερόμενων στο Αστυνομικό Τμήμα όπου υπηρετούσε ο εμπλεκόμενος αξιωματικός γίνονταν την Τετάρτη (όπως οι δύο περιπτώσεις της 21/12/2022), ημέρα κατά την οποία το Γραφείο για την έκδοση διαβατηρίων ή ταυτοτήτων λειτουργούσε το απόγευμα με σημαντικά περιορισμένη παρουσία συναδέλφων του και απόντων του διοικητή και του αναπληρωτή του.
Σε ό,τι αφορά την έτερη αστυνομικό, αυτή κατηγορείται ότι μία φορά αναζήτησε στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία, ενημερώνοντας για τυχόν ύπαρξη αρχικής έκδοσης ταυτότητας στα άτομα από τα οποία το κύκλωμα θα υφάρπαζε τα στοιχεία.
Πηγή ΑΠΕ