Θεσσαλονίκη: Έτσι θα μοιάζει το καταφύγιο εξυπηρέτησης σκαφών στο Ποσειδώνιο
Σχέδια για τη δημιουργία καταφυγίου βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σκαφών και να γίνονται εκεί δράσεις ιστιοπλοϊας.
Σχέδια για τη δημιουργία καταφυγίου εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού στη θέση Ποσειδώνιο, βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σκαφών και να γίνονται εκεί δράσεις ιστιοπλοϊας.
Θετική γνωμοδότηση στη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έδωσε, πρόσφατα, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενώ σύμφωνα με τον Ναυτικό Όμιλο Ανοικτής Θάλασσας που προωθεί τον σχεδιασμό αυτό, προβλέπεται η δημιουργία του ναυταθλητικού κέντρου στο σημείο ανάμεσα από το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο και το χώρο του παραλιακού μετώπου δίπλα από το Μέγαρο Μουσικής. Εκεί σε χερσαίο χώρο 8.600 τ.μ. θα αναπτυχθούν λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις προσβάσιμες στο κοινό.
Για ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει την περιοχή κάνει λόγο η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία σε δηλώσεις της σημειώνει ότι γίνονται πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι το έργο αυτό θα ενσωματωθεί στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο που πρόκειται να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα έχουν δυναμικότητα 130 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη μήκους έως 30 μέτρων, ενώ το συνολικό μήκος των κρηπιδωμάτων θα είναι 680 μέτρα και των πλωτών στοιχείων 190 μέτρα. Το καταφύγιο εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού θα περιλαμβάνει επίσης προσήνεμο μώλο, κτιριακές υποδομές και χερσαίες διαμορφώσεις.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ανοικτής Θάλασσας (Ν.Ο.Α.Θ.) επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι εγκαταστάσεις έχουν χωροθετηθεί οριστικά από το 2014» ενώ «υπάρχει από το 1977 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χωροθετείται η συγκεκριμένη παραχωρημένη έκταση για χρήση Ναυτικού Ομίλου». Σημειώνει, επίσης, ότι ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έχει λάβει υπόψη τον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό ενάλιο χώρο και ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν εμποδίζουν, αντιθέτως υποστηρίζουν, την πρόθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη χωροθέτηση ενυδρείου στην περιοχή. Επιπλέον διευκρινίζει ότι «στη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλος τρόπος να χωροθετηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις ναυταθλητικού ομίλου πλην μέσω των διατάξεων περί τουριστικών λιμένων, με συνοδό χρήση ναυταθλητισμού».
Εξάλλου, το μέλος του ΝΟΑΘ Νούλης Ιορδανίδης αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι ο Όμιλος, ο οποίος διατηρεί εγκαταστάσεις στη πλάζ της Αρετσούς και δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης των νέων στην ιστιοπλοϊα, έχει λάβει εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία και την αρχαιολογική υπηρεσία. Εκτιμά, τέλος, ότι τα έργα μπορούν να αρχίσουν σε λίγο καιρό.
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η περιφερειακή παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» εξέφρασε τη θέση ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι προβληματική για κυκλοφοριακούς, περιβαλλοντικούς και σχεδιαστικούς λόγους.
Πηγή: ΑΠΕ – Επισυνάπτονται φωτογραφίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ΝΟΑΘ.