Θεσσαλονίκη: Κορδέλα και χαμόγελα για προκάτ σχολικές μονάδες
«η κ. Κεραμέως θα έστελνε τα δικά της παιδιά εκεί άραγε;» - Αντιδράσεις από γονείς στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Ενώ τα προβλήματα βοούν στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στήθηκε ολόκληρη γιορτή για 4 αίθουσες διδασκαλίας για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Αγανακτισμένοι γονείς της περιοχής έστειλαν στην «Εφ.Συν.» φωτογραφίες από τη μεταφορά των «Νηπιαγωγείων», μιλούν για αίθουσες των 15-20 τ.μ. η καθεμία και αναρωτιούνται «η κ. Κεραμέως θα έστελνε τα δικά της παιδιά εκεί άραγε;».
Με φιέστες δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα σχολικής στέγης, πόσο μάλλον όταν φτάνουμε στο σημείο να εγκαινιάζονται σχολικές μονάδες προκάτ!
Τη στιγμή που ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη ασφυκτιά εδώ και χρόνια, προχθές στήθηκε ολόκληρη γιορτή προκειμένου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, συνοδεία παραγόντων της Περιφέρειας, να κόψει κορδέλα για να ανακοινώσουν τα εγκαίνια δύο Νηπιαγωγείων που στην ουσία είναι παραρτήματα Νηπιαγωγείων για παιδιά προσχολικής αγωγής.
Το έργο που εγκαινιάστηκε, όπως πληροφορούμαστε από το σχετικό δελτίο Τύπου, είναι προϋπολογισμού 515.000 ευρώ και «υλοποιήθηκε χάρη στην εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα δύο Νηπιαγωγεία περιλαμβάνουν 4 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες γραφείων, τουαλέτες και βοηθητικούς χώρους, καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό τους σε θρανία, πίνακες κ.λπ. για τις ανάγκες της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης των μικρών μας παιδιών», ενώ «ο δήμος διαμόρφωσε τον αύλειο χώρο με δικές του δαπάνες».
Αγανακτισμένοι γονείς της περιοχής έστειλαν στην «Εφ.Συν.» φωτογραφίες από τη μεταφορά των «Νηπιαγωγείων», μιλώντας για παραρτήματα Νηπιαγωγείων σε προκάτ κατασκευές, δύο αίθουσες των 15-20 τ.μ. η καθεμία, σχολιάζοντας πως «χαριεντίζονται για μια φωτογραφία, όλα γίνονται για την επικοινωνία», και αναρωτιούνται αν «η κ. Κεραμέως θα έστελνε τα δικά της παιδιά εκεί άραγε;». Ειδικά μάλιστα, όπως τονίζουν, στην Πυλαία που το πρόβλημα έλλειψης σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης είναι τεράστιο αφού τα παιδιά δύο Δημοτικών μεταφέρονται καθημερινά με λεωφορεία στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου).
Η Γεωργία Βουλγαρίδου, δημοτική σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων του δήμου, λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «υπάρχει μαθητικός υπερπληθυσμός ανά σχολική μονάδα, που καλύπτεται με την κατάργηση βοηθητικών χώρων (αίθουσες χημείας, βιβλιοθήκες, διάδρομοι, γυμναστήρια, γραφεία εκπαιδευτικών, αίθουσες εκδηλώσεων κ.λπ.), μια κατάσταση που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο παραγόμενο διδακτικό έργο, ενώ μακροχρόνια ελλιπής είναι η συντήρηση των κτιρίων (Μουσικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείο Χορτιάτη, 4ο Δημοτικό Πυλαίας κ.ά.)». Και φυσικά τι να πει κανείς για τα κτίρια ντροπής για τη στέγαση των Ειδικών Σχολείων, όπως το 2ο ΕΕΕΚ Πυλαίας και Νηπιαγωγείο-Δημοτικό για παιδιά με αυτισμό, για τα οποία έχουν γραφτεί χρόνια τώρα δεκάδες ρεπορτάζ.
Γονέας (τα στοιχεία του στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου) με οργισμένη ανάρτησή του σχολίαζε χθες πως «Είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ να αποφασίζετε από ένα γραφείο στο υπουργείο σας να στέλνετε ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό για 4 παιδιά με κινητικά προβλήματα σε ένα Γενικό Σχολείο. Δεν γίνεται. Το ένα ειδικά (ο γιος μου) είναι σε καρότσι. Κάντε το λίγο εικόνα. Μια κοπέλα να προσέχει 4 παιδιά από διαφορετικά τμήματα και τάξεις […] ράμπα για αμαξίδια δεν υπάρχει […] όταν λέτε σχολεία προσβάσιμα για όλα τα παιδιά να φροντίζετε κιόλας να τα κάνετε […] Πόσο κρίμα στην Ελλάδα του ’22, που θέλουμε να λεγόμαστε και ευρωπαϊκό κράτος… Τρομάρα μας […] Για να προλάβω μερικούς, ναι, έχω απευθυνθεί για όλα αυτά στον δήμο, στην πρωτοβάθμια, στην περιφέρεια, στο ΚΕΔΑΣΥ, αλλά η απάντηση ήταν ίδια: Δεν υπάρχουν κονδύλια και θα πρέπει να βολευτούν τα σχολεία έστω και με έναν βοηθό. Α, και για τη ράμπα ότι κάποια στιγμή θα γίνει».
Αλλά κι ο ίδιος ο κ. Καϊτεζίδης μέχρι πριν από μία εβδομάδα, ως πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, εξέδιδε ανακοίνωση με «αίτημα να καταβληθούν στους δήμους τα μισθώματα σχολείων που τους “κληροδότησαν” οι πρώην νομαρχίες», αναφερόμενος σε σχολεία που «λειτουργούν σε μισθωμένους χώρους, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι υπερτοπικά και δεν φιλοξενούν μαθητές του δήμου, αλλά της ευρύτερης περιοχής ως Μουσικά Σχολεία, Ειδικής Εκπαίδευσης κ.λπ.». Ειδικά για τον δήμο του σημείωνε ότι «για τα κτίρια αυτά, τα ετήσια μισθώματα ανέρχονται στο ποσό των 639.000 ευρώ και ενώ νωρίτερα το ποσό αυτό εισπράττονταν από τον δήμο και δινόταν στους εκμισθωτές, τώρα εισπράττεται το ποσό των 350.000 ευρώ, με συνέπεια ο δήμος μας να επιβαρύνεται με ένα ποσό άνω των 281.000 ευρώ τον χρόνο μόνο για αυτά τα σχολεία. Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστούν τα λειτουργικά και τα έξοδα από το κόστος στην ενέργεια».
Πηγη – efsyn.gr