Featured

Η Θεσσαλονίκη σε μια φράση: Ο πρωθυπουργός έφυγε, το lockdown πλησιάζει

Το λέγαμε για πλάκα ότι θα τελειώσει η ΔΕΘ και θα μας κλείσουν αλλά φαίνεται πως στην κυβέρνηση κάποια πράγματα είναι εντελώς προβλέψιμα.

Άκης Σακισλόγλου
η-θεσσαλονίκη-σε-μια-φράση-ο-πρωθυπουρ-818655
Άκης Σακισλόγλου

Λέγαμε, για πλάκα, πως με το που θα φύγουν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ θα επιβληθεί μίνι Lockdown στη Θεσσαλονίκη. Το λέγαμε. Για πλάκα. Και τελικά, το αφήνουν να διαρρεύσει στα σοβαρά με τον γνωστό επικοινωνιακό τους τρόπο για να δούνε τις αντιδράσεις μας.

Γιατί τέτοιοι είναι. Έτσι συμπεριφέρθηκαν σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Μελετούν, λοιπόν, το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στη Θεσσαλονίκη την κυκλοφορία μετά τις 01.00 και μαζί και τη μουσική στην εστίαση. Μάλιστα, με ύφος δήθεν σοβαρότητας και οργάνωσης, η Μίνα Γκάγκα και ο Θάνος Πλεύρης μεταβαίνουν αύριο στη συμπρωτεύουσα για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να πάρουν αποφάσεις. Δε μας είπαν, όμως, αυτό το μέτρο που το επέβαλλαν το καλοκαίρι στην Κρήτη και πριν λίγες μέρες σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας, έφερε καθόλου αποτελέσματα; Μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί; Μειώθηκαν τα κρούσματα; Μήπως, αντιθέτως, αυξήθηκαν, λόγω συνωστισμού από τον περιορισμό των ωρών κυκλοφορίας; Μήπως αυτή η αίσθηση «παρανομίας» έκανε τους νέους να διοργανώνουν πάρτι σε κρυφούς χώρους όπου δεν ήταν εφικτό να ελεγχθεί η τήρηση των μέτρων, σε αντίθεση με τα μαγαζιά όπου μπορεί;

Ας μας πούνε, όμως, κυρίως κάτι άλλο οι κυβερνώντες: Σε μια εποχή που το σύνθημα κάθε λογικού ανθρώπου είναι «εμβολιαστείτε», τι μήνυμα περνάει μια απόφαση ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ εφαρμογής Lockdown τόσο για εμβολιασμένους όσο και για ανεμβολίαστους; Αφού οι επιπτώσεις των απαγορεύσεων είναι ίδιες σε όλους, γιατί να σπεύσουν εμβολιαστούν όσοι δεν το έκαναν ακόμα;

Πέρσι τέτοια εποχή η Ελλάδα έμπαινε στη δεύτερη – δυσκολότερη – φάση της πανδημίας κι αυτό γιατί απλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΜΒΟΛΙΟ. Κλειστήκαμε σπίτια μας, χάσαμε τις δουλειές μας, τους ανθρώπους μας, την παλιά ζωή μας για να προφυλαχτούμε ΟΛΟΙ από τον ιό αφού ήμασταν ΟΛΟΙ ανεμβολίαστοι. Σήμερα, τα πράγματα είναι αλλιώς: Οι εμβολιασμένοι κολλάνε δυσκολότερα, μεταδίδουν τον ιό απείρως δυσκολότερα και κινδυνεύει η ζωή τους ΕΛΑΧΙΣΤΑ. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν απείρως περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διοικητής 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης και οι 54 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στα νοσοκομεία μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 (ποσοστό 96,1%) είναι ανεμβολίαστοι. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κορονοϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί.

Προς τι, λοιπόν, η καθολική εφαρμογή των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας; Αφού οι εμβολιασμένοι ούτε κολλούν εύκολα, ούτε μεταδίδουν εύκολα (και κολλούν και μεταδίδουν 10 φορές δυσκολότερα) αλλά – κυρίως – δεν απασχολούν τα νοσοκομεία και δεν πεθαίνουν. Ερχονται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι Πλεύρης – Γκάγκα για να μας πούνε τι; Οτι είμαστε κακά παιδιά και δεν τηρούμε τα μέτρα; Οτι είμαστε αρνητές και δεν εμβολιαστήκαμε; (σχεδόν 90% είναι ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 65 ετών στη Θεσσαλονίκη) Αντί να απολογηθούν που – ακόμα μια φορά – άφησαν τον χρόνο να φύγει και δεν ενίσχυσαν ούτε στο ελάχιστο τον αριθμό των κλινών και τον αριθμό των γιατρών και των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, δηλώνουν προβληματισμένοι για την πορεία της βόρειας Ελλάδας και όλα τα μέτρα που προτίθενται να πάρουν είναι στη λογική του περιορισμού των ελευθεριών.

Και τι θα γίνει που «ανησυχούν» για τη Θεσσαλονίκη; Μήπως σκοπεύουν να αυξήσουν τον στόλο των λεωφορείων ώστε να μειωθεί το πάστωμα σε αυτά; Μήπως σκοπεύουν να πάρουν μέτρα για τις συνθήκες λειτουργίας στα εργοστάσια; Οχι! Εκεί κάνει «τζιζ». Ο εύκολος στόχος είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Αλλωστε, γιατί να βγαίνει ο κόσμος έξω μετά τα μεσάνυχτα; Γιατί να διασκεδάζει και να συζητά, όταν η διασκέδαση και η συζήτηση βρίσκεται μέσα στο «μαγικό κουτί» της τηλεόρασης;

Σημείωση: Σημερινό στοιχείο από την απογευματινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα δείχνει πως: «…Την τελευταία εβδομάδα, 13-19/09/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων δεν παρουσίασε αξιοσημείωτη μεταβολή (-8%) και παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 06-12/09/21». Άρα αυτό που «βλέπουν» χθες και σήμερα και οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο σε αποφάσεις είναι παλιό, δεν είναι πρόσφατο. Σήμερα τα στοιχεία είναι, όχι απλώς σταθερά αλλά και βελτιωμένα! Γιατί δεν χτύπησαν το καμπανάκι νωρίτερα; Γιατί δεν προειδοποίησαν παρά «παρέλασαν» σύσσωμοι οι κυβερνητικοί παράγοντες από την πόλη μας σαν να μην συμβαίνει τίποτα στη ΔΕΘ;

Ήρθαν, υποσχέθηκαν, παραγόντισαν, διασκέδασαν ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ!

Αυτή ήταν η στάση που είχαν πάντα για τη Θεσσαλονίκη και απόδειξη αυτού, η εκπροσώπηση της πόλης σε όλο το πολιτικό στερέωμα. Καληνύχτα σας. Θα φτιάξουμε επιδερμίδα από τον «ύπνο» κι αυτόν τον χειμώνα.

Υ.Γ.: Και κάπου εδώ τελειώνει κάθε αφήγημα πως «καλό είναι να μην μαλώνουμε μεταξύ μας και διχαζόμαστε» ή να μην παίζουμε το παιχνίδι «του κοινωνικού αυτοματισμού». Πρώτος «σηκώνω το γάντι» επώνυμα και έχοντας πλήρη γνώση όσων λέω για να σημειώσω ότι πλέον με αυτά τα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ στοιχεία για τους καθημερινούς θανάτους και τους ασθενείς σε ΜΕΘ, κανείς δεν δικαιολογείται να λέει ότι φοβάται το εμβόλιο, δεν έχει πειστεί, έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί γιατί – δήθεν – το θέμα αφορά τη δική του υγεία. Δεν αφορά ούτε τη δική του υγεία μόνο, ούτε τη δική του εργασία, τη δική του ελευθερία, το δικό του μέλλον. Αφορά τον πλανήτη και κάθε ανόητη «ατομική δράση» είναι βαθιά αντικοινωνική και παρασιτική. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα