Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Αλέξανδρος Παπαναστασίου του Γιάννη Παππά

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ηγετική μορφή για την Θεσσαλονίκη. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τον τιμά ως ιδρυτή του με έναν ανδριάντα στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, στην Νομική Σχολή.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-αλέξανδ-509238
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υπήρξε ηγετική μορφή για την Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό η πόλη έδωσε σε έναν από τους μεγαλύτερους δρόμους που την διασχίζει το όνομά του. Γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1876 στην Τρίπολη Αρκαδίας. Ο πατέρας του ήταν τμηματάρχης στο Υπουργείο Παιδείας και διετέλεσε βουλευτής. Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου σπούδασε Νομική και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Γερμανία, το Λονδίνο και το Παρίσι. Το 1916, ως βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, προσχώρησε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 1917, του ανατέθηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης η Γενική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων. Εξελέγη βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός. Απεβίωσε στην οικία του, στην Εκάλη, στις 17 Νοεμβρίου 1936.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τον τιμά ως ιδρυτή του με έναν ανδριάντα στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, στην Νομική Σχολή. Έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά, τοποθετήθηκε στο σημείο το 1976. Είναι κατασκευασμένο από χαλκό, ύψους δυόμιση μέτρων πάνω σε μαρμάρινο βάθρο. Το άγαλμα από την πίσω πλευρά έχει ένα μαρμάρινο πλαίσιο. Στο χέρι κρατά το περίφημο «Δημοκρατικό Μανιφέστο», που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1922, και στο οποίο ο Παπαναστασίου και οι Βηλαράς, Θεοδωρόπουλος, Καραπάνος, Μελάς, Πάζης, Πετιμεζάς επέκριναν την πολιτική που ακολουθούσαν οι φιλοβασιλικές κυβερνήσεις στο Μικρασιατικό Ζήτημα, κίνηση που οδήγησε στη σύλληψη και τη φυλάκισή τους.

Στο άγαλμα του Παπαναστασίου, χρόνια τώρα, οι φοιτητές βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες την ημέρα της αποφοίτησής τους.

Ο Γιάννης Παππάς ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς νεοέλληνες γλύπτες. Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Τον Σεπτέμβριο του 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (École Supérieure des Beaux-Arts) του Παρισιού. Φιλοτέχνησε ένα πλήθος από αγάλματα, προτομές και ανδριάντες που κοσμούν πλατείες και δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Ο Γιάννης Παππάς πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου 2005.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα