Θεσσαλονίκη

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο πεσόντων Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στην τεράστια έκταση του Ζέιτενλικ, μπορεί κανείς να βρει αρκετά μνημεία του πολέμου. Ένα από αυτά είναι το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-μνημείο-506797
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στο Ζέιτενλικ, το μεγαλύτερο συμμαχικό νεκροταφείο στην Ελλάδα, από την εποχή του τέλους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αναπαύονται 20.500 στρατιώτες που έπεσαν μαχόμενοι στην Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές από το 1914 έως και το 1919*. Στην τεράστια αυτή έκταση, μπορεί κανείς να βρει εκτός από την εκκλησία του Γαλλικού τομέα και αρκετά μνημεία του πολέμου. Ένα από αυτά είναι το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για μια σύνθεση από μάρμαρο, τοποθετημένη στον Γαλλικό τομέα δίπλα από την κόκκινη εκκλησία, που παραπέμπει με συμβολισμούς στην εποχή και τα γεγονότα του πρώτου μεγάλου πολέμου. Το σκούρο μάρμαρο που αποτελεί την πίσω πλευρά του μνημείου, συμβολίζει την γραμμή του Μακεδονικού μετώπου, ενώ οι δύο κάθετες λευκές μαρμάρινες πλάκες αναφέρονται στην προσπάθεια των Ελληνικών δυνάμεων της Αντάντ να διασπάσουν το μέτωπο. Οι μαρμάρινες λευκές επιφάνειες έχουν σχήμα φτερών, σαν ένα περιστέρι αφηρημένης μορφής και προσέγγισης, που συμβολίζει την νίκη, την αγνότητα και την ειρήνη. Στο κέντρο του μνημείου δεσπόζει ένας μαρμάρινος σταυρός και μια αφιέρωση «Στην αιωνία μνήμη των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Στα δεξιά, παρουσιάζεται ο Πολεμικός σταυρός του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από ορείχαλκο. Το μνημείο κατασκευάστηκε με μέριμνα της 737 Διεύθυνσης στρατιωτικών έργων του Γ’ Σώματος Στρατού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Στις 30.09.2018, επέτειο συμπλήρωσης ενός αιώνα από την λήξη του πολέμου, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος φύτεψε μια ελιά, σύμβολο της ειρήνης και ομόνοιας, στο πίσω μέρος του μνημείου.

Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε από τους:

Αντισυνταγματάρχης Μηχανικού Τσιουμάνης Χρήστος (Διευθυντής 737 Διεύθυνσης στρατιωτικών έργων)

Στρατιώτης Μηχανικού Βικελούδας Βασίλειος (αρχιτέκτων μηχανικός)

Συνταγματάρχης εα Νικόλτσιος Βασίλειος (διευθυντής ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα) 

Στρατιώτης πεζικού Πέικος Στυλιανός (αρχαιολόγος – γλύπτης)

(*)Πιο αναλυτικά: Γαλλικός τομέας: 8.089 – Σερβικός τομέας: 7.500- Ιταλικός τομέας: 3.000 – Βρετανικός τομέας: 1.600 – Ρωσικός τομέας: 400.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα