Featured

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Ζενίθ, Βενιζέλου 10 και Μητροπόλεως 12

Χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές νεοκλασικές αλλά και μπαρόκ. Χωρίζεται σε τρεις ευδιάκριτες οριζόντιες ζώνες.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-μέγαρο-791141
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης. 

Χτίστηκε το 1924, στο οικόπεδο 18/1 της πυρίκαυστης ζώνης (857/14.6.1924) που ήταν από τα ακριβότερα της Θεσσαλονίκης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Jacques Moshe.

Ιδιοκτήτες κατά το ήμισυ ήταν οι αδελφοί Ισακίνο και Ρομπέρτο, γιοι του Χαϊμ Γ. Μποτόν, που κατείχαν το μεγαλύτερο κοσμηματοπωλείο της Θεσσαλονίκης το «Ζενίθ Α.Ε.», εξ ου και η ονομασία του κτιρίου.

Το έτερο ήμισυ κατείχαν άλλοι οικοπεδούχοι οι Ιωσήφ Σακιτούδη, Λεόν Γιομτώβ, Ζοζέφ Νισσήμ. Στέγασε το  δημαρχείο από το 1943 έως το 1958, οπότε και μεταφέρθηκε στο Καραβάν Σαράι και σήμερα αποτελεί κτίριο επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Το κτίριο είναι τριώροφο, με ισόγειο και πατάρι. Χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικισμού με επιρροές νεοκλασικές αλλά και μπαρόκ. Χωρίζεται σε τρεις ευδιάκριτες οριζόντιες ζώνες (βάση-κορμός-στέψη / νεοκλασικισμός).

Στην στέψη του 2ου ορόφου παρατηρούμε αετώματα των οποίων η δομή διακόπτεται από τους εξώστες του 3ου ορόφου. Στις όψεις κυριαρχούν οι 11 κορινθιακού τύπου κολώνες που τις χωρίζουν σε κάθετες ζώνες.

Το επίχρισμα φέρει απομίμηση ισόδομου συστήματος δόμησης. Υπάρχει έντονη διακοσμητική διάθεση που εκφράζεται και με ανάγλυφες παραστάσεις φυτικών στοιχείων. Στην εξωτερική γωνία της ταράτσας υπήρχε χτιστό ημιυπαίθριο υπερώο το οποίο κατέρρευσε με τον σεισμό του ’78.

Ο Ζακ (Ισαάκ) Μωσσέ (Jacques Moshe)  ήταν Πολιτικός Μηχανικός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1900. Απόφοιτος της École Speciale des Travaux Publics du Bâtiment et de l’Industrie Paris (1922), εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και ασχολήθηκε με την κατασκευή σημαντικών κτηρίων της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης όπως:

Κτίριο Χανανέλ Ναάρ (1925)

Αγορά Κολόμβου (1935)

Μέγαρο Ναβάρρο (1925)

«Όλυμπος-Νάουσα» (1926)

Οικισμός «Ουζιέλ» (1929)

Κτίριο Μορδώχ & Μπενρουμπή (1929)

Ξενοδοχείο Andromeda (πρώην Κοντινεντάλ) (1929)

Ολύμπιον Μέγαρον (1948-1950)

Με στοιχεία από http://www.salonikajewisharchitecture.com/index_gr.php

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα