Featured

Επιστροφή στο σχολείο: Με υπεύθυνους covid και σκαλώματα στην πλατφόρμα για τα self tests

Δυό καθηγήτριες κάνουν μία αποτίμηση της πρώτης ημέρας.

Μυρτώ Τούλα
επιστροφή-στο-σχολείο-με-υπεύθυνους-covid-814619
Μυρτώ Τούλα
εικόνα: SOOC Αγιασμός στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές στα θρανία, μετά από μία περίεργη χρονιά που βασίστηκε στην τηλεκπαίδευση, τα σχολεία άνοιξαν με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, υποχρεωτικά self tests, υπεύθυνους covid και ελπίζοντας πως  δεν θα ξανακλείσουν. 

O αγιασμός πραγματοποιήθηκε διαφορετικά σε κάθε σχολείο, καθώς έπαιζε ρόλο το προαύλιο του κτιρίου, στα περισσότερα σχολεία παρεβρέθηκε αντιπροσωπεία μαθητών, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχολείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης στην αυλή βρισκόταν μόνο τα παιδιά της Πρώτης Δημοτικού και τα υπόλοιπα αγιάστηκαν από τον ιερέα μέσα στην τάξη.

Όπως είπε η κ. Αβραμίδου, Καθηγήτρια σε σχολείο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη covid, oι γονείς ήταν εκείνοι που δεν τήρησαν τα μέτρα, καθώς υπήρχε έντονος συνωστισμός από τους ίδιους εκτός σχολείου: ‘Μπορεί να μην ήταν πολλοί οι γονείς, αλλά είχαν κοντινές αποστάσεις και όταν ένα παιδί βλέπει την μαμά του να μην φορά μάσκα δεν μπορείς να το πείσεις εσύ ως εκπαιδευτικός να φορέσει εντός σχολείου την μάσκα του. Πρέπει να ενημερώσουμε τους γονείς πρώτα να τους εξηγήσουμε πόσο σοβαρό είναι και μετά οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους την κρισιμότητα της κατάστασης. Ειδάλλως τα βλέπω σκούρα τα πράγματα. Οι αντιδράσεις κυρίως υπάρχουν στο σπίτι, διότι οι γονείς πρέπει να πιστέψουν πως πρόκειται για την υγεία των δικών τους παιδιών και όλης της κοινότητα.”

Πολλοί πιστεύουν πως εντός της σχολικής χρονιάς τα σχολεία θα ξανακλείσουν, ωστόσο η κ. Αβραμίδου είναι αισιόδοξη αν τηρηθούν σωστά τα μέτρα, συγκεκριμένα τόνισε πως: ”Κρούσματα θα υπάρξουν σίγουρα, ειδικά τώρα που κυκλοφορούν οι μεταλλάξεις, είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός, θα πρέπει να γίνει μία σωστή ιχνηλάτηση και να τηρηθούν προσεκτικά τα μέτρα, σε συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών έτσι ίσως πάμε κάπως καλύτερα από πέρσι. Ωστόσο, να πω σε αυτό το σημείο πως έχει έρθει σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση κλεισίματος για το πως θα διεξαχθεί η τηλεκπαίδευση αυτό δεν είναι ενθαρρυντικό αν το σκεφτεί κανείς. Θα φανεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. ” 

Κάθε χρόνο ορίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, όλες οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών, από πέρσι έχει δημιουργηθεί μία θέση για έναν υπεύθυνο COVID σε κάθε σχολείο. Η κ. Αβραμίδου, έχει αναλάβει την συγκεκριμένη θέση φέτος: ”Ουσιαστικά οφείλω να ενημερώσω τους συναδέλφους μου, τα παιδιά και τους γονείς για τα υγιειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και όταν προκείψει κάποιο κρούσμα είμαι εκείνη που θα πρέπει να το αναφέρω στις υγειονομικές επιτροπές, στον ΕΟΔΥ και στην Πρωτοβάθμια ή αντίστοιχα Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Θα πρέπει να απομονώσω το παιδί αν είναι στο σχολείο και αδιαθετήσει, ή αντίστοιχα αν μας ενημερώσουν από το σπίτι, θα πρέπει να κάνω την σχετική ιχνηλάτηση. Μέχρι πέρσι έκλεινε το τμήμα και η αρμοδιότητα του υπεύθυνου ολοκληρωνόταν, φέτος, με την ιχνηλάτηση, που θυμίζω πως είναι ο διπλανός του κρούσματος, οι μαθητές που κάθονται πίσω και μπροστά, πρέπει να εξετάζω δεύτερη φορά τα παιδιά αυτά έχοντας μαζί μου self test και rapid test. Tα self tests μοιράζονται δωρεάν σε όλα τα παιδιά από το σχολείο για να τηρηθεί η ανονιμία του κρούσματος.”

H κ. Μένου δασκάλα σε σχολείο της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη για την πρώτη μέρα στα σχολεία σχολιάζει πως οι μαθητές φαινόταν χαμένοι, δεν θυμόταν το κτίριο: ”Υπήρχε μία αναστάτωση, οι γονείς ήταν ανυπάκουοι όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στους ίδιους. Τα παιδιά βάζανε την μάσκα στο σχολείο εκτός σχολείου δεν φορούσε κανείς μάσκα κι αυτό για μας είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα πώς θα μπορέσουμε να την επιβάλλουμε;

Ωστόσο υπήρχε μία διάχυτη χαρά, όλοι πιστεύουνε πως θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, η κ. Μένου επίσης τονίζει πως η πλατφόρμα για την δήλωση των self tests δεν λειτούργησε καλά, εχθές: ”Eγώ ως γονέας από τις 21:00 το βράδυ εχθές εως τις 11, προσπαθούσα να εκτυπώσω την υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό του self test στον gov.gr και το σύστημα με πετούσε έξω. Μάλλον είχαμε μπει όλοι οι γονείς από όλη την Ελλάδα ταυτόχρονα αλλά αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα.”

Όσον αφορά τα self tests συμπληρώνει επίσης πως: ”Στο Δημοτικό τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, είχανε την υπεύθυνη δήλωση τυπωμένα ή χειρόγραφα, διότι κακώς το Υπουργείο Παιδείας και φέτος νομίζει πως μπορεί να παρέχει εκπαίδευση με τους υπολογιστές, τους εκτυπωτές και το internet των οικογενειών. Και αν θέλεις την δική μου γνώμη πολύ καλά κάνανε οι γονείς οι οποίοι δεν είχαν εκτυπωτές και το κάνανε χειρόγραφα, κάποιοι γονείς μας φέρνανε και το kitt του test να βεβαιωθούμε πως πράγματι έγινε το test.”

Στο σχολείο της κ. Μένου, υπάρχουν 30 εκπαιδευτικοί, οι 25 εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι: ”Yπάρχουν και δυο άτυχοι, οι οποίοι είχαν νοσήσει, έχει περάσει το εξάμηνο, υποβλήθηκαν σε test αντισωμάτων και είχαν υψηλό αριθμό, γι αυτόν τον λόγο και δεν εμβολιάστηκαν και δεν ξέρουμε πως να τους χαρακτηρίσουμε, διότι δεν είναι εμβολιασμένοι ούτε νοσήσαντες. Υπάρχουν ακόμα τρεις συνάδελφοι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.”

Τόσο η κ. Μένου όσο και η κ. Αβραμίδου σχολίασαν την κατάσταση των κτιρίων των σχολείων τους και υπογράμμισαν πως είναι σχετικά καλή διότι προσπαθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να την διατηρήσουν.

Η κ. Αβραμίδου τονίζει: ”Στο δικό μας σχολείο δεν υπάρχουν καν υπολογιστές και επίσης απουσιάζουν από τις περισσότερες τάξεις οι προτζέκτορες, όσον αφορά το κτίριο η διατήρηση του σε μία ας πούμε καλή κατάσταση δεν τελειώνει ποτέ. Όλα τα σχολεία κάθε χρόνο την Κυριακή πριν ανοίξουν, κάνουν επισκευές. Χρήματα δεν υπάρχουν έχουμε πολλά κενά πολλά χρόνια τώρα.”

Η κ. Μένου από την πλευρά της σχολιάζει: ”Το κτίριο το δικό μας είναι σε καλή κατάσταση, όμως, μην ξεχνάμε πως τα κτίρια ανήκουν στους Δήμους και όχι στο Υπουργείο Παιδείας. Εγώ με τους γονείς και τα παιδιά πέρσι βάψαμε την τάξη μας, το σχολείο βάφτηκε πριν από δέκα χρόνια, κάθε φορά που ζητούμε μία επισκευή η απάντηση είναι δεν υπάρχουν χρήματα. Πρέπει να υπάρχει μία καλύτερη συντήρηση, περισσότερο προσωπικό στους δήμους, ενδεχομένως, οι γονείς να κατανοήσουν επιτέλους πως όταν ένα παιδί σπάει κάτι πρέπει να το αντικαταστήσουν παίζουν όλα ρόλο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα