Θεσσαλονίκη

Έρευνα για τα δελφίνια στον Θερμαϊκό κόλπο

«Ανταγωνιστική» η σχέση ανθρώπου με τα δελφίνια για τα... ψάρια.

Parallaxi
έρευνα-για-τα-δελφίνια-στον-θερμαϊκό-κ-39372
Parallaxi
Kεντρική Εικόνα Ορχάν Τσολάκ

Τη… σχέση αλιέων του Θερμαϊκού κόλπου με τα δελφίνια εξετάζει έρευνα τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιχειρώντας να δώσει λύσεις στο φαινόμενο θανάτωσης των δελφινιών, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ανθρωπογενή αίτια.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία τριετία, μόνο στον Θερμαϊκό κόλπο, έχουν εκβραστεί νεκρά 58 δελφίνια, με τον θάνατό τους να αποδίδεται στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών “ΑΡΙΩΝ”, είτε στον εγκλωβισμό τους σε δίχτυα είτε σε κακοποίηση με διάφορα αντικείμενα, όπως μαχαίρια και καλάμια.

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την έρευνα με τίτλο “Η ανησυχητική περίπτωση της αλληλεπίδρασης δελφινιών και ψαράδων στο Θερμαϊκό κόλπο“, που παρουσιάστηκε στο 32ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κητωδών (32ο ECS European Cetacean Conference 2018) στη La Spezia της Ιταλίας και υλοποίησαν οι οργανώσεις “iSea”, “ΑΡΙΩΝ” και “Tethys Research Institute”.

“Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2017, πήραμε συνεντεύξεις από 72 επαγγελματίες αλιείς, απ’ όλες τις βαθμίδες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Μηχανιώνα, το Κίτρος και τη Μεθώνη. Το 63% εξ αυτών είναι παράκτιοι αλιείς, το 20% δουλεύουν με τράτες και οι υπόλοιποι με γρι-γρι.

Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 50 χρόνια και η επαγγελματική τους εμπειρία είναι περίπου τα 30 έτη” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος Ιωάννης Γιώβος από την “iSea”. Οι ερευνητές ρώτησαν τους αλιείς, αν έχουν δει δελφίνια, ζητώντας μάλιστα να τους υποδείξουν, μέσα από φωτογραφίες, τα είδη και το 60% αναγνώρισε τα ρινοδέλφινα, είδος που απαντάται συχνά από επιστήμονες στο Θερμαϊκό.

Περισσότερα προβλήματα με τα δελφίνια δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς, οι οποίοι είπαν χαρακτηριστικά ότι τους ‘κλέβουν’ τα ψάρια μέσα από τα δίχτυα και πολλές φορές τα καταστρέφουν, αποτιμώντας συνολικά τις ζημιές που υφίστανται ετησίως σε περισσότερα από 2500 ευρώ για τον κάθε επαγγελματία” τόνισε ο κ. Γιώβος. Αναζητώντας απαντήσεις για τους εκβρασμούς νεκρών δελφινιών, οι ερευνητές ρώτησαν τους αλιείς “αν έχουν ακούσει από συναδέλφους για θανάτωση ζώων” και το 70% των ψαράδων απάντησε πώς “ναι, έχουν ακούσει ότι άλλοι ψαράδες μπορεί να σκοτώνουν δελφίνια”…

Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό ηθελημένης θανάτωσης δελφινιών καθώς πλέον, τα αλιευτικά αποθέματα έχουν μειωθεί και υπάρχει ‘ανταγωνισμός’ γι’ αυτά μεταξύ του ανθρώπου και του δελφινιού. Μία από τις λύσεις θα ήταν η θέσπιση αποζημίωσης για τους ψαράδες που καταστρέφονται τα δίχτυα τους και η πιο ολοκληρωμένη παρακολούθηση του πληθυσμού των κητωδών” κατέληξε ο κ. Γιώβος.

Πενήντα οχτώ νεκρά δελφίνια σε μία τριετία

Την ίδια λύση -αποζημίωση για τα καταστραμμένα δίχτυα- προκρίνει και η βιολόγος- ωκεανογράφος από το “ΑΡΙΩΝ” Αιμιλία Δρούγα, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίος και “ο καθορισμός για κάθε είδος σκάφους, ζωνών διέλευσης”.

“Την τελευταία τριετία καταγράψαμε 58 νεκρά δελφίνια στον Θερμαϊκό κόλπο, με τα περισσότερα να έχουν ανθρωπογενή αίτια θανάτου. Ο αριθμός αυτός -58 νεκρά ζώα- θεωρώ ότι είναι μεγάλος ειδικά για έναν κλειστό κόλπο, όπως ο Θερμαϊκός, αλλά αποδίδεται στη λειτουργία της ιχθυόσκαλας, στα πολλά πλοία και στη γενικότερη, μεγάλη κινητικότητα από επαγγελματίες αλιείς” ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δρούγα.

“Για την επίλυση του προβλήματος”, προσθέτει, “θα μπορούσε το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει στη δρομολόγηση καθορισμένων θαλάσσιων οδών για όλα τα είδη σκαφών και φυσικά να δίνονται αποζημιώσεις για τα δίχτυα από τις αρμόδιες αρχές”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα