Επικαιρότητα

Κήποι βροχής: μια έξυπνη λύση για την εξοικονόμηση νερού

Πρακτική που παρουσιάστηκε σε σημερινή εκδήλωση.

Parallaxi
κήποι-βροχής-μια-έξυπνη-λύση-για-την-εξ-303427
Parallaxi

Κήποι βροχής που μπορούν να δημιουργηθούν σε ακάλυπτες περιοχές, πάρκα, κοίτες ρεμάτων, ακόμη και αυλές σπιτιών, ώστε να συγκεντρώνεται νερό σε αδιαβροχοποιημένες επιφάνειες, συνιστούν μια εναλλακτική λύση για την εξοικονόμηση νερού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις, εκτός από ύδρευση.

Την πρακτική αυτή παρουσίασε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διευθυντής του εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Κώστας Κατσιφαράκης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα “Διαχείριση νερού: η λύση είναι στη φύση” που διοργάνωσε η ΕΥΑΘ σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφαράκη, ο στόχος των κήπων βροχής είναι διττός, από τη μία πλευρά η αποφυγή της όχλησης στον περιβάλλοντα χώρο από το νερό της βροχής και από την άλλη η χρήση του νερού αυτού σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται ποιότητα πόσιμου νερού.

Εναλλακτικά, τόνισε, ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα υπόγεια ύδατα των αβαθών υδροφορέων. Για εκατονταετηρίδες, όπως είπε, τα υπόγεια νερά ήταν βασικοί υδατικοί πόροι, ακόμη και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ η πρακτική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη ακόμη και σήμερα σε άνυδρες περιοχές, με κλασσικό παράδειγμα τα νησιά του Αιγαίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, τόνισε ότι είναι ευκαιρία να εξεταστούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης και άλλα θέματα χρήσης νερού που προσφέρει η φύση, το οποίο μπορεί να μην είναι κατάλληλο πόσιμο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες δράσεις.

“Φαίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι υπάρχουν τέτοιες ποσότητες νερού που μπορούν να πάνε σε άλλες δράσεις και να καλύψουν ανάγκες άρδευσης, χρήσης σε ενέργειες που δεν σχετίζονται με το πόσιμο νερό, ώστε να εξασφαλίσουμε το πόσιμο νερό. Η ΕΥΑΘ συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες καθώς το οφείλει ως διαχειριστής του νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα” πρόσθεσε.

“Τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες ενέργειες”

Στον ανθρώπινο παράγοντα και το ρόλο που διαδραματίζει στα πλημμυρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Στεφανίδης, καθηγητής του ΑΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διευθετήσεως Ορεινών Υδάτων. “Μετά από 40 χρόνια δουλειάς στο Εργαστήριο, έχουμε καταλήξει ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες ενέργειες. Αυτό είναι αυταπόδεικτο πλέον. Δεν είναι δυνατόν να πνίγονται στην Αθήνα το 2018, 24 άτομα από μια κατασκευή”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών για τη Μάνδρα, η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας ήταν η αιτία των πλημμυρών, παράλληλα με τις αμέλειες τις οποίες είχε η αρχή η οποία έκτισε το μηχανοστάσιο μέσα στην κεντρική κοίτη.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς η φυσική αναγέννηση του περιαστικού δάσους έγινε κανονικά, ενώ σημαντικό ρόλο στην προστασία της πόλης διαδραματίζει και η περιφερειακή τάφρος.

Ο κ. Στεφανίδης παρουσίασε, άλλωστε, στην εκδήλωση φωτογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται ξενοδοχείο που χτίστηκε πάνω στην κοίτη χειμάρρου, στη Φούρκα της Χαλκιδικής, χώρος για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, που κατασκευάστηκαν στην κοίτη του ποταμού Κρουσοβίτη, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, και δρόμοι που έγιναν στη θέση χειμάρρων στη Χαλκιδική.

Τελικά θα διψάσουμε;

Το ερώτημα αν θα διψάσει ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης έθεσε ο υδρογεωλόγος, Θωμάς Σπάχος. Σε ό,τι αφορά τις πηγές της Αραβησσού Πέλλας, είπε ότι είναι ευάλωττες στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και είναι πιθανό στο μέλλον να υπάρχουν φαινόμενα χαμηλής παροχής, όμως σήμερα η κατάστασή τους είναι εξαιρετική. Σχετικά, τέλος, με τον Αλιάκμονα, επισήμανε ότι η λεκάνη απορροής του δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας. Να σημειωθεί, ότι από την Αραβησσό και τον Αλιάκμονα υδροδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται, ότι με αφορμή τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, συνεργεία της ΕΥΑΘ ενημέρωναν τους περαστικούς, από την πλατεία Αριστοτέλους και την Καμάρα, σχετικά με τους χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους που γίνονται στις πηγές υδροληψίας, τις επιμέρους εγκαταστάσεις και σε όλο το δίκτυο διανομής ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα