Featured

Μέρη που αγαπήσαμε στα δυτικά εν μέσω lockdown

Πέντε αγαπημένα σημεία που ανακαλύψαμε εν μέσω καραντίνας.

Νίκος Γκάγιας
μέρη-που-αγαπήσαμε-στα-δυτικά-εν-μέσω-lockdow-648092
Νίκος Γκάγιας

λίμνη Ωραιοκάστρου

Μέσα στους 6 μήνες lockdown, όλοι λίγο – πολύ αναζητήσαμε, εντοπίσαμε και επισκεφθήκαμε μέρη που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκεφτόμασταν καν να περάσουμε απ’ έξω. Με κωδικό 6, μάσκες, αντισηπτικά και ελεύθερες διαδημοτικές (μόνο τα σαββατοκύριακα), βάλαμε το GPS, κάναμε πικνίκ, συνδεθήκαμε με την φύση λίγο παραπάνω και ξεχαστήκαμε από την βαρετή καθημερινότητα της καραντίνας. Ξεφύγαμε από την ρουτίνα και αισθανθήκαμε λίγο ελεύθεροι!

Όμως, ποια ήταν τα μέρη που εμείς ξεχωρίσαμε στις δυτικές συνοικίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Πάμε να τα ανακαλύψουμε.

#1 Λίμνη Ωραιοκάστρου

Το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα από τα highlight των δυτικών συνοικιών μέσα στη καραντίνα και όχι μόνο. Από στόμα σε στόμα όλοι μάθαμε για αυτή την κρυμμένη ομορφιά στο Ωραιόκαστρο και αμέσως αποφασίσαμε να την επισκεφθούμε.

λίμνη Ωραιοκάστρου

Σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, με κατεύθυνση την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτό το καταπράσινο πάρκο με την τεχνητή λίμνη που εκτείνεται σε έκταση 60 στρεμμάτων.

Ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές που είχαμε, μιας και το πράσινο της φύσης μας παρέσυρε. Ένας περίπατος στο συγκεκριμένο μέρος, μας βοήθησε να ξεχαστούμε από την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες και μας γέμισε μπαταρίες.

λίμνη Ωραιοκάστρου

#2 Στρατόπεδο Παύλου Μελά 

Είναι γεγονός πως όλα τα Στρατόπεδα είχαν την τιμητική τους. Τόσο στα δυτικά όσα και στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες, για τους περιπατητές που βρίσκονταν κοντά στο στρατόπεδο ήταν μία ιδανική λύση για να αθληθούν και να περάσουν την ώρα τους.

Όμως, για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη αγάπη για την γυμναστική ήταν μία εξαιρετική ιδέα για να κάνουν πικνίκ με τους αγαπημένους τους ή ακόμα να περπατήσουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες τους.

#3 Δασύλλιο Μετεώρων

Όσοι μένουν εδώ γύρω μπορεί να το γνωρίζουν και ως «Δασάκι», αλλά η επίσημη ονομασία του είναι «Δασύλλιο Μετεώρων». Ένα από τα πιο αγαπημένα μου σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, μιας και μένω πολύ κοντά. Ανυπομονούσα να φτάσει το σαββατοκύριακο, να πάρω τον καφέ μου και τα φιλαράκια για να πάμε μέσα στο δασάκι. Ένα αξιοζήλευτο σκηνικό με μεγάλα έλατα και παγκάκια. Ένα μέρος που ανακάλυψα εν μέσω καραντίνας και είμαι σίγουρος πως θα επισκέπτομαι συχνά ακόμα και όταν τελειώσει.

#4 Άγιος Ραφαήλ – Μετέωρα

Πολύ κοντά στο Δασύλλιο των Μετεώρων, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. Όσοι μένουν δυτικά θα γνωρίζουν πως εκεί βρίσκεται μία αλάνα, στην οποία μπορείς να έχεις κυριολεκτικά στο «πιάτο» σου όλη τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στη καραντίνα, που στο συγκεκριμένο μέρος έβλεπες αμάξια στη σειρά με ανθρώπους να κοιτούν την απίστευτη θέα, περιμένοντας τις «μέρες του φωτός».

#5 Προφήτης Ηλίας – Ασβεστοχώρι 

Ακόμα θυμάμαι την μέρα που «ξεκλείδωσαν» οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα σαββατοκύριακα και κατάφερα να ανακαλύψω αυτό το διαμαντάκι. Την επίσκεψη μου στον Προφήτη Ηλία στο Ασβεστοχώρι, την αντιμετώπισα σαν μικρή εκδρομή, μιας και χρειάζεται λίγη ώρα για να φτάσεις. Όμως, η θέα όταν θα βρεθείς στο ψηλότερο σημείο, θα σε ανταμείψει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον Προφήτη Ηλία είναι χτισμένες σε ψηλά σημεία.

Όμως για ποιον λόγο; Σύμφωνα με την πρώτη παράδοση αυτό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Έτσι, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Όταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα».

Δεύτερη παράδοση

Σύμφωνα με τους λαογράφους, η λατρεία του προφήτη Ηλία στις κορυφές των βουνών θεωρείται κατάλοιπο της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Ο σημαντικός αυτός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης και άγιος του Χριστιανισμού ταυτίστηκε με τον Ήλιο, με τον οποίο έχει ηχητική ομοιότητα στο όνομα, και ο Ήλιος ταυτιζόταν εν μέρει με τον Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, λατρευόταν σε κορυφές βουνών.

Διαβάστε επίσης:

I ♥ west side: 100 λόγοι για να πάτε στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

ΕΙΚΟΝΕΣ: Γνωρίστε το μονοπάτι των Παγοποιών στον Χορτιάτη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα