Θεσσαλονίκη

Όλα όσα θα δούμε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2020!

Με μία πολύπλευρη ματιά στην τέχνη και τον πολιτισμό ξεκινάει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2020!

Parallaxi
όλα-όσα-θα-δούμε-στο-μέγαρο-μουσικής-θε-541218
Parallaxi

Το 2020, μία επετειακή χρονιά, βρίσκει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε νέες διαδρομές και με νέες προσεγγίσεις, με στόχο την ευρύτερη επαφή του κοινού με αυτόν τον τόσο σημαντικό χώρο πάνω στην παραλία.

Ο προγραμματισμός του πρώτου εξαμήνου βασίζεται σε οργανωμένους άξονες, με θεματικές γραμμές που δημιουργούν νέες δομές και μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της τέχνης μέσα στην πόλη.

Οι παραγωγές θεματοποιούνται σε κύκλους και αφιερώματα, ως εξής:

Beethoven+ Γυναικών Έργα Αγάπης Έργα Πάσχα στο Μέγαρο Χορός στο Μέγαρο Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο Θέατρο στο Μέγαρο MOYSA Η ΚΟΘ στο Μέγαρο Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο Ο ΣΦΜΘ στο Μέγαρο MET Live NT Live Εκθέσεις / Διαλέξεις Χορωδιακό Φεστιβάλ

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιανουάριος ξεκίνησε με την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «I got Rhythm» και τη συναυλία «Viva Classica» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θα ακολουθήσουν τέσσερις πολύ σημαντικές συναυλίες. Το σύνολο Ex Silentio, στις 26 Ιανουαρίου, παρουσιάζει την παραγωγή «Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204». Είναι μία άκρως σημαντική συναυλία για το μουσικό παρελθόν της πόλης και για μουσικές πτυχές άγνωστες στο ευρύτερο κοινό. Θα ακολουθήσει, την επόμενη ημέρα 27 Ιανουαρίου, μία συναυλία για την Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος με το Mishmash Quartet, με μουσική μεσογειακή που βασίζεται στα klezmer και τα σεφαραδίτικα τραγούδια. Στις 29 και 31 Ιανουαρίου θα γίνει ουσιαστικά η έναρξη του Έτους Μπετόβεν για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με δύο εξαιρετικά σχήματα και προγράμματα μουσικής δωματίου. Στις 29 Ιανουαρίου, ο Νίκος Κυριόσογλου με τον Βασίλη Σαΐτη, στα πλαίσια της θεματικής Beethoven+, θα ερμηνεύσουν σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο και στις 31 Ιανουαρίου ο γνωστός Ούβε Μάτσκε, μαζί με την εξαίρετη Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον βραβευμένο Benedict Klöckner θα παρουσιάσουν δύο διάσημα trio του συνθέτη.

Στα πλαίσια εκθέσεων και διαλέξεων, τον Φεβρουάριο, και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στις 2 του μήνα η διάλεξη «Ο ρόλος της μουσικής στην ανθρώπινη πορεία και δημιουργία: Μουσική και ψυχολογία». Ο Φεβρουάριος, στον τομέα της μουσικής, περιλαμβάνει δύο παραγωγές της ΚΟΘ (7/2 και 21/2), την παραγωγή “The Soul of Epirus” των σημαντικών Ελλήνων Πετρολούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και Βασίλη Κώστα στο λαούτο με ένα τεράστιο αφιέρωμα στη μουσική της Ηπείρου (8/2), καθώς και την παράσταση «Έρωτα εσύ…» της Δήμητρας Γαλάνη, στα πλαίσια της θεματικής «Αγάπης Έργα» (23 Φεβρουαρίου). Οι δύο πρώτες παραγωγές χορού για το έτος είναι η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του σχήματος Χορευτές του Βορρά, η οποία εμπίπτει επίσης στη θεματική «Αγάπης Έργα» (14 και 15 Φεβρουαρίου), και η συμπαραγωγή πολλών χορευτικών σχημάτων για την παράσταση «Χορεύουμε για τη ζωή», ένα ακόμη σημαντικό αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση (28 Φεβρουαρίου).

Ο Μάρτιος, ένας εξαιρετικά γεμάτος μήνας, θα ξεκινήσει με μία συναυλία της ΣΟΔΘ στις 4 Μαρτίου με καλεσμένο πιανίστα τον Στέφανο Θωμόπουλο και με θέμα τη Μουσικοθεραπεία, και ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ημέρα της Γυναίκας. Η έναρξη αυτού του τόσο σημαντικού αφιερώματος γίνεται στις 6 Μαρτίου με τη συναυλία «Στη μακρινή αγαπημένη» με τη σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου και τη Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο, σε μία διαδραστική παρουσίαση των τραγουδιών του Μπετόβεν. Το Σάββατο 7 Μαρτίου ο πιανίστας Στέφανος Νάσος θα κάνει ένα αφιέρωμα στη Γυναίκα μέσα από σονάτες που έχουν γραφτεί για γυναίκες και το αφιέρωμα θα κλείσει στις 8 Μαρτίου με τη συναυλία των Ιωάννας Αθανασάκη στο φλάουτο και Θέλξης Ματίκα στο πιάνο, οι οποίες θα ερμηνεύσουν έργα διάσημων Γαλλίδων συνθετριών. Ταυτόχρονα, την πρώτη μέρα του αφιερώματος, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Kalliope, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας, που παρουσιάζει διάσημες γυναικείες μορφές των τεχνών, επιστημών και γραμμάτων από την Αυστρία. Ο Μάρτιος θα συνεχίσει με την παραγωγή «Με άρωμα Ανατολής» της Άλκηστης Πρωτοψάλτη (12/3 και 13/3) και την πρώτη συναυλία της MOYSA για το έτος, την «Παρασκευή και 13…» με πολλές μουσικές εκπλήξεις (13/3). Στη συνέχεια, στα πλαίσια του κύκλου Beethoven+, ένα από τα πιο σημαντικά σχήματα πνευστών, το Ventus Ensemble, θα μας ξεναγήσει στον κόσμο του Μπετόβεν μέσα από μουσική δωματίου για πνευστά (14/3). Η ΚΟΘ, τον Μάρτιο, θα παρουσιάσει επίσης έργα Μπετόβεν (20/3) και η ΣΟΔΘ θα εμφανιστεί ξανά με αφιέρωμα στα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας (21/3). Στα πλαίσια του κύκλου Θέατρο στο Μέγαρο αλλά ταυτόχρονα στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα ανέβει η μουσικοθεατρική παράσταση «Οι τέσσερις εποχές» μεταξύ 18-22 Μαρτίου. Σε έναν διαφορετικό και πιο «ελεύθερο» χώρο, στο Μπαρ του Μεγάρου, ο εξαιρετικός ερμηνευτής και συνθέτης Στάθης Άννινος θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε μουσικές που ξεκινούν από το Μπαρόκ μέχρι και σήμερα (20/3). Πρόκειται για μια σύγχρονη, ευχάριστη και διαφορετική οπτική αυτού του πιανίστα, ο οποίος θα διδάξει και ένα βιωματικό σεμινάριο πάνω στον αυτοσχεδιασμό για τους μουσικούς της MOYSA. Στις 24 Μαρτίου, το διακεκριμένο Trio El Greco θα ερμηνεύσει έργα των Χάιντν και Μπετόβεν στα πλαίσια της θεματικής Beethoven+. Ο μήνας θα τελειώσει με μία συναυλία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με «Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής» (28/3).

Στις 5 και 6 Απριλίου, η MOYSA και η ΣΟΔΘ αντίστοιχα θα παρουσιάσουν ευχάριστα έργα και νέους μουσικούς του αύριο. Στις 9 Απριλίου θα γίνει η έναρξη του αφιερώματος «Πάσχα στο Μέγαρο» με μία σύμπραξη της MOYSA και της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί το εκπληκτικά σημαντικό έργο Stabat Mater του Περγκολέζι σε μουσική διεύθυνση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Την επόμενη μέρα 10 Απριλίου, η ΚΟΘ θα παρουσιάσει το δικό της αφιέρωμα στο Πάσχα με μία παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Σαμαρά «Βυζαντινά Πάθη». Το Σάββατο 11 Απριλίου, μία από τις πέντε πιο διάσημες γυναίκες στη σύγχρονη ιστορία του πιάνου, η Lise de la Salle, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και ερμηνεύει σημαντικά έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου σε ένα, μουσικά και τεχνικά, υπερβατικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και την εμβληματική σονάτα έργο 111 του Μπετόβεν. Σίγουρα η σημαντικότερη συναυλία σόλο πιάνου του έτους για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου μας βρίσκει να παρακολουθούμε το αφιέρωμα «Γένεσις – Γη – Ανάσταση» του σημαντικού βιολοντσελίστα Philipp Comploi, το οποίο περιλαμβάνει έργα των Μπαχ, Φέλντμαν, Γκαμπριέλι και Κούρταγκ. H Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου συνεχίζει με την παραγωγή «Prayer of the Heart», ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στον μινιμαλιστή συνθέτη Sir John Tavener, και ο εορτασμός για το Πάσχα κλείνει τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου με τη συναυλία «Διψώ!» της ΣΟΔΘ, η οποία, σε συνεργασία με τη Μικτή Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, παρουσιάζει αποσπάσματα από το έργο Οι επτά λόγοι του Χριστού στο Σταυρό του Γιόζεφ Χάιντν και την ομότιτλη σύνθεση του Σεζάρ Φρανκ, καθώς και χορικά από τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής γίνεται ένα τέτοιο αφιέρωμα στο Πάσχα, ένα τριήμερο κατάνυξης. Ο Απρίλιος κλείνει με Θέατρο στο Μέγαρο και την παράσταση Μακμπέθ του William Shakespeare.

Το 10ο Φεστιβάλ Παιδικών – Νεανικών Χορωδιών ανοίγει τον μήνα Μάιο (6/5-10/5). Στον κύκλο «Αγάπης έργα» θα παρουσιαστεί μια συναυλία στο Μπαρ στις 18 Μαΐου από τον βραβευμένο σε διεθνείς διαγωνισμούς πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο με αυτοσχεδιασμούς και μουσικές των Σατί, Χατζιδάκι, Μπιτλς, Πιατσόλα, μεταξύ άλλων. Ο ίδιος δύο μέρες αργότερα, στις 20 Μαΐου, θα ερμηνεύσει ένα εκπληκτικό πολυμορφικό πρόγραμμα βασισμένο στην Αμερικάνικη Μουσική, με αριστουργήματα όπως η σονάτα του Σάμιουελ Μπάρμπερ. Στις 25 Μαΐου θα παρουσιαστεί ένα υπέροχο μουσικό αναλόγιο με τίτλο «Αθάνατη αγαπημένη – Αιώνια ερωτευμένη» από τη Μάγδα Μαυρογιάννη, τη Μίνα Πολυχρόνου, την Άρτεμη Μπόγρη και τη Νεφέλη Μούσουρα. Το διεθνές ανερχόμενο κουαρτέτο Selini Quartet, ένα κουαρτέτο επιλεγμένο από το πρόγραμμα NASOM της Αυστρίας, θα μας ταξιδέψει στον κόσμο των κουαρτέτων του Μπετόβεν αλλά και άλλων συνθετών, στο πλαίσιο του κύκλου Beethoven+ (27 και 29 Μαΐου). Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη, θα παραδώσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στους μουσικούς της MOYSA. Τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα, Ιούνιο, θα υπάρξουν συναυλίες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και το, για πέμπτη χρονιά οργανωμένο, MOYSA Summer School. Και φυσικά θα γίνει η έναρξη του «Σινεμά με Θέα», του θερινού κινηματογράφου στο Μέγαρο.

Επίσης, μέσα σ’ αυτούς τους πρώτους 6 μήνες του χρόνου παρουσιάζονται έξι παραγωγές της Metropolitan Opera στα πλαίσια του MET Live in HD:

  • Βότσεκ του Μπεργκ (11/1)
  • Πόργκι και Μπες του Γκέρσουιν (1/2)
  • Αγριππίνα του Χέντελ (29/2)
  • Ο Ιπτάμενος Ολλανδός του Βάγκνερ (15/3)
  • Τόσκα του Πουτσίνι (26/4)
  • Μαρία Στουάρντα του Ντονιτσέτι (10/5).

Φέτος θα γίνει και αντίστοιχη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και θα παρουσιαστούν τέσσερις ΝΤ Live παραγωγές:

  • Όλα για την Εύα του Μάνκιεβιτς (24/1)
  • Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ (22/2)
  • Present Laughter του Κάουαρντ (23/3)
  • Fleabag της Waller-Bridge (12/4).

Με μία πολύπλευρη ματιά στην τέχνη και τον πολιτισμό ξεκινάει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2020!

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα