Θεσσαλονίκη

Πώς νιώθεις όταν χορεύεις παθιασμένα tango με πιάτο τον Θερμαϊκό

Δωρεάν, ανεμπόδιστα, ρομαντικά.

Parallaxi
πώς-νιώθεις-όταν-χορεύεις-παθιασμένα-tan-452640
Parallaxi
Εικόνα: Aris Valar

Θα τους βρεις να χορεύουν τάνγκο στα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, καλώντας κάθε αρχάριο να τολμήσει το βήμα και να μπει στον μαγικό κόσμο του αισθαντικού χορού. Η σελίδα TanGo Goes To Thessaloniki, από τον Μάιο του 2018 μέχρι σήμερα, μεταγγίζει την κουλτούρα του τάνγκο στις «φλέβες» της πόλης. Και κάνει φανταστική δουλειά, με απόλυτη εξωστρέφεια. 

Σημείωση | ΜΗΝ το ΧΑΣΕΤΕ: Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Σελίδα TanGo Goes To Thessaloniki μας προσκαλούν όλους σε μια ξεχωριστή βραδιά TanGo (Milonga En El Museo) στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου δίπλα στις “Μαγεμένες”, με είσοδο ελεύθερη. Θα προηγηθεί ανοιχτό Μάθημα Γνωριμίας με το tango για όλους. Στις 20.00, facebook event).

Ο Σ., συντονιστής των δράσεων, γράφει στην Parallaxi πώς είναι να χορεύεις τάνγκο με τον Θερμαϊκό στο πιάτο:

Στο πρώτο μας κάλεσμα, στις 11 Μαΐου του 2018, ανταποκρίθηκαν 50 άτομα, οι περισσότεροι φοιτητές. Πριν από αυτό, είχαμε οργανώσει δράσεις μέσα στην πόλη που απευθύνονταν σε φοιτητές που ήθελαν να εξασκηθούν ή να χορέψουν ελεύθερα στην πόλη. Όλο αυτό έτρεχε στο πλαίσιο της φοιτητικής κοινότητας tango και συντονιζόταν μέσα από μια ομάδα συνομιλίας. Πάντα χωρίς κανένα κόστος συμμετοχής.

Η ανάγκη μας για tango ήταν ο λόγος που ξεκίνησε όλο αυτό. Θέλαμε να χορεύουμε παντού και συνέχεια. Κι αυτήν μας την ανακάλυψη, της εμπειρίας δηλαδή αυτού του χορού, δε θέλαμε να την κρατήσουμε για εμάς. Δεν μπορούσαμε να την κρατήσουμε πίσω από τέσσερις τοίχους, θέλαμε να τη μεταδώσουμε παντού. Μπορεί να ακουστεί κάπως τραβηγμένο, αλλά αν έρθεις σε επαφή με το τάνγκο, απορείς πώς μπορεί κάποιος να κάνει χωρίς αυτό.

Εικόνα: Aris Valar

Στις υπαίθριες δράσεις το θέαμα είναι ορατό σε όποιον περάσει από το κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να σταθεί, να δει, να ακούσει, να θαυμάσει, να ζηλέψει, να θέλει κι αυτός να παίξει μαζί μας και δεν είναι λίγοι αυτοί που μπαίνουν στο χορό και απλά στροβιλίζονται, ανάμεσα σε χορευτές και θεατές, σαν μικρά παιδιά που δεν τους νοιάζει αν ξέρουν ή όχι. Άλλοι μας προσεγγίζουν δειλά ρωτώντας μας πώς μπορούν να μάθουν και αυτοί να χορεύουν έτσι.

Οι εκδηλώσεις μας απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, σε όποιον θέλει να χορέψει ανεξάρτητα με τη γενικότερη επαφή του με τον χορό. Κόσμος περαστικός που κάνει βόλτα στην πόλη και ξαφνικά γίνεται τουρίστας στην πόλη του. Βλέπει κάτι που δεν περίμενε να δει. Όλο αυτό είναι χόμπι για εμάς κι όχι ένα επάγγελμα. Η μουσική υπόκρουση είναι συναυλιακού χαρακτήρα και λαμβάνει υπόψη, εκτός από τα ”θέλω” των χορευτών, τα ακούσματα ενός περαστικού που δε γνωρίζει τίποτα από tango.

Εικόνα: Aris Valar

Οι milongas κλειστού χώρου (βραδιές Αργεντίνικου Τάνγκο) ξεκινούν βράδυ και εμείς δε θέλαμε να περιμένουμε το βράδυ μόνο για να χορέψουμε. Αυτό μας οδήγησε να πραγματοποιήσουμε δράσεις Κυριακή μεσημέρι. Και μάλιστα Φεβρουάριο μήνα. Όλα τα παραπάνω μας οδήγησαν να αναζητήσουμε το δικό μας «καλύτερο» μαγαζί. Ένα μαγαζί υπαίθριο, ελεύθερο και ανοιχτό για όλους. Και πού θα βρίσκαμε καλύτερο από τη Νέα Παραλία; Κάπως έτσι βρεθήκαμε στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Δεν ήμασταν όμως οι πρώτοι που χόρεψαν εκεί. Και παλιότερα κάποια σχολή χορού είχε επιλέξει αυτό το όμορφο σημείο της πόλης μας για να πραγματοποιήσει παρόμοιες δράσεις. Αυτό ίσως ήταν και ένα πρωταρχικό ερέθισμα που έμελλε να βγει στην επιφάνεια και να γίνει πράξη και η δράση μας. Και τους ευχαριστούμε για αυτό.

Εικόνα: Aris Valar

Εκτός από το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που μας φιλοξενεί δίπλα στις ”Μαγεμένες” για να χορέψουμε και να εξασκηθούμε. Ο ιδιαίτερος χώρος μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό mood που επηρεάζει πολλές φορές και τα ίδια τα βήματά μας.

Εικόνα: Aris Valar

Παρακολουθούμε τον καιρό, τη διάθεση του κόσμου, τις μέρες που τους βολεύουν μιας και στις περισσότερες δράσεις ο κόσμος ψηφίζει ηλεκτρονικά την ημερομηνία. Παλιότερα πραγματοποιούσαμε δράση συνήθως κάθε Παρασκευή, τώρα παίζουμε με όλες τις μέρες. Ο καιρός φέτος στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα φιλικός, έτσι ο Φεβρουάριος μας βρήκε να χορεύουμε για τρεις συνεχόμενες Κυριακές μεσημέρι στο Άγαλμα.

Το TanGo Goes To Thessaloniki έχει ως φιλοσοφία να πραγματοποιεί δράσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Εξαίρεση αποτελούν τέσσερις εκδηλώσεις μας που έγιναν με ανθρωπιστικού σκοπό και χαρακτήρα. Ο κόσμος έφερε προαιρετικά τρόφιμα μακράς διάρκειας για τις ανάγκες του Χαμόγελου του Παιδιού, η μάλιστα μια μέσα στα Συντριβάνια στις Ομπρέλες της Νέας Παραλίας. Μία ήταν για τη Φροντίδα για το Παιδί υπό την αιγίδα της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας μέσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Για τα άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου tango φροντίζουμε να κάνουμε κάποιες φορές νωρίτερα δωρεάν μαθήματα για να μπορέσουν κι αυτοί να συμμετέχουν όσο πιο ενεργά μπορούν.  Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε το πρώτο υπαίθριο φεστιβάλ με τρεις ημέρες ελεύθερων δράσεων, μαθημάτων, live μουσικών εκπλήξεων και δώρων από τη σελίδα. Επίσης, έχουμε και το Sunset Edition: χορεύουμε την ώρα που δύει ο ήλιος.

*Μάθετε περισσότερα και μείνετε συντονισμένοι με τα ανοιχτά καλέσματα tango στο Tango goes to Thessaloniki στο Facebook

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα