Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Αναζητείται τρόπος για να λειτουργήσει το πρώην Λοιμωδών ως νοσοκομείο

Η ιστορία του κτιρίου που ανήκει στο ιταλικό κράτος και οι προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν για να περιέλθει στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.

Parallaxi
θεσσαλονίκη-αναζητείται-τρόπος-για-ν-400950
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Τρόπο για να περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το οποίο ανήκει στο ιταλικό κράτος, αναζητεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει ως δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, με τον επίτιμο πρόξενο της Ιταλίας, Χρήστο Σαραντόπουλο.

Το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης (Λοιμωδών) αποτελούσε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και λειτουργούσε έως το 2013. Είχε 100 κλίνες και 200 εργαζόμενους. Το 2011 αποφασίστηκε η διασύνδεση του Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Το 2013 σταμάτησε τη λειτουργία του καθώς οι κλινικές του μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ο κ. Κοντοζαμάνης, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Covid-19 και υγεία στις νέες συνθήκες», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum», επισκέφτηκε το πρωί το Κέντρο Υγείας Τούμπας, στο οποίο από σήμερα γίνεται εξέταση υπόπτων περιστατικών Covid-19 και εκτέλεση δειγματοληψίας προς εξέταση PCR και μάλιστα γι αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή είσοδος.

Το ιταλικό νοσοκομείο «Βασίλισσα Μαργαρίτα» | Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 – 1912), Βασίλης Κολώνας, University Studio Press

Η εξέταση ύποπτων κρουσμάτων και η δειγματοληψία για τεστ από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γίνεται προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δομές της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται πλέον στα Κέντρα Υγείας Θεσσαλονίκης, Πύλης Αξιού, Ευόσμου και Αμπελοκήπων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ και στα Κέντρα Υγείας Τούμπας, Μηχανιώνας, Σαμοθράκης και Εχίνου που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ.

Η ιστορία του

Στη σημερινή οδό Γρηγορίου Λαμπράκη, στον αριθμό 13, στο κλειστό εδώ και έξι χρόνια Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, στεγαζόταν έναν αιώνα πριν το ιταλικό νοσοκομείο «Βασίλισσα Μαργαρίτα».

Για την ακρίβεια, το κτίσμα χτίστηκε εξαρχής για να στεγάσει το νοσοκομείο της ιταλικής κοινότητας, της πολυπληθέστερης ευρωπαϊκής κοινότητας της πόλης, μιας και πολλοί από τους Εβραίους κατοίκους της, μεταξύ των οποίων και οι μεγάλες οικογένειες των Αλλατίνι και Μοδιάνο, ήταν Ιταλοί υπήκοοι ή προστατευόμενοι της ιταλικής κυβέρνησης.

Το παρεκκλήσιο το 1978 | Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 – 1912), Βασίλης Κολώνας, University Studio Press

Έτσι, λοιπόν, η πρώτη σκέψη ουσιαστικά για την ίδρυση ιταλικού νοσοκομείου έγινε το 1886, όταν κατατέθηκε εκ μέρους της ιταλικής κοινότητας ποσό 8.000 λ.Τ. στην Οθωμανική Τράπεζα. Στη συνέχεια, με εράνους και δωρεές αλλά κυρίως με την οικονομική ενίσχυση από την ιταλική κυβέρνηση, κατέστη δυνατό να ανεγερθεί τελικά το νοσοκομείο.

Το οικόπεδο αγοράστηκε εξ ονόματος του πρίγκιπα Tomasso, ξαδέρφου του Ιταλού βασιλέα. Στις 22 Αυγούστου του 1893 έγινε η κατάθεση του θεμέλιου λίθου και επιβλέπων αρχιτέκτονας ήταν ο Αριγκόνι.

Οικονομικά ζητήματα και θέματα προϋπολογισμού ξεπεράστηκαν με επιπλέον ενίσχυση, κι έτσι το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε διαθέτοντας 30-35 κρεβάτια, μια μεγάλη αίθουσα για τις μολυσματικές ασθένειες και μία αίθουσα ειδικά προορισμένη για τους Εβραίους ασθενείς.

Όψεις του ιταλικού νοσοκομείου το 1978 | Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 – 1912), Βασίλης Κολώνας, University Studio Press

Μάλιστα, σε ένα τμήμα του οικοπέδου υπήρχε και ένα μικρό νεκροταφείο για τον ενταφιασμό των ”libres penseurs”. Το προσωπικό αποτελούνταν από δύο γιατρούς, δύο καλόγριες και αρκετούς νοσοκόμους και νοσοκόμες.

Ο σεισμός του 1902, εξαιτίας της πλημμελούς – όπως χαρακτηρίστηκε – κατασκευής του κτιρίου, οδήγησε στην καταπόνησή του. Συγκεκριμένα, η έκθεση Hoernes κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν ο σεισμός ήταν δυνατότερος ή διαρκούσε περισσότερο, το νοσοκομείο θα κατέρρεε. Τις απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες από εκεί και πέρα ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Ποζέλι.

«Το ιταλικόν νοσοκομείον είναι διά τους ασθενείς ως και δια τους υπό ανάρρωσιν διατελούντες, ίδρυμα το οποίον συνιστάται ιδίως διά την μοναδικήν αυτού εν τη πόλει τοποθεσίαν (50 μ. από της επιφανείας της θαλάσσης), διά την έκτακτον θέαν ην έχει επί του λιμένος ως και των πέριξ, διά τον καθαρόν αέρα ον αναπνέει τις, διά τους κήπους του, διά την άνευ ουδεμίας ελλείψεως υπηρεσίαν του, και ιδίως τας μετά πλήρους αφοσιώσεως εκτάκτους περιθάλψεις τας παρεχομένας υπό των αδελφών του Ελέους» | Από τον εσωτερικό κανονισμό, 1908, στην Αλήθεια, γράφει ο διευθυντής Γ. Φώσκολος

Το 1910, στα 49 κρεβάτια του νοσοκομείου θα προστεθούν και άλλα 12 του τμήματος φυματικών, το οποίο ιδρύεται ως αυτοτελές παράρτημα με ιδιαίτερη υπηρεσία και δικό του κήπο, σαν ένα είδος μικρού σανατορίου (σχέδια Ελί Μοδιάνο).

Όψεις του ιταλικού νοσοκομείου το 1978 | Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών, εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885 – 1912), Βασίλης Κολώνας, University Studio Press

Στο οικόπεδο υπήρχε επίσης μικρός σταθμός πρώτων βοηθειών, παρεκκλήσιο και σχολείο θηλέων υπό τη διεύθυνση των αδελφών του Ελέους με 25 περίπου άπορα νήπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη του ιταλικού νοσοκομείου, καθώς και του στρατιωτικού και του Θεαγενείου, συνετέλεσε στο να δοθεί η ονομασία της οδού Νοσοκομείων σε μία από τις σημαντικότερες αρτηρίες της συνοικίας των Εξοχών. Αυτή που μετέπειτα πήρε το όνομα Κονίτσης και πλέον – και μεταπολιτευτικά – τη γνωρίζουμε ως Γρηγορίου Λαμπράκη.

Οι προσπάθειες της διοίκησης Μπουτάρη

Τον Απρίλιο του 2019 ήρθαν στην επιφάνεια οι προσπάθειες του δήμου Θεσσαλονίκης για το πώς μπορούν να περιέλθουν στην κατοχή του τρία ιστορικά ιταλικά κτίρια.

Τότε, ο Γ. Μπουτάρης, δήλωνε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύπαρξη του ιταλικού νοσοκομείου, καθώς και του στρατιωτικού και του Θεαγενείου, συνετέλεσε στο να δοθεί η ονομασία της οδού Νοσοκομείων σε μία από τις σημαντικότερες αρτηρίες της συνοικίας των Εξοχών. Αυτή που μετέπειτα πήρε το όνομα Κονίτσης και πλέον – και μεταπολιτευτικά – τη γνωρίζουμε ως Γρηγορίου Λαμπράκη».

Πάγιο αίτημα

Τον Απρίλιο του 2020 και το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Λοιμοδών».

Μέλη του κόμματος, είχαν αναρτήσει πανό έξω από το κτίριο ζητώντας τη στελέχωση του με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Διαβάστε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα