Featured

Θεσσαλονίκη: Τα φροντιστήρια επιστρέφουν – Οι ανησυχίες των γονιών και οι διαβεβαιώσεις

Η ανυπομονησία των παιδιών, οι προβληματισμοί των γονιών και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε καθηγητές φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-τα-φροντιστήρια-επιστρέ-659176
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχει ξεκινήσει με εκπαιδευτικούς και μαθητές να επιστρέφουν στη δια ζώσης εκπαίδευσης, αλλά την ανησυχία να είναι έντονη εξαιτίας των υψηλών κρουσμάτων που παρατηρούνται στις νεαρές ηλικίες αλλά και της αναμενόμενης κινητικότητας που θα υπάρξει μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Παραδοσιακά, τη σχολική σεζόν ανοίγουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει τη δια ζώσης λειτουργία τους, καθώς τα μαθήματα για την προετοιμασία των υποψηφίων για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις αρχίζουν λίγο μετά τον 15Αυγουστο.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (04-09-2021) εμπεριέχει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00. Σύμφωνα με αυτή την ΚΥΑ προβλέπεται τη διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών.

Πιο συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες, υποψήφιοι/ες και οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου επιδεικνύουν στον υπεύθυνο του φροντιστηρίου/κέντρου ξένων γλωσσών, θα πρέπει:

  • οι μαθητές/τριες και υποψήφιοι/ες βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) που διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα,
  • οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) που διενεργείται δύο φόρες την εβδομάδα με δαπάνη τους.

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, κ. Νίκο Πετρόπουλο ο οποίος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο, σημειώνοντας ότι πάνω από το 90% των εργαζομένων έχουν ήδη εμβολιαστεί:

«Αρχικά μας είχαν προβληματίσει το ποια υγειονομικά μέτρα θα ισχύουν, αλλά στις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες της λειτουργίας μας ακολουθήσαμε τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για το καλοκαίρι.

Πάνω από 90% των συναδέλφων αυτή τη στιγμή είναι εμβολιασμένοι. Λίγοι είναι πλέον που δεν έχουν εμβολιαστεί είτε γιατί έχουν κάποια θέματα υγείας είτε πρόκειται για γυναίκες που για τους δικούς τους λόγους δεν έχουν προχωρήσει στη διαδικασία».

Οι ανησυχίες βέβαια των γονέων είναι έντονες, με τον κ. Πετρόπουλο να σημειώνει:

«Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονέων είναι εάν τα φροντιστήρια υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν. Έχουμε βέβαια διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου, αλλά και την αίσθηση από τα υγειονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσουμε. Είναι κάτι άγνωστο για όλους μας. Κρατάμε μικρό καλάθι και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Ένα από τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την περίοδο σαν κλάδος είναι ότι υπάρχουν παιδιά που είτε είναι θετικά τα ίδια, είτε κάποιο μέλος της οικογένειας τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα. Έτσι, τα παιδιά αυτά, συμμετέχουν στη διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης από το σπίτι, με τα φροντιστήρια να είναι έτοιμα φυσικά για αυτό το ενδεχόμενο μετά από τα όσα συνέβησαν πέρσι».

Μια από τις μεγάλες έγνοιες βέβαια για τους γονείς είναι και το οικονομικό κομμάτι και το πόσο θα επιβαρυνθεί η τσέπη τους για την εγγραφή των παιδιών τους σε φροντιστήριο.

«Τους γονείς τους απασχολεί έντονα και το οικονομικό κομμάτι. Εμείς από πλευρά μας προσπαθούμε μέσω προσφορών να σταθούμε στο πλευρό οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο φροντιστήριο».

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους μαθητές και τους γονείς:

«Προσπαθούμε σαν κλάδος να είμαστε αισιόδοξοι. Άλλωστε έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Και αυτό που θέλουμε να τους περάσουμε σαν μήνυμα είναι ότι κάποια στιγμή η περιπέτεια αυτή θα τελειώσει για όλους μας. Εμείς συστήνουμε και σε γονείς και σε παιδιά να είναι προετοιμασμένοι ψυχολογικά για παν ενδεχόμενο. Ακόμα δηλαδή και εάν χρειαστεί να κλείσουν τα φροντιστήρια, δεν θα σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό. Το κάναμε άλλωστε πέρσι. Θα πρέπει απλώς τα παιδιά να διαμορφώσουν κάποιες συνθήκες στα δωμάτια τους, ώστε να παρακολουθούν τα μαθήματα σα να ήταν στη τάξη.

Εμείς διαβεβαιώνουμε όλους τους γονείς ότι όλα τα νόμιμα φροντιστήρια τηρούν και θα συνεχίσουν να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέσω ανακοινώσεων μας έχουμε κάνει γνωστό ότι ο εμβολιασμός είναι ένα από τα βασικά εργαλεία στη μάχη μας απέναντι στην πανδημία. Για τα παιδιά βέβαια είναι ένα θέμα ιδιαίτερο και πολλοί γονείς μας ρωτούν την άποψη μας για το αν θα πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εμείς φυσικά τους προτρέπουμε να μιλήσουν με τον παιδίατρο τους, με τον γιατρό τους, γιατί κανένας άλλος δεν μπορεί να τους υποδείξει τι θα κάνουν».

Έτοιμα για την επιστροφή και τα κέντρα ξένων γλωσσών

Τις ανησυχίες των γονέων, την ανυπομονησία των παιδιών, αλλά και τα καθησυχαστικά μηνύματα που στέλνει ο κλάδος, μεταφέρει με δηλώσεις της στην Parallaxi η Βαρβάρα Καρακίτσου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Βόρειας Ελλάδας.

«Με βάση τα νέα μέτρα ανοίγουμε κανονικά όπως και τα σχολεία με τους κανονισμούς και τα πρωτόκολλα που προβλέπονται, αυτά που ίσχυαν δηλαδή και την περσινή σχολική περίοδο. Ελπίζουμε ότι δε θα αναγκαστούμε ξανά να κλείσουμε. Τα κέντρα ξένων γλωσσών λειτουργούν με ολιγομελή τμήματα, τηρούν από την αρχή όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Οι γονείς είναι επιφυλακτικοί. Δεν τους αρέσει το ενδεχόμενο ενός νέου lockodown που θα επηρεάσει την εκπαιδευτική διαδικασία και θα κλείσει ξανά τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Εμείς αναμένουμε να ισχύσει αυτό που ακούγεται το τελευταίο διάστημα από τους αρμόδιους, ότι δεν θα υπάρξει οριζόντιο κλείσιμο και δε θα ζήσουμε ξανά στιγμές όπως τις περσινές».

Όσον αφορά τα παιδιά και τη ψυχολογία τους ενόψει της επιστροφής:

«Τα παιδιά είχαν συμμορφωθεί από την πρώτη στιγμή με τα μέτρα προφύλαξης. Είναι περισσότερο προσαρμοστικά από τους ενήλικες. Φόρεσαν τις μάσκες τους μέσα στις τάξεις, τηρούσαν τις αποστάσεις που προβλέπονταν. Ήταν συνεργάσιμα. Περιμένουν με ανυπομονησία να επιστρέψουν. Προτιμούν να φορούν τις μάσκες τους και να είναι μέσα στην αίθουσα μαζί με τους συμμαθητές τους, παρά να παρακολουθούν το μάθημα μέσα από μια οθόνη».

Το μήνυμα που στέλνει η ίδια:

«Ήταν οξύμωρο που εμείς κλείσαμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ μετά αποφασίστηκε η λειτουργία των κατασκηνώσεων με πολύ μεγάλο κίνδυνο για την εξάπλωση του ιού. Από τη στιγμή που τηρούμε τα μέτρα ως φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είμαστε απολύτως ασφαλείς χώροι για τα παιδιά. Όπως και τα σχολεία εφαρμόζουμε αυτά που πρέπει για να είμαστε ασφαλείς όλοι μας. Οι συνάδελφοι έχουν εμβολιαστεί σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και πρέπει να τονιστεί αυτό για να το γνωρίζουν οι γονείς».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα