Featured

Βόλτα στους Αμπελόκηπους – 7 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Όσα δεν πρέπει να χάσεις, αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί.

Νίκος Γκάγιας
βόλτα-στους-αμπελόκηπους-7-στάσεις-πο-841640
Νίκος Γκάγιας

Οι Αμπελόκηποι είναι ακόμα μία δυτική συνοικία της Θεσσαλονίκης. Από το 2011 και μετά ενώθηκε με τον Δήμο Μενεμένης, συστήνοντας τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλά μνημεία και πολιτιστικές υποδομές, που αξίζει να ανακαλύψεις, τα οποία ίσως δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό. Ας ξεκινήσουμε:

#1 Μνημείο Μικρασιατών 

Δίπλα από το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων επί της οδού Φιλιππουπόλεως σε διαμορφωμένη πλατεία αφιερωμένη όπως μαρτυρεί η επιγραφή στα 25 χρόνια διακονίας του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Αμπελοκήπων Διονύσιου Α, βρίσκεται το Μνημείο Μικρασιατών του Δήμου Αμπελοκήπων.

Ένα μνημειώδες άγαλμα μεγάλων διαστάσεων που αναπτύσσεται οριζοντίως μπροστά από πέτρινο τοίχο και παρουσιάζει ανθρώπινες μορφές των Μικρασιατών που άφησαν τα σπίτια και την πατρίδα του το 1922 για να εγκατασταθούν στην νέα του πατρίδα και να φτιάξουν τους προσφυγικούς συνοικισμούς ένας από τους οποίους και οι Αμπελόκηποι.

#2 Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Αρκετά από τα μέλη της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης στην Ευρώπη, με το όνομα «Ελευθερία» ζούσαν στην περιοχή των Αμπελοκήπων και δρούσαν κοντά σε αυτήν μιας και η εφημερίδα “Ελευθερία” είχε ως βάση της έναν ανθόκηπο στα όρια Ξηροκρήνης Αμπελοκήπων. Αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1942, όταν θα ιδρυθεί το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η οργάνωση «Ελευθερία» θα προσχωρήσει στο ΕΑΜ, αποτελώντας τη ραχοκοκκαλιά της Παμμακεδονικής Επιτροπής του ΕΑΜ και η εφημερίδα «Ελευθερία» το δημοσιογραφικό της όργανο.

Είναι το πιο χαρακτηριστικό το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα στην διασταύρωση οδών Ελευθερίας, Θερισσού και Φιλιππουπόλεως.

*Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

#3 Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ

Τα συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βρίσκεται επί της οδού Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του καθολικού νεκροταφείου του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, στον ίδιο χώρο, αλλά και της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων της Μονής Λαζαριστών σε νοσοκομείο.

Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων. Γαλλικός τομέας, Σερβικός, Ιταλικός, Βρετανικός, Ρωσικός. Ανάμεσα τους είναι ενταφιασμένοι και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.

#4 Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ

Το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ολικής ανακαίνισης του γαλλικού τμήματος του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου του Ζέιτενλικ (2011-2013). Το μουσείο αυτό έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα χώρο μνήμης που θα υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές την αδελφότητα των όπλων των χωρών της Αντάντ και τις κοινές αξίες τους. Η δημιουργία του εντάχθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων της επετείου εκατονταετηρίδας από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή: Wikipedia – Από Kaktsis Ioannis – Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41641397

Το μουσείο έχει διαδραστική λειτουργία χάρη στη χρήση QR codes που δίδουν πρόσβαση σε βίντεο και σε μεταφράσεις (πέρα από την γαλλική και ελληνική, στη σερβική και αγγλική) και χάρη στην προβολή ενός ντοκιμαντέρ. Το πρώτο τμήμα του μουσείου είναι αφιερωμένο στο ίδιο το νεκροταφείο. Το δεύτερο τμήμα είναι αφιερωμένο στο Μακεδονικό Μέτωπο και περιγράφει εν συντομία το σχετικά άγνωστο αυτό πολεμικό μέτωπο. Η τρίτη ενότητα εστιάζεται στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στην καθημερινή ζωή των περίπου 300.000 Γάλλων στρατιωτών που πέρασαν από το 1915 μέχρι το 1918 από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Παρουσιάζει τη συμβολή των Γάλλων στρατιωτών στην έκβαση του πολέμου και στην ανάπτυξη της πόλης και του λιμανιού της, καθώς και ολόκληρης της Μακεδονίας (κατασκευή δρόμων, καταπολέμηση λοιμωδών νόσων, εισαγωγή νέων μεθόδων αγροτικής καλλιέργειας).

#5 Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων

Στον συγκεκριμένο χώρο έχουν την δυνατότητα να αθλούνται ελεύθερα όσοι πολίτες το επιθυμούν. Οι ώρες που μπορούν να το κάνουν είναι από 7:00 το πρωί έως 21:30 το βράδυ.

Πηγή: ampelokipi-menemeni.gr

Όπως και σε αντίστοιχους χώρους άλλων περιοχών έτσι και εκεί συγκεντρώνεται κόσμος κάθε γενιάς είτε για να αθληθεί “σκληρά” είτε για να περπατήσει απολαμβάνοντας την κουβέντα με τον φίλο/η του.

#6 Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων “Καραπάντσειο”

Το “Καραπάντσειο” παραδόθηκε το 2016 και βρίσκεται στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοντά στην πλατεία Επταλόφου. Ονομάστηκε «Καραπάντσειο» προς τιμήν των δωρητών Καλλιόπης και Δημήτριου Καραπάντσιου, που έδωσαν 300.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ιδέα και η προσπάθεια κατασκευής του. Παράλληλα το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εντάχθηκε στα έργα πολιτισμού του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος της ΠΚΜ.

Πηγή: archaiologia.gr

#7 Αριστοτέλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμπελοκήπων

Η Αριστοτέλειος Βιβλιοθήκη Αμπελοκήπων λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 1984. Το 2003 μεταφέρθηκε από το Δημαρχιακό μέγαρο όπου στεγαζόταν ως τότε, στο αναπαλαιωμένο νεοκλασικό οίκημα του « Φιλίππου» στη διασταύρωση των οδών Φιλιππουπόλεως με Μ. Αλεξάνδρου.

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει συλλογή 25.100 τίτλων βιβλίων. Η συλλογή εμπλουτίζεται τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου , όσο και από δωρεές αναγνωστών – πολιτών του Δήμου μας. Εκεί μπορείς εύκολα να χρησιμοποιήσεις το αναγνωστήριο, το ασύρματο Internet, καθώς και τους Η/Υ που υπάρχουν.

Εκεί συστεγάζεται η Α’ Παιδική Βιβλιοθήκη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά – διαθέτει συλλογή βιβλίων, που αριθμεί 5.780 τίτλους και 1.250 μέλη. Η Β΄ Παιδική Βιβλιοθήκη στεγάζεται στον ημιόροφο του Α΄ΚΑΠΗ στη διασταύρωση των οδών Βύρωνος – Κέννεντυ σ’ ένα πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο ειδικά για παιδιά. Διαθέτει 4.000 βιβλία.

Δείτε επίσης:

Βόλτα στον Εύοσμο – 5 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στη Νεάπολη – 6 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Βόλτα στα Μετέωρα – 4 στάσεις που πρέπει να κάνεις!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα