Περιβάλλον

ThessAnimals: Αηδόνι

Γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες για ένα είδος που περισσότερο το ακούμε, παρά το βλέπουμε

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-αηδόνι-910107
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της.

Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Αηδόνι Luscinia megarhynchos

Μήκος 15-16,5 εκ. Πρόκειται για το γνήσιο αηδόνι με το υπέροχο κελάηδημα. Καλοκαιρινός επισκέπτης (τέλη Μαρτ. – αρχές Σεπτ.) σε δάση, κήπους, ρεματιές με πλούσιο υποφόρο, συχνά κοντά στο νερό αλλά και σε πιο άνυδρα μέρη με πυκνούς θάμνους (π.χ. βάτα).Επίσης και σε πάρκα πόλεων στη Β.Ελλάδα. Διαχειμάζει στη Ν.Αφρική.

2-34.jpg

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Περισσότερο το ακούμε, παρά το βλέπουμε. Γενικά έχει μουντά χρώματα, καφέ ράχη με καστανοκόκκινο ουροπύγιο και ουρά. Ωχρό γκριζωπό από κάτω με πιο ανοιχτογκρίζο λαιμό. Μάτια μαύρα μεγάλα, περιβάλλονται από αχνό λευκό δαχτυλίδι. Μοιάζει πολύ με το Τσιχλαηδόνι και μερικές φορές δεν ξεχωρίζουν στο πεδίο, αλλά από κοντά διακρίνεται η λίγο πιο κοκκινωπή απόχρωση ουράς και η έλλειψη διακριτών κυματιστών γραμμών στο κατώτερο τμήμα λαιμού/στήθος.

3-30.jpg

ΦΩΝΗ

Χωρίς χαρακτηριστικό κάλεσμα. Σε συναγερμό ένα σφυριχτό ελαφρά ανερχόμενο “ουιπππ” και ένα “ερρρρ” σαν τρίξιμο. Κελάηδημα ηχηρό και μελωδικό, ποικιλόμορφο, με φράσεις μάλλον σύντομες (2-4″),με συχνά ίσης διάρκειας και παύσης ενδιάμεσα, αποτελούμενο από τρίλιες, μελωδικά σφυρίγματα και κελαρυστές νότες. Αναγνωρίζεται κυρίως από τα επαναλαμβανόμενα σφυρίγματα σε κρεσέντο “λου-λου-λοου-λοου-λι λι”.

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα