Περιβάλλον

ThessAnimals: Κουκουβάγια

Κουκουβάγια: Athene noctua. Από την αρχαία Ελλάδα, η πιο γνωστή και συνδεδεμένη με τον άνθρωπο γλαύκα.

Μάριος Δαδούδης
thessanimals-κουκουβάγια-921997
Μάριος Δαδούδης

Το ThessAnimals είναι ένα οδοιπορικό, το οποίο έχει σκοπό να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερα είδη, από την πανίδα (θηλαστικά, πτηνά και ερπετά) που ζει στα δάση της Θεσσαλονίκης, περιαστικά από την πόλη και στα προάστια της.

Ρέματα, πλαγιές, πλατό, δάση, Χορτιάτης, Σέιχ Σου κ.τ.λ. είναι το πεδίο δράσης του ThessAnimals.

Μια πρώτη συγκεντρωτική προσπάθεια η οποία έχει ως στόχο, την ενημέρωση και τη διδαχή της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Το ThessAnimals ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 με σκοπό να προλάβει να καταγράψει/φωτογραφήσει όσο το δυνατόν περισσότερους καλοκαιρινούς επισκέπτες (πέρα από τους μόνιμους κατοίκους),οι οποίοι το Σεπτέμβριο θα φύγουν για διαχείμαση σε πιο ζεστά κλίματα (Αφρική, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).

Από το οδοιπορικό αυτό αποκλείονται ξενικά είδη και ζώα σε ζωολογικούς κήπους, τα οποία δεν αποτελούν φυσική ροή του κύκλου της ζωής στη φύση.

Κουκουβάγια: Athene noctua

Μήκος 23-27,5 εκ. Από την αρχαία Ελλάδα, η πιο γνωστή και συνδεδεμένη με τον άνθρωπο γλαύκα.

Μόνιμος κάτοικος σε ανοιχτές εκτάσεις και αγροτικές περιοχές με βράχια, φυτοφράκτες, σκόρπια δέντρα, αμπελώνες, στάνες, ξερολιθιές κ.τ.λ. 

Συχνά σε παραδοσιακούς οικισμούς, κάστρα και αρχαιολογικούς χώρους. Εν μέρει ημερόβια και καθώς συχνά κάθεται εντελώς εκτεθειμένη, παρατηρείται πιο εύκολα από τις άλλες γλαύκες.

Απαντά στην Κρήτη, σε πολλά νησιά, ακόμη και σε νησίδες κοντά στην ακτή. Τροφή έντομα, πουλιά, μικρά αμφίβια και φίδια. Φωλιάζει σε τρύπες κτιρίων και βράχων αλλά και σε ξερολιθιές, δέντρα.

2-31.jpg

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

Μια μάλλον μικρόσωμη και συμπαγής γλαύκα, με μεγάλο στρογγυλό κεφάλι με κάπως επίπεδη κορόνα, μακριά πόδια και κοντή ουρά. Συχνά ζαρώνει όταν τρομάξει, κουνώντας νευρικά το σώμα πάνω κάτω. Πέταγμα γρήγορο και όταν διασχίζει μεγαλύτερες αποστάσεις, κυματιστά σα δρυοκολάπτης, αλλά πιο ευθύ και με συνεχή φτεροκοπήματα σε συντομότερες διαδρομές. Καφετιά πάνω, με λευκά στίγματα, πολύ λεπτά στην κορόνα, πιο έντονα στην πλάτη. Υπόλευκη από κάτω, με πυκνές καφέ ρίγες. Υπόλευκα λοξά φρύδια, που της προσδίδουν αυστηρή έκφραση. Μάτια κίτρινα. Ράμφος γκριζοκίτρινο.

4-21.jpg

ΦΩΝΗ

Πιο κοινό κάλεσμα, ένα οξύ, παραπονιάρικο, υψηλότονο “κιιιιου” ή “οθιιιου”. Σε κίνδυνο, ένα σύντομο, εκρηκτικό, υψηλότονο “τσι=τσι,τσι,τσι..”.Διάφορες πνιχτές στριγγλιές, με ή χωρίς βροντερούς ήχους, από το θηλυκό, όταν αναζητά τροφή. Τραγούδι, ένα μελωδικό, κάπως μακρόσυρτο, μάλλον χαμηλότονο χουχούρισμα, ανερχόμενο στο τέλος, που επαναλαμβάνεται κάθε 5-10″,”γκοοοεκ”.

3-28.jpg

Πηγή πληροφοριών: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης/2η έκδοση 2009/Κείμενο: Lars Svensson/Υπεύθυνοι ελληνικής έκδοσης: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου/Επιμέλεια: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα