Featured

Τι είναι το «Omorfi Thessaloniki» που μόλις «έσκασε» από Πορτογαλία

Θυμάστε το μισοφέγγαρο με την ξανθιά κοπέλα, που «εμφανίστηκε» μια μέρα στη Νέα Παραλία τον Ιούνιο του 2018;

Έλενα Ταξίδου
τι-είναι-το-omorfi-thessaloniki-που-μόλις-έσκασε-απ-596984
Έλενα Ταξίδου
Εικόνες © GODMESS

Θυμάστε το μισοφέγγαρο με την ξανθιά κοπέλα, που «εμφανίστηκε» μια μέρα στη Νέα Παραλία τον Ιούνιο του 2018;

Ο GODMESS ή κατά κόσμον Tiago, καλλιτέχνης με βάση το Πόρτο όπου διατηρεί και το studio του, με εντυπωσιακή πορεία και δεκάδες έργα του με τις χαρακτηριστικές «ανθρωπόμορφες» φιγούρες να φιλοξενούνται στους δρόμους της Πορτογαλίας και άλλων μητροπόλεων, είναι από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις καλλιτεχνών.

Με οξυδέρκεια, ισχυρή αντίληψη και πολυ-θεματικές πηγές έμπνευσης, σπάει εδώ και μια δεκαετία την μορφή της σύγχρονης τέχνης. Για έναν περίπου χρόνο το έκανε πράξη στη Θεσσαλονίκη βρισκόμενος το 2018 στην πόλη μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.

Στους δρόμους της πραγματοποίησε συνολικά 21 παρεμβάσεις με κοινωνικό, πολιτισμικό, πολιτικό και κάποιες φορές ρομαντικό περιεχόμενο. Τα έργα του σχολιάστηκαν, κάποια βανδαλίστηκαν από την πρώτη μέρα – δείγμα του ότι πέτυχαν τον σκοπό τους- και παρά το μίνιμαλ των γραμμών τους κουβαλάνε το έντονο, πλουραλιστικό αποτέλεσμα της αστικής ιστορίας από την οποία προέκυψαν

Κάποια από τα έργα του υπάρχουν ακόμα, θαμπά σήμερα κάτω από δύο ετών αφισοκολλήσεις, κάποια διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα. Πιθανώς έχετε πετύχει κάποια από αυτά, ίσως έχετε σταθεί μπροστά από κάποιον τοίχο της πόλης χαζεύοντάς τα, αλλά σίγουρα τον γνωρίσατε χωρίς να το ξέρετε μέσω της παρέμβασής του στη Νέα Παραλία.  Είναι ο καλλιτέχνης πίσω από το έργο του μισοφέγγαρου με την κοπέλα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του τον Ιούνιο του 2018, ακριβώς στη θέση του πολύπαθου «Φεγγαριού» αναστατώνοντας τη διαδικτυακή Θεσσαλονίκη (δείτε: Μια έκπληξη ντυμένη στα ροζ στη Νέα Παραλία).

Λίγο πριν αποχωρήσει τότε από τη Θεσσαλονίκη -και λίγες μέρες πριν την έκθεσή του έκθεσή του «Every Day Malakia» στην Toss Gallery, τον είχα συναντήσει στο κέντρο. Ο καλλιτέχνης μας μίλησε αφοπλιστικά για όλα όσα συνάντησε στην πόλη, από τα κακώς κείμενα έως όσα του έκαναν αδιανόητη εντύπωση σε αυτήν αλλά και για την τέχνη του. Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξή του εδώ

Τώρα, ένα χρόνο σχεδόν μετά από την αποχώρησή του, ο GODMESS συγκέντρωσε μοναδικά σε μία έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε, το Omorfi Thessaloniki, την δεκάμηνη παρουσία του στους δρόμους της πόλης -και όχι μόνο- εσωκλείοντας όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις του σε αυτήν. Τις ιστορίες και τις αφορμές τους, κάνοντας παράλληλα μέσω εικόνων και προσωπικών αφηγήσεων των ανθρώπων οι οποίοι συμμετείχαν μαζί του στο πρόγραμμα, μία εντυπωσιακή τρόπο τινά ανθρωπογεωγραφία της ζωής, όπως ο ίδιος την αντιλήφθηκε και αποτύπωσε τελικά, στη Θεσσαλονίκη. 

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε ο καλλιτέχνης ήταν μέσω του European Voluntary Service το οποίο μετονομάστηκε το 2018 σε European Solidarity Corps και αποτελούσε μία από τις δράσεις του Erasmus+. Η Σοφία Μαντέτζογλου, μέντορας του GODMESS κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, είχε εξηγήσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Fix in Art, στη συνέντευξή μας πως: 

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, νέοι ηλικίας 18-30 μπορούν να πάνε για 2 εβδομάδες έως 12 μήνες σε μία άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο και να συμμετέχουν στις δράσεις ενός φορέα. Οι θεματικές των προγραμμάτων ποικίλουν. Ανθρώπινα δικαιώματα, media, οικολογία, πολιτισμός, τέχνες κ.α. Είναι μια ευκαιρία για ένα νέο/α να αποκτήσει εργαλεία και τεχνογνωσίες τόσο για την επαγγελματική πορεία που θέλει να ακολουθήσει όσο και για τον εαυτό του και την προσωπικότητά του μέσα από διαδικασίες μη τυπικής μάθησης και εμπειρίες ζωής, ζώντας σε μια άλλη χώρα και μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Ως μέντορας του Tiago και έχοντας συμμετάσχει και η ίδια σε αντίστοιχα προγράμματα, πιστεύω πως η βιωματική μάθηση αποτελεί κλειδί για την εκπαιδευτική και πνευματική καλλιέργεια ενός νέου.»


Μπορείτε να βρείτε και να παραγγείλετε το book ΕΔΩ και να ακολουθήσετε τον GODMESS στα social media

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα