Featured

Τι έκανες στον (κορονο)πόλεμο μπαμπά;

Όπως κάθε πόλεμος, και αυτός θα τελειώσει. Θα αλλάξει τον κόσμο σε πολλά, πολλά θα μείνουν και ίδια. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: «τι έκανες στον (κορονο)πόλεμο μπαμπά;»

Γιώργος Αγγελόπουλος
τι-έκανες-στον-κορονοπόλεμο-μπαμπά-602727
Γιώργος Αγγελόπουλος

Λέξεις: Γιώργος Αγγελόπουλος

Η πιο συχνή αφήγηση περί της πανδημίας, όπως εκφέρεται από τα τηλεοπτικά κανάλια και τους πολιτικά κρατούντες, μιλάει για έναν «ύπουλο πόλεμο». Είναι να απορεί κανείς με τις ανάγκες όλων όσων χρειάζονται τον πόλεμο ως μεταφορά: μάλλον χρειάζονται τους ρόλους των στρατηγών, την πειθαρχία που δεν επιδέχεται κριτικής και τα παράσημα του ανδραγαθήματος που θα απονείμουν στους εαυτούς τους.

Όπως κάθε πόλεμος, και αυτός θα τελειώσει. Θα αλλάξει τον κόσμο σε πολλά, πολλά θα μείνουν και ίδια. Το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε το ερώτημα: «τι έκανες στον (κορονο)πόλεμο μπαμπά;». Όταν θα τεθεί η εν λόγω ερώτηση θα έχει τραβηχτεί η κουρτίνα που σήμερα καταναλώνουμε από τα τηλεοπτικά κανάλια και η πραγματικότητα θα είναι δυστυχώς γνωστή.

Φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετό να απαντήσουμε στα παιδιά μας «έμεινα σπίτι και έπλενα τα χέρια μου στα πλαίσια της ατομικής μου ευθύνης για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας». Τα αμέσως επόμενα ερωτήματα που θα μας θέσουν είναι απλά: «υποστηρίχθηκαν όλοι οι άνθρωποι που δεν είχαν τα απαραίτητα για να μείνουν στο σπίτι τους;», «αρκούσαν τα χειροκροτήματα στους γιατρούς για να τους στηρίξουν όταν δεν πληρώνονταν τις υπερωρίες τους;», «ενισχύθηκε έμπρακτα και όχι στα λόγια το δημόσιο σύστημα υγείας όταν μένατε σπίτι;», «τι εξυπηρετούσαν τα πρόστιμα σε άστεγους της Θεσσαλονίκης για παράνομη μετακίνηση;», «δεδομένου ότι ο κορονοϊός έφτασε στην χώρα από Έλληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν σε εκθέσεις μόδας της Ιταλίας και Έλληνες που πήγαν για προσκηνηματικό τουρισμό στους Αγίους Τόπους, γιατί αναδείχθηκαν οι πρόσφυγες ως υγειονομικός κίνδυνος;», «ποιοι καλλιέργησαν στην επένδυση του φόβου που οδήγησε μαθητές να αντιτίθενται στην επιστροφή των συμμαθητών τους από εκδρομή στην Ιταλία;», «γιατί χρειάζονταν τηλεοπτικά πλάνα του 2019 για να δικαιολογηθεί το κλείσιμο της παραλίας της Θεσσαλονίκης;», «γιατί ήταν άσκοπο να φοράτε μάσκα πριν τις 4 Μαΐου και υπήρχε πρόστιμο αν δεν φορούσατε μάσκα μετά τις 4 Μαΐου;», «γιατί ο κορονοϊός κολλούσε στις πλατείες αλλά δεν κολλούσε στα σχολεία;», «γιατί επενέβη η αστυνομία στην κινητοποίηση των γιατρών στο Ιπποκράτειο αλλά δεν επενέβη όταν ακροδεξιοί έκαψαν ξενοδοχείο που ήταν δομή φιλοξενίας;», «γιατί δεν μπήκε διατίμηση στα είδη ατομικής προστασίας;». Αυτά και πολλά άλλα παρόμοια ερωτήματα των παιδιών μας θα αφορούν όσα δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει.

*Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Kοινωνικής Ανθρωπολογίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα