Featured

Τι συμβαίνει με τους διαγωνισμούς LED στους Δήμους

Το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών δρόμων με λαμπτήρες LED αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο έργο το οποίο δείχνει να μην έχει πλήρη αποδοχή από την κοινωνία.

Δημήτρης Παπαγεωργίου
τι-συμβαίνει-με-τους-διαγωνισμούς-led-στ-613074
Δημήτρης Παπαγεωργίου

Λέξεις: Δημήτρης Παπαγεωργίου

Στις 8 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή Ανταγωνισμού προέβη σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την διερεύνηση της ύπαρξης ή μη Καρτέλ σε εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού καθώς και την προμήθεια συναφούς εξοπλισμού στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στις Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αποτελούν ένα προκαταρκτικό βήμα στο πλαίσιο έρευνας της Ε.Α. για τον εντοπισμό αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011. Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Επιπλέον, αρχές του έτους έγινε ευρέως γνωστή η είδηση της ποινικής δίωξης που έχει ασκηθεί στον πρώην δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη και στα πρώην μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για συνολική περιουσιακή ζημία του Δήμου Θερμαϊκού που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για υπερκοστολογημένο έργο LED από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 3.632.828 ευρώ που δημοπρατήθηκε το 2017 με βάση τη μελέτη που έγινε και είχε τίτλο «εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό με την προμήθεια φωτιστικών και λαμπτήρων τύπου Led».

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αυτή την εβδομάδα, στηρίζοντας τον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (εικόνα 1), καταγγέλλει δημόσια την Διοίκηση του Δήμου ότι παρακάμπτει παλαιότερη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου η οποία είχε υιοθετήσει και υπερψηφίσει την πρόταση της υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού και του Σωματείου για την αντικατάσταση των φωτιστικών του Δήμου με νέας τεχνολογίας τύπου LED με ιδία μέσα και με κόστος μόνο την προμήθεια των λαμπτήρων (1.090.842,80 ευρώ), επιχειρώντας μέσω της Οικονομικής Επιτροπής να αναθέσει το έργο σε ιδιώτη επιβαρύνοντας τον Δήμο και τους Δημότες με το ποσό των 3.724.292,26 ευρώ για τα επόμενα εννέα (9) χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται «Ενώ η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε με τους εργαζόμενους του Δήμου να αντικαταστήσει τα παλαιάς τεχνολογίας φωτιστικά με της νέας τεχνολογίας οικονομικά τύπου LED, πληρώνοντας μόνο την προμήθεια των φωτιστικών, εκείνη επιλέγει να δαπανήσει τα τριπλάσια και πλέον χρήματα, αρκεί αυτά να πάνε στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων. Η Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Βούρου πάει «χέρι-χέρι» με την κυβέρνηση και την πολιτική της «ανάπτυξης» της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο».

Εικόνα 1: Δεκάδες πολίτες διαμαρτύρονται σχετικά με την απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για το έργο της αντικατάστασης λαμπτήρων έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου εργαζομένων.

Επίσης, το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες νέας γενιάς LED έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης και στον Δήμο Ωραιοκάστρου καθώς ο επικεφαλής της παράταξης Α.Ν.Α.Σ.Α. Παντελής Σκαρλάτος κατηγόρησε τον Δήμαρχο Παντελή Τσακίρη για την προώθηση φωτογραφικού διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού και την παράταξη Αλληλεγγύη – Ανατροπή με Επικεφαλής τον Γρηγόρη Εδιρνέλη και τον δημοτικό σύμβουλο Πασχάλη Χατζηευαγγέλου να ζητούν σε ανακοίνωση τους να συζητηθεί το θέμα αυτό άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου η παράταξη Αλληλεγγύη – Ανατροπή αναφέρει ότι «το θέμα της Ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού (LED) έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις πανελλαδικά τόσο για τους όρους διακήρυξης των διαγωνισμών που κατατίθενται όσο για τις τιμές προμήθειας από τους εργολάβους που γίνονται ανάδοχοι των έργων αυτών. Πρόσφατα η επιτροπή ανταγωνισμού εξέτασε το ενδεχόμενο για ύποπτα καρτέλ εταιριών που λαμβάνουν αυτά τα έργα». Ακόμη, οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί αποτελούν σημείο έρευνας και από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου στο παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά σχετικά με ορισμένους διαγωνισμούς σε Δήμου που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών οδών με λαμπτήρες LED.

Επομένως, το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών δρόμων με λαμπτήρες LED αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο έργο το οποίο δείχνει να μην έχει πλήρη αποδοχή από την κοινωνία. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τις κινητοποιήσεις πολιτών στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας.

Οι κύριες ενστάσεις σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση καταγράφονται ως εξής πρώτον αρκετοί Δήμοι μπορούν και έχουν την δυνατότητα να τοποθετήσουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους λαμπτήρες LED χωρίς την παρουσία ιδιώτη και δίχως περαιτέρω επιβάρυνση στον πολίτη και δεύτερον ότι υπάρχουν Δήμοι που αγοράζουν το ίδιο προϊόν σε διαφορετικές τιμές (εικόνα 2) με μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους όπως για παράδειγμα ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη που θα αποκτήσει παρόμοιο προϊόν με κόστος 250% παραπάνω από ότι το προμηθεύεται για παράδειγμα ο Δήμος Ιλίου.

Η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των οδικών δικτύων γίνεται είτε με ιδίους πόρους, είτε με την σύναψη δανειακής σύμβασης (κυρίως μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) είτε μέσω της εκχώρησης μέρους των ανταποδοτικών τελών απευθείας στην εργολάβο εταιρεία.

Κλείνοντας, κατά την άποψη μου το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών οδών αποτελεί ένα θετικό γεγονός από μόνο του. Όμως θα πρέπει η όλη διαδικασία να διασφαλίζει τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη ότι η απαιτούμενη εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι προς όφελος κερδοσκόπων.

Πηγές: poeota.gr, www.oraiokastro24.gr, ota365.gr, epant.gr, news.b2green.gr

* Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου είναι Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης (ΑΠΘ)

* Εικόνα αρχείου

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα