Θεσσαλονίκη

Το "Αγροτικόν" του Νίκου Παπάζογλου γεμίζει και πάλι μουσικές

Η "Μικρή Σκηνή" άνοιξε στον χώρο που σημάδεψε την Θεσσαλονίκη και την ελληνική μουσική 

Γιώργος Σταυρακίδης
το-αγροτικόν-του-νίκου-παπάζογλου-γ-923113
Γιώργος Σταυρακίδης

Ο ιστορικός χώρος για την Θεσσαλονίκη, αλλά και για την ελληνική μουσική, το Αγροτικόν του Νίκου Παπάζογλου στην Κάτω Τούμπα. 

Γεμίζει πάλι με νότες και τέχνη, θυμίζοντας σε πολλούς τις στιγμές που έζησαν δίπλα στον Νίκο Παπάζογλου εκείνα τα χρόνια.

Το στούντιο του μεγάλου ερμηνευτή, που πέρασαν σπουδαίοι μουσικοί και συγκροτήματα, φτιάχνοντας την περίφημη Σχολή της Θεσσαλονίκης στη μουσική, έκλεισε τις πόρτες του για πάντα όταν έφυγε από κοντά μας ο Νίκος Παπάζογλου.

Τα επόμενα χρόνια άλλαξε εντελώς χρήση, πουλώντας ποδήλατα αλλά παραμένοντας για πάντα σημείο αναφοράς της πόλης, της μουσικής, του Παπάζογλου και της κουλτούρας της Θεσσαλονίκης που εκείνα τα χρόνια είχε τη θέληση και το πείσμα να δημιουργήσει χώρους που φιλοξενούσαν την «τρέλα» όσων επέμεναν στην τέχνη. 

Το 2020, μετατρέπεται σε μουσική σκηνή, γεμίζοντας και πάλι με νότες και χαρά σε όλους που ποτέ δεν δέχτηκαν πως αυτός ο χώρος μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από χώρος τέχνης. Η «Μικρή Σκηνή», όπως ονομάζεται, δημιουργείται από δύο ανθρώπους της μουσικής, τον Χρήστο Ερκέκογλου και τον Νάκη Παπαδήμο και οι πρώτες παραστάσεις τους δείχνουν πως το μέλλον θα είναι και πάλι, δημιουργικό.

mikrh-skhnh-3.jpg

Όμως, λίγο καιρό μετά, θύμα της πανδημίας, κλείνει όπως όλες οι θεατρικές και μουσικές σκηνές. Στο διάστημα που παρέμεινε κλειστή, η «Μικρή Σκηνή» αποχαιρετάει και τον έναν από τους δύο δημιουργούς της, τον σπουδαίο μουσικό Χρήστο Ερκέκογλου, από καρκίνο.

«Είναι διπλό το συναισθηματικό φορτίο που έχει ο χώρος για μένα. Όλα όσα έχουν γίνει μέσα στη Μικρή Σκηνή, με τα χέρια μας τα φτιάξαμε, με τον Χρήστο μαζί. Προσωπική δουλειά. Ένας τέτοιος χώρος έχει πολλή τεχνική δουλειά και εμείς βάλαμε ο, τι μπορούσαμε.

Αυτό που θέλαμε από την αρχή, ήταν να κάνουμε έναν χώρο πολιτισμού που να είναι κοντά και στα δικά μας αντικείμενα, επειδή εγώ ήμουν ηχολήπτης και στο Κρατικό Θέατρο για 18 χρόνια και αλλού και ο Χρήστος δάσκαλος σε σχολεία και με σχολή μουσικής δική του και ήμασταν πάντα πολύ κοντά στη μουσική.» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Μικρής Σκηνής, Νάκης Παπαδήμος, που από τον περασμένο Μάρτιο άνοιξε και πάλι τις πόρτες της με επιλεκτικές παραστάσεις και συναυλίες.

mikrh-skhnh-2.jpg

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα αξιοποίησης του χώρου;

Ο κ. Παπαδήμος, θυμάται: «Ο χώρος, από ποδηλατάδικο που ήταν, θέλανε κάποια στιγμή να το κάνουν αποθήκη απορρυπαντικών. Εκεί εμείς αντιδράσαμε. Πρόκειται για έναν ιστορικό χώρο και γνωρίζοντας και τον Νίκο Παπάζογλου από τον καιρό που πήγα για να δουλέψω στο Αγροτικόν, είπαμε να το κρατήσουμε εμείς και να δούμε στη συνέχεια τι θα το κάνουμε. Στη διάρκεια, μετά και από κουβέντες που κάναμε με φίλους ήρθε και η προοπτική να συνεργαστώ με τον Χρήστο Ερκέκογλου και μετά κύλησαν όλα»

Οι αναμνήσεις ξυπνάν σε όσους επισκέπτονται τώρα την νέα μουσική σκηνή της Κάτω Τούμπας, μιλώντας όλοι για το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος για την Θεσσαλονίκη, «Εμείς το βλέπουμε τώρα στην καθημερινότητα της Μικρής Σκηνής, που σε εκδηλώσεις που κάνουμε, περνάνε άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, που ανακαλούν μνήμες και μας λένε ότι έχω παίξει σε εκείνο το σημείο πιάνο ή τύμπανα ή μπάσο και από όσο ξέρω από περιγραφές ανθρώπων που ξέρανε την ιστορία του Αγροτικού, έχει περάσει όλη η Ελλάδα από εκεί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια του Νίκου Παπάζογλου» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της Μικρής Σκηνής, τελειώνοντας τη συζήτηση μας με όσα σχέδια έχει για την νέα σκηνή της πόλης

«Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα με μουσικές σκηνές, ειδικά σκηνές με μικρό μέγεθος. Εμείς, θέλουμε να δώσουμε βήμα σε μουσικούς της πόλης, που πολλοί μάλιστα είναι και φίλοι μας, αλλά είμαστε ανοιχτοί και σε προτάσεις, όχι μόνο μουσικές, αλλά και θεατρικές και γενικότερα επιθυμία μας είναι να είμαστε ένας χώρος τέχνης που θέλει να φιλοξενήσει οτιδήποτε ενδιαφέρον για την πόλη»

mikrh-skhnh.jpg

Η “Μικρή Σκηνή” είναι μια νέα μουσική σκηνή που στεγάζεται στον ιστορικό χώρο του στούντιο “Αγροτικόν” στην Κάτω Τούμπα και που ξεκινάει με μεγάλα όνειρα να προσφέρει πολιτισμό και ψυχαγωγία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος της είναι να φιλοξενεί συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής, θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά, σεμινάρια και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα