Featured

Το σπάνιο, εκπληκτικά πικρό μέλι της Ιταλίας

Το μέλι Corbezzolo μπορεί πραγματικά να ξεγελάσει τον ουρανίσκο σου.

Parallaxi
το-σπάνιο-εκπληκτικά-πικρό-μέλι-της-ιτ-890855
Parallaxi
Εικόνα: Pexels

Το μέλι Corbezzolo μπορεί πραγματικά να ξεγελάσει τον ουρανίσκο σου. Όλοι έχουμε συνηθίσει να τρώμε μέλι για να γλυκαθούμε, όμως αυτό το εξαιρετικά σπάνιο μέλι, που γεννήθηκε στα βουνά του ιταλικού νησιού της Σαρδηνίας είναι εκπληκτικά πικρό

Νομάδες μελισσοκόμοι στήνουν μελίσσια στην περιοχή για να συλλέξουν αυτή την αρωματική απόλαυση – που προέρχεται από τα λευκά, σε σχήματα καμπάνας άνθη της αγριοφράουλας – για περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Ο πολιτευτής, δικηγόρος και φιλόσοφος Marcus Tullius Cicero (106-43 π.Χ.) ανέφερε το μέλι στην υπεράσπισή ενός Ρωμαίου πολίτη που κατηγορήθηκε για φόνο στη Νόρα της Σαρδηνίας.

“Omne quod Sardinia fert, homines et res, mala est! Etiam mel quod ea insula abundat, amarum est! (Ό,τι παράγει το νησί της Σαρδηνίας, άνδρες και πράγματα/υλικά, είναι κακό!)”, αναφώνησε. «Ακόμα και το μέλι είναι πικρό!»

Ίσως ο Cicero να μην ήξερε ότι πέρα από την πικρία του, το μέλι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα έχει εκτιμηθεί από πολλές γενιές σε ένα νησί το οποίο φημίζεται για την μεγάλη διάρκεια ζωής των κατοίκων του, πολλοί από τους οποίους ζουν πάνω από 100 χρόνια.

Ακόμα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική ως καταπραϋντικό για τον βήχα και κατά της διάρροιας, χάρη στις στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, θα μπορούσε επίσης να είναι αντικαρκινικό: Μια μελέτη του 2019 που διεξήχθη από ερευνητές του Πολυτεχνείου του Marche και των Πανεπιστημίων του Vigo και της Γρανάδας στην Ισπανία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Functional Foods, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι μειώνει την ανάπτυξη και τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου που αναπτύσσονται στο εργαστήριο.

Ο θρύλος του πλατύφυλλου θάμνου Corbezzolo, γνωστός στα αγγλικά ως το δέντρο φράουλας για τους κοκκινωπούς-πορτοκαλί καρπούς του σε μέγεθος φράουλας, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο The Book of Days, την εξερεύνηση του αρχαίου ρωμαϊκού ημερολογίου του Οβιδίου, που γράφτηκε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με τον Οβίδιο, η Dea Carna, ρωμαϊκή θεά και προστάτιδα της υγείας, της ζωτικότητας, έσωσε τον νεογέννητο κληρονόμο της αρχαίας λατινικής πόλης Alba Longa χτυπώντας την πόρτα του σπιτιού του παιδιού τρεις φορές με το κλαδί μιας φράουλας.

Ο Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έδωσε στον άγριο θάμνο το βοτανικό του όνομα, Arbutus Unedo. Προφανώς δεν ήταν λάτρης του ξινού φρούτου, ο Πλίνιος το ονόμασε από τη λατινική έκφραση Unum edo: «Θα φάω μόνο ένα».

Η παραγωγή μελιού Corbezzolo καθιερώθηκε για τα καλά στο νησί από τον Μεσαίωνα. Η Eleanor of Arborea (1347-1404), μια από τις ισχυρότερες δικαστές της εποχής, διέταξε βαριά πρόστιμα ακόμα και ακρωτηριασμό αυτιού για όσους έκλεβαν το φυτό.

Η φράουλα αναπτύσσεται άγρια σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, τη Δυτική Ευρώπη, ακόμα και στην Ιρλανδία, αν και η Σαρδηνία κατέχει το ρεκόρ παραγωγής μελιού corbezzolo.

Εικόνα: Pexels

Οι καρποί του corbezzolo ωριμάζουν αργά, αλλάζουν χρώμα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, από κίτρινο σε πορτοκαλί και μετά σε ώριμο κόκκινο. Όμως, τα ήπια γλυκά, λευκά άνθη του θάμνου είναι εκείνα που ανθίζουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια οι μέλισσες γονιμοποιούν και των οποίων το νέκταρ μεταμορφώνεται σε μέλι μ’ ένα εξαιρετικά γευστικό προφίλ που περικλείει τις μυρωδιές και τις γεύσεις της Σαρδηνίας.

Τα πέταλα των λουλουδιών ξεδιπλώνονται αργά. Μια περίεργα λεπτή διαδικασία που μια δυνατή βροχόπτωση μπορεί εύκολα να σταματήσει. Και επειδή η ανθοφορία γίνεται στα τέλη του φθινοπώρου, όταν ο καιρός μπορεί να είναι κρύος, βροχερός, οι μέλισσες μερικές φορές δυσκολεύονται να βγουν ακόμη και από τις κυψέλες τους για να συλλέξουν το πολύτιμο νέκταρ. Τα λουλούδια σε σχήμα καμπάνας παράγουν περίπου το μισό νέκταρ από άλλα λουλούδια, επομένως οι μέλισσες πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να συλλέξουν αρκετό. Αυτοί οι τρεις βασικοί παράγοντες κάνουν το μέλι corbezzolo τόσο πολύτιμο που είναι δύσκολο να το βρεις εκτός Σαρδηνίας.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι δίνει στο μέλι τη μοναδική πικρή του γεύση, αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι οφείλεται στην παρουσία γλυκοσίδης αρμπουτίνης (ένα μόριο που συνδέεται με τα σάκχαρα στα φυτά) στο νέκταρ των λουλουδιών της φράουλας.

Τα περίπλοκα γευστικά μέλια όπως το συγκεκριμένο μπορούν να αναλυθούν όπως ένα σομελιέ αναλύει ένα εκλεκτό κρασί. Βέβαια, πέρα από την πικρία του, το μέλι corbezzolo διαθέτει αιχμηρές νότες από βαλσάμικο ξύδι, χυμό πεύκου, γλυκόριζα και καφέ με παρατεταμένο, καπνιστό φινίρισμα. Συχνά προστίθεται στον καφέ για να ενισχύσει τα πικρά αρώματα του ποτού.

Και ακριβώς όπως ένα καλό κρασί, συνδυάζεται τέλεια με πολλά παραδοσιακά πιάτα της Σαρδηνίας.

«Το Miele corbezzolo (το μέλι corbezzolo) είναι ένα συναρπαστικό και μοναδικό προϊόν και αναπόσπαστο μέρος της τροφικής κουλτούρας της Σαρδηνίας που αξίζει να αναζητήσετε», δήλωσε η Letitia Clark, συγγραφέας του Bitter Honey: Stories & Recipes from Sardinia.

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα