Featured

To σπουδαίο τουριστικό θαύμα στο Βαθύ του Λασιθίου

Η Κρήτη στα καλύτερα της με σεβασμό στον τόπο, την ιστορία αλλά και με προσήλωση σε ένα μέλλον που σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες του σημερινού ταξιδευτή.

Γιώργος Τούλας
to-σπουδαίο-τουριστικό-θαύμα-στο-βαθύ-το-807699
Γιώργος Τούλας

Δέκα χρόνια πριν ο Δημήτρης Δάιος μας είχε προσκαλέσει στην Κρήτη να δούμε το καμάρι του. Τη δημιουργία του Daios Cove που μόλις είχε ολοκληρωθεί. Ήταν και τότε μια πραγματική έκπληξη, μια αληθινή αποκάλυψη, το πως ένας βραχώδης όρμος που καταλήγει στη θάλασσα σχηματίζοντας ένα μικρό κόλπο, μετατράπηκε σε ένα μαγικό αυτάρκη τουριστικό παράδεισο, με μια από τις πιο θεαματικά μπλε παραλίες του Αιγαίου.

Σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτεκτονικού γραφείου 3SK Στυλιανίδης, στο οποίο χρωστάμε ξεχωριστά ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπως το Blue Palace και άλλα περίπου 250 ξενοδοχεία, μουσεία όπως η μεταμόρφωση του Φιξ σε μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, τη θεαματική ανάπλαση του Excelsior στη Θεσσαλονίκη και σπουδαίες κατοικίες, δημιουργήθηκαν μια σειρά από απόλυτα εναρμονισμένα στο βραχώδες τοπίο της ανατολικής Κρήτης κτίσματα που αποτελούν απόλυτη συνέχεια του τοπίου χάρη στις επιλογές υλικών και το σχεδιασμό του.

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του Αυγούστου με βρήκε στην Κρήτη ξανά. Τα δέκα χρόνια που πέρασαν εξέλιξαν το Daios Cove σε κάτι αληθινά μοναδικό. Η βλάστηση που φυτεύτηκε στο ξεκίνημα του έχει απαλύνει μοναδικά τη σκληρότητα του τοπίου δημιουργώντας με μια σειρά από επιλογές φυτών της κρητικής γης αλλά και γοητευτικών κάκτων που συμπληρώνουν πλάι σε φραγκοσυκιές, μπανανιές και φοίνικες, την αίσθηση αυτής της άγριας ομορφιάς του σκληρού ήλιου της Μεσογείου.

Οι σπουδαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις όπως ο απίστευτος γρανίτης που τοποθετήθηκε στις μεγάλες πισίνες και δημιουργεί τη συνέχεια με τον θαλάσσιο ορίζοντα ως μια ενιαία αίσθηση του βλέμματος, τα εστιατόρια στα οποία δημιουργήθηκαν αληθινές αιτίες γαστρονομικής αποπλάνησης, χάρη στις επιλογές που τίμησαν τις τοπικές πρώτες ύλες και πάντρεψαν τις μοντέρνες πρακτικές παρασκευής και τάσεις της κουζίνας στη μεγάλη κρητική παράδοση. Η πρόσκληση για παράδειγμα της μπριγάδας του Alain Ducasse για συμβουλευτική ήταν για κείνους ένα ταξίδι αποκάλυψης στις κρητικές πρώτες ύλες τις οποίες συμπεριέλαβαν στο σχεδιασμό τους.

Η ελληνική γη και η θάλασσα αποτελούν την έμπνευση για αυτό το γαστρονομικό θαύμα που συμβαίνει στα 4 εστιατόρια του και εξελίσσεται διαρκώς με προσθήκες νέων υπογραφών αλλά και quest chefs που δημιουργούν pop up concepts που δεν αφήνουν ποτέ τον επισκέπτη να πλήξει.

Η συνολική σχεδιαστική δουλειά που μοιάζει πραγματική επιστήμη υποστηρίζεται θεαματικά και από το operation χάρη σε μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων σε όλα τα πόστα και υπό τη διεύθυνση την τελευταία δεκαετία του Πάνου Αλμυράντη, βραβευμένου ως καλύτερου hotel manager στην Ευρώπη ο οποίος είναι τα μάτια και τα αυτιά του συγκροτήματος. Στην κυριολεξία, παντού και πάντα κάθε στιγμή.

Θαύματα σαν τη μικρή πολιτεία του Daios Cove, που μοιάζει με μια εντυπωσιακή καστροπολιτεία ανοιχτή όμως στο Αιγαίο και στον κόσμο, αυτό η ολότητα των 25 στρεμμάτων χτισμένη σαν φυσικό αμφιθέατρο που κατεβαίνει αρμονικά σε έναν απομονωμένο αμμώδη κόλπο, τον οποίο προσεγγίζεις με μικρά γυάλινα τελεφερίκ που διασχίζουν όλο το συγκρότημα και όσο γλυστράς προς τη θάλασσα απολαμβάνεις το concept ενός κρητικού χωριού που η πλατεία του είναι οι κοινοί χώροι εστίασης και χαλάρωσης και κυρίως η ακρογιαλιά όπου η βουτιά θα σου αποκαλύψει τη δροσιά ενός κρύου ρεύματος που διασχίζει υπόγεια το μικρό κόλπο. Αλλά και περίπατοι στα βραχώδη μονοπάτια που σε ταξιδεύουν σε μια μοναδική αίσθηση τοπίου.

Ακούγοντας το Δημήτρη Δάιο να μου περιγράφει βήμα βήμα το μέλλον του Daios Cove για τα επόμενα χρόνια, τα σχέδια της βιωσιμότητας, της προσαρμοστικότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει δραματικά, τις κεραίες αντίληψης των αναγκών του σύγχρονου ταξιδιώτη, τις καινοτομίες σε κάθε επίπεδο, χαλάρωση, υγεία, διατροφή, διασκέδαση, ευεξία, την αντιμετώπιση του κάθε επισκέπτη με την ίδια ακριβώς φροντίδα, είτε πρόκειται για έναν βασιλιά ή πρίγκιπα, σαν αυτούς που φιλοξένησε μέχρι σήμερα είτε για έναν individual ταξιδιώτη που ψάχνει έναν μικρό παράδεισο για να χαθεί στις μέρες των διακοπών της. Και είναι αυτό το αίσθημα που προσφέρει αυτός ο μαγικός κόλπος. Σου κλέβει την ψυχή και σε κάνει να μη θέλεις να ξεμυτίσεις από τα όρια του, ακούγοντας τον λοιπόν και βλέποντας τα μάτια του να λάμπουν μπροστά σε ένα σχέδιο εξέλιξης που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα θαύματα χάρηκα από καρδιάς.

Άνθρωποι σαν τον Δημήτρη και την αδερφή του Κατερίνα, αποτελούν τα πρότυπα μιας Ελλάδας που χαίρεσαι να ξέρεις ότι υπάρχει. Σεμνοί, διακριτικοί, αφοσιωμένοι με απόλυτη προσήλωση στο σχέδιο δημιουργίας τουριστικών πόλων διεθνών αξιώσεων που σέβονται τον τόπο που γεννιούνται και ανεβάζουν το επίπεδο της ελληνικής φιλοξενίας θεαματικά.

Στο Daios Cove βρεθήκαμε με αφορμή το διήμερο καλοκαιρινό φεστιβάλ σε συνεργασία το βραβευμένο bar της Αθήνας The Clumsies όπου με βασικό αρωγό τη Moet Hennessy, συνδύασαν υψηλή γαστρονομία και fine drinking, με καλεσμένους mixologist και μενού σχεδιασμένα με σαμπάνια, beach events με perfect serve cocktails και υπέροχη μουσική από διάσημους djs. Ένα ολιστικά σχεδιασμένο event που αποθέωσε το τέλος του καλοκαιριού και έκανε τους ενοίκους του ξενοδοχείου αλλά και τους επισκέπτες που είχαν έρθει από την υπόλοιπη Κρήτη για να το χαρούν να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία.

Η Κρήτη στα καλύτερα της λοιπόν, με σεβασμό απόλυτο στον τόπο, την ιστορία αλλά και με προσήλωση σε ένα μέλλον που σέβεται το περιβάλλον, την ήπια ανάπτυξη και τις ανάγκες του σημερινού ταξιδευτή για διακοπές σε ένα τόσο ιδιαίτερο από κάθε άποψη προορισμό. Σπουδαία επιλογή.

Δείτε το εδώ

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα