Parallax View

Το στυγερό πρόσωπο του πολέμου

Ο Π. Νεράτζης αναλύει τα δεδομένα γύρω από την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα

Παύλος Νεράντζης
το-στυγερό-πρόσωπο-του-πολέμου-903635
Παύλος Νεράντζης

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έλεγα ότι ο πόλεμος αυτό θα κρατήσει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα στην περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια.

Η σφαγή εκατοντάδων αμάχων στην Μπούτσα, έξω από το Κίεβο, που αποκαλύφθηκε από γάλλους δημοσιογράφους μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι ένα έγκλημα πολέμου.

Οι εικόνες φρίκης μου θύμισαν τη σφαγή άμαχων Παλαιστίνιων στη Σάμπρα και Σατίλα από τον Σαρόν.

Μου θύμισαν τη σφαγή Κροατών στο Βούκοβαρ από τον Αρκάν, τη σφαγή άμαχων στο Ελ Μοζότε στο Ελ Σαλβαδόρ…

Οι εικόνες φρίκης ανάλογες με αυτές της Μαριούπολης επαναλαμβάνονται προκαλώντας για μια ακόμη φορά τη διεθνή κατακραυγή.

Μπορεί η ρωσική προπαγάνδα να υποστηρίζει ότι πρόκειται για προβοκάτσια, αλλά δεν πείθει κανέναν. Απλούστατα διότι η πόλη ήταν αποκλεισμένη εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

Η σφαγή άμαχων στην Μπούτσα είναι ένα καραμπινάτο έγκλημα πολέμου για το οποίο ελπίζω οι δράστες να λογοδοτήσουν σύντομα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Είναι ένα έγκλημα που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό του αντίπαλου.

Το μόνο, όμως, που πετυχαίνει, όπως συμβαίνει πάντα, είναι να ενισχύσει το μίσος και να απομακρύνει το ενδεχόμενο να επέλθει ειρήνευση.

Ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει αν η Ρωσία, που υπερτερεί στρατιωτικά, δεν καταλάβει αυτό που θέλει.

Το ερώτημα είναι τι θέλει: θα περιοριστεί στον έλεγχο της νοτιοανατολικής Ουκρανίας; Ή θα επιχειρήσει να καταλάβει και την Οδησσό, το Κίεβο, κλπ.;

Ο πόλεμος αυτός ενδέχεται να επεκταθεί εάν δεν υπάρξει μια απευθείας επαφή μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σε ανώτατο επίπεδο.

Μόνον που κι αυτό φαντάζει τώρα δύσκολο.

Ο Πούτιν δεν την θέλει διότι με την εισβολή στην Ουκρανία αμφισβητεί την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.

Και ο Μπάιντεν, που θα μπορούσε να αναλάβει μια διπλωματική πρωτοβουλία, δεν την επιδιώκει γιατί στους κόλπους των Δημοκρατικών έχουν επικρατήσει οι φωνές της μετωπικής σύγκρουσης με το Κρεμλίνο.

Το χειρότερο είναι ότι ο πόλεμος αυτός δεν θα τελειώσει ακόμη κι αν Ρωσία και Ουκρανία υπογράψουν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα