Διεθνή

Τουρκία: Αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη της ποπ σταρ Γκιουλσέν

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης

Parallaxi
τουρκία-αντιδράσεις-προκαλεί-η-σύλλη-929554
Parallaxi

Η Ουάσινγκτον παραμένει ανήσυχη για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη της ποπ σταρ Γκιουλσέν, για ένα αστείο που είχε κάνει πριν μήνες για τα θρησκευτικά σχολεία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ανησυχεί για τις εκτεταμένες προσπάθειες στην Τουρκία να περιοριστεί η ελευθερία της έκφρασης, μέσω λογοκρισίας και δικαστικής παρενόχλησης, στο πρώτο σχόλιο μετά τη σύλληψη της Γκιουλσέν.

Η τραγουδίστρια προφυλακίστηκε την Πέμπτη, εν αναμονή της δίκης της, κατηγορούμενη για υποκίνηση μίσος και εχθρότητα. Αφορμή ένα αστείο που έκανε κατά τη διάρκεια συναυλίας τον Απρίλιο, για τα θρησκευτικά σχολεία, το οποίο έγινε viral τώρα και προβλήθηκε από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Αρκετοί υπουργοί καταδίκασαν τα λεγόμενα της Γκιουλσέν, αλλά η σύλληψή της έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους επικριτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τιμωρεί όσους είναι αντίθετοι με τις συντηρητικές απόψεις της.

Στην Κωνσταντινούπολη οργανώσεις έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη της ποπ σταρ. Οι διαδηλωτές επεσήμαναν ότι από τη μία υπάρχει αδράνεια της δικαιοσύνης σε υποθέσεις βίας εναντίον γυναικών και από την άλλη έγινε με γρήγορους ρυθμούς η έρευνα και η σύλληψη της ποπ σταρ. Πολλοί λένε ότι η Γκιουλσέν μπήκε στο στόχαστρο λόγω των φιλελεύθερων απόψεών της και της υποστήριξής της στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

«Εκατοντάδες γυναίκες θα ήταν ζωντανές σήμερα εάν άνδρες που επιτίθενται σε άλλες γυναίκες συλλαμβάνονταν το ίδιο γρήγορα όσο η Γκιουλσέν», επεσήμαναν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας. Η σύλληψη της τραγουδίστριας είναι μία ακόμη αδικία «σε βάρος γυναικών που δεν ταιριάζουν στο “καλούπι”», ή δεν είναι «ο τύπος γυναίκας που θέλει η κυβέρνηση», επεσήμαναν ακόμη.

Στο επίμαχο βίντεο, κατά τη διάρκεια συναυλίας τον Απρίλιο, η Γκιουλσέν αναφέρθηκε σε έναν μουσικό της και είπε αστειευόμενη: «Φοίτησε σε θρησκευτικό σχολείο. Από εκεί προέρχεται η διαστροφή του». Την Πέμπτη, η τραγουδίστρια ζήτησε συγγνώμη σε όποιον προσβλήθηκε από τα λεγόμενά της, αλλά τόνισε ότι αυτά τα εκμεταλλεύθηκαν κάποιοι που θέλουν να πολώσουν την κοινωνία.

Με πληροφορίες από Reuters – lifo

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα