Διεθνή

Τραμπ: Συνωμότησε την επίθεση στο Καπιτώλιο σύμφωνα με την Επιτροπή

Τι δήλωσε η κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων 

Parallaxi
τραμπ-συνωμότησε-την-επίθεση-στο-καπι-904724
Parallaxi

Ενάμισι χρόνο μετά τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, που προκάλεσαν σοκ σε όλο τον κόσμο, η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τοποθέτησε χθες Πέμπτη 9/6, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην καρδιά αυτής τη επίθεσης που αποκαλεί «συνωμοσία» με σκοπό την παραμονή του στην εξουσία.

Ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε την επίθεση οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο ως «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

Έπειτα από περίπου έναν χρόνο έρευνας, η επιτροπή άρχισε να παρουσιάζει τα συμπεράσματά της, αφού έχει υποσχεθεί ότι θα αποκαλύψει πως το χάος εκείνης της ημέρας ήταν «καρπός συντονισμένης εκστρατείας για να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020 και να εμποδιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν».

Τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες και μελέτησαν 140.000 έγγραφα στην προσπάθειά τους να δώσουν απαντήσεις.

Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ποτέ πριν, καθώς και καταθέσεις που σύμφωνα με την επιτροπή αποδεικνύουν πως διεξήχθη εσκεμμένη εκστρατεία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020.

Ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε πως η επίθεση στην έδρα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έγινε με την «ενθάρρυνση» του πρώην προέδρου. «Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», υπογράμμισε ο μαύρος βουλευτής.

«Η 6η Ιανουαρίου και τα ψέματα που οδήγησαν σε αυτή την εξέγερση έθεσαν δυόμισι αιώνες συνταγματικής δημοκρατίας σε κίνδυνο. Ο κόσμος παρακολουθεί τι κάνουμε εδώ», επισήμανε ο κ. Τόμσον.

Τα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από την επιτροπή, κάποια για πρώτη φορά, περιέχουν ακραία βία. Δείχνουν την ανθρώπινη θάλασσα καθώς ορμά στο Κογκρέσο, επιτίθεται σε αστυνομικούς, καλεί να «απαγχονιστεί» ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ διαδηλωτής διαβάζει με τηλεβόα στους συγκεντρωμένους αναρτήσεις του κ. Τραμπ στο Twitter, προκαλώντας ντελίριο.

Η Κάρολιν Έντουαρντς, η πρώτη αστυνομικίνα που τραυματίστηκε στην επίθεση των στο Καπιτώλιο, παρομοίασε όσα έζησε με «εμπόλεμη ζώνη». «Γλίστραγα στο αίμα ανθρώπων», ήταν «μακελειό», «χάος».

Παραμένει «σε κίνδυνο» η Δημοκρατία στις ΗΠΑ υποστηρίζουν Δημοκρατικοί βουλευτές αλλά και αναλυτές. Ενάμισι χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, εκατομμύρια οπαδοί του Τραμπ (το 55% των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς) είναι ακόμα και σήμερα πεπεισμένοι ότι στις εκλογές του 2020 έγινε νοθεία, ότι του έκλεψαν τη νίκη, αψηφώντας τις αποδείξεις για το αντίθετο.

Οι υποστηρικτές της επιτροπής, που αναμένεται να κάνει άλλες τουλάχιστον πέντε ακροάσεις, κρίνουν τη δουλειά της απαραίτητη για να εξασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της αμερικανικής ιστορίας.

Αντίθετα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι θεωρεί ότι μοναδικό κίνητρό της είναι η πολιτική σκοπιμότητα και έχει τη λιγότερη «νομιμοποίηση» στην «ιστορία» των ΗΠΑ.

Το κόμμα του δεν κρύβει πως θα ενταφιάσει με συνοπτικές διαδικασίες το έργο της εάν ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την άλλη, η κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, η Ιβάνκα Τραμπ, κατέθεσε στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2020 στο Καπιτώλιο ότι δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν σε νοθεία.

Η Ιβάνκα Τραμπ, μία από τις πιο πιστές συνεργάτιδες του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεδρίας του, κατέθεσε μέσω βίντεο στην επιτροπή.

«Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης (Ουίλιαμ) Μπαρ, οπότε δέχθηκα όσα είπε», επεσήμανε.

Σύμφωνα με την Ιβάνκα Τραμπ, ο Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα βίντεο από την κατάθεση του Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ..κίες» τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Ο Μπαρ υπογράμμισε ότι «είχα δηλώσει στον πρόεδρο με εμφατικό τρόπο ότι δεν βλέπω ενδείξεις νοθείας η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ειλικρινά ενάμιση χρόνο μετά ακόμη δεν βλέπω».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε εξάλλου ότι είπε στον Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του έχουν «μηδενική βάση».

Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος έχει καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/ Ipsos που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, το 58% των Ρεπουμπλικανών θεωρούν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 είναι προϊόν νοθείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα