Agenda

Τρεις ξεχωριστές εκθέσεις που πρέπει να πάμε αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη

Ο Οκτώβρης στη Θεσσαλονίκη έχει εικαστική ομορφιά! 

Parallaxi
τρεις-ξεχωριστές-εκθέσεις-που-πρέπει-925289
Parallaxi

Ο Οκτώβριος μπήκε και μαζί του ανοίγεται ο δρόμος για νέες εκθέσεις. Μοναδικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα εικαστικά τους έργα και εμείς δεν θα παραλείψουμε να μην τις τιμήσουμε!

Εγώ ο Άλλος: Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Γκύζη στην Apodec/ Arts

Διάρκεια έκθεσης: 13 Οκτωβρίου έως 25 Οκτωβρίου 2022

Με το project ‘Κάτι 5’ η Apodec/Arts παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής ‘Εγώ ο Άλλος’ του Δημήτρη Γκύζη.

Σε αυτήν την τελευταία του δουλειά ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσα από την απεικόνιση γνώριμων, αλλά και άγνωστων ανθρώπινων μορφών, να καταγράψει την ‘συνύπαρξη’ σαν αναγκαιότητα, αλλά και σαν προϋπόθεση για ευημερία. 

Το περιβάλλον λειτουργεί υπαινικτικά και οι μορφές αποκομμένες από αυτό δίνουν έμφαση στην δύναμη των κοινωνικών δικτύων και ιστού που μάς συνδέουν με τρόπους αόρατους και μας κάνουν να αλληλεπιδρούμε διαρκώς μεταξύ μας.

20220908-203701.jpg

Για την έκθεση έγραψε η συγγραφέας και πολιτισμολόγος Νίκη Γκίζη:

‘Ο εικαστικός Δημήτρης Γκύζης με το χάρισμα της υψηλής ευκρίνειας ως καθρέφτη της κοινωνίας ερευνά το Εγώ, τη θέση και τη λειτουργία του στο χώρο και το χρόνο.

Στα έργα του ο κόσμος σε συσχετισμό με την υπαρξιακή αγωνία του ατόμου μεταφράζεται μέσα από μορφές σκιώδεις ή απτές, ασκητικές ή κοσμικές. Το Εγώ, το απρόσιτο, το σκοτεινό, το λογικό, το έμφυτο, αναπτύσσεται, προσκολλάται, διαχωρίζεται, απωθείται σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον Άλλον. Στην εσωτερική διαδρομή αυτής της αναζήτησης οδυνηρά διαπιστώνει ότι, το Εγώ συγχωνεύεται στην κινητοποιούμενη μάζα του Άλλου. Ως δημιουργός της συμπαντικής οντότητας ο Γκύζης αποκαθηλώνει, καταγράφει κάθε σύμβαση και ανανεώνει την οπτική του Εγώ σε σχέση με τον Άλλο. Απώτερος σκοπός της ακροβασίας του καλλιτέχνη είναι να γειώσει, να αποσυμπιέσει, να διευρύνει, να καταγράψει τις εντάσεις των σκληρών, αδυσώπητων σχέσεων των ανθρώπων ώστε να αναδειχθεί η ατομικότητα μέσα από την ομαδικότητα. Η ύπαρξη του Εγώ μέσα από τον Άλλον. Μια αναπόφευκτη συνθήκη την οποία μπορούμε να μετατρέψουμε σε κοινή αξία…. Αυτήν της Συνύπαρξης.’

20210918-124847.jpg

*Εγκαίνια έκθεσης:  Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022, ώρα 8:00 μ.μ. | Διάρκεια έκθεσης:  13 Οκτωβρίου – 25 Οκτωβρίου 2022 | Apodec, Βεροίας 4, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Τένια Μενεγάκη |Τηλ επικοινωνίας: 6938821666

beleni.jpg

H έκθεση της Τζενης Βελενη “Μια άνοιξη μέσα στο φθινόπωρο”

Στο καφέ Laika που φιλοξενεί πάντα υπέροχες εκθέσεις η αρχαιολόγος Τζένη Βελένη εκθέτει έργα της μέχρι τις 15/10.

Η φύση και τα δώρα της αποτελούν την έμπνευση για αυτή τη συλλογή έργων που το χρώμα και οι λεπτομέρειες κυριαρχούν. 

belenh.jpg

Η Τζένη Βελένη γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος στην ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Ανέσκαψε στη Φιλυριά Κιλκίς, στη Ιερισσό και τη Μένδη Χαλκιδικής, στην Πέλλα, στην Αραβησσό, σε ανασκαφές της πόλης της Θεσσαλονίκης, στα Βρασνά, την Αρέθουσα, την Απολλωνία και την Ασπροβάλτα του νομού Θεσσαλονίκης. Κύρια έργα της θεωρούνται η ανασκαφική έρευνα στην ελληνιστική πόλη των Πετρών Φλώρινας και η διαμόρφωση και η ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης. 

Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει 56 μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική, νομισματική και επιγραφική της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής ήταν οι “Μακεδονικοί βωμοί” των αυτοκρατορικών χρόνων της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας. Συμμετείχε σε οργανώσεις εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεδρίων. Από το 1987 υποστηρίζει γραμματειακά την ετήσια συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη και επιμελείται την έκδοση των πρακτικών της· παράλληλα και με άλλες επιμέλειες αρχαιολογικών εκδόσεων.

 Έχει κάνει 25 περίπου διαλέξεις σχετικές με το αντικείμενό της για το ευρύ κοινό, καθώς και επιμορφωτικές ομιλίες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Για την προσφορά της στην επιστήμη της βραβεύτηκε το 1998 από τη Societes des Encouragement au Progres της Γαλλικής Ακαδημίας. Έχει συγγράψει σενάρια αρχαιολογικών ντοκυμαντέρ για την ΕΤ3, ενώ από το Μάρτιο του 1998 έχει εβδομαδιαία εκπομπή για την αρχαιολογία στον 9.58FM. Επί διετία αρθρογραφούσε σε επιφυλλίδες των εφημερίδων “Θεσσαλονίκη” και “Αγγελιοφόρος της Κυριακής”. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη θεωρία και την πράξη του θεάτρου.

Από τον Φεβρουάριο 2018, έγινε κανονική προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ιούνιο 2018, οπότε επιλέχτηκε μετά από δημόσια προκήρυξη της θέσης γενικής διευθύντριας στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αθήνα, όπου σήμερα υπηρετεί.

Έκθεση Μαρίας Μπελιβάνη “Ad Astra” ,στη γκαλερί Ρώ , Ρωμανού 7 στο Λευκό Πύργο

stighmiotipo-2022-10-04-103348-pm.png

Οι χαρούμενες , γενναίες , γυναικείες θεότητες του σύμπαντος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας δείχνουν το δρόμο για να ανυψωθούμε μέσα από τις δυσκολίες προς τα αστέρια!

Η Μαρία Μπελιβάνη γεννήθηκε και ζεί στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ιατρική στην Αγγλία και στην Ελλάδα και θέατρο και λογοτεχνία στην Εθνική Σχολή Θεάτρου.

 Στο παρελθόν έχει δουλέψει σαν ηθοποιός και σαν σεναριογράφος στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Τώρα εξασκεί την ιατρική και αρθρογραφεί συχνά σε εφημερίδες και περιοδικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα