Parallax View

Το αρχείο Χριστιανόπουλου – Μέγα: μια ανεξάντλητη πηγή για την έρευνα στο ΑΠΘ

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος με τον Γιάννη Μέγα δώρισαν μεγάλο μέρος της συλλογής - αρχείου τους στο ΑΠΘ

Parallaxi
το-αρχείο-χριστιανόπουλου-μέγα-μια-352705
Parallaxi

Αυτές τις ώρες η γη της Θεσσαλονίκης σκεπάζει τον ποιητή της, Ντίνο Χριστιανόπουλο. Δυο μέρες τώρα δόθηκαν πλείστες όσες αφορμές να απαντήσουν πολλοί σε ερωτήματα του τύπου ποιος ήταν, ποια ήταν τα βήματα της ζωής του, τι προσέφερε στην ποίηση, στα γράμματα, στο τραγούδι, στο διήγημα, στις εκδόσεις, στο χώρο του βιβλίου. Σχεδόν όλα βέβαια είναι γνωστά, αφού ο Χριστιανόπουλος ήταν, όπως εύστοχα έχει ειπωθεί, η ίδια η πόλη μας.

Οι περισσότερο ειδικοί με εξαιρετική μαεστρία και γνώση προσεγγίζουν το κεφάλαιο «Χριστιανόπουλος» με σαφείς, αδιάψευστες αναφορές που καταγράφουν τη σχέση του ποιητή με την πόλη. Στο σημείο πάντως που συγκλίνουν οι απόψεις -τολμώ να πω όλων- είναι πως ο Χριστιανόπουλος και η Θεσσαλονίκη «βάδιζαν» χέρι-χέρι για δεκαετίες. Κι αυτό το κεφάλαιο με τον κοινό βηματισμό δεν θα κλείσει, αλλά θα μας απασχολεί στο παρόν και στο μέλλον.

Πόλη είναι και το ΑΠΘ κι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος «συναντήθηκε» με το Αριστοτέλειο σε τρεις σημαντικές περιόδους της ζωής του: το 1954, όταν αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας -δεν την ακολούθησε ποτέ επαγγελματικά-, το 2011 όταν η Σχολή του τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα, και το 2016, όταν μαζί με τον Γιάννη Μέγα δώρισαν μεγάλο μέρος της συλλογής – αρχείου τους στο ΑΠΘ.  Το τελευταίο τμήμα της δωρεάς αυτής δόθηκε εν μέσω καραντίνας λόγω της πανδημίας, πριν από μερικούς μήνες, ένα ακόμη «καρέ» στη σχέση του ΑΠΘ και του ποιητή.

Υπενθυμίζω, πως τότε, στα τέλη Μαΐου, ο ποιητής, κλινήρης καθώς ήταν, δεν κατάφερε να παραστεί στη σεμνή τελετή υποδοχής της νέας αυτής -συμπληρωματικής- δωρεάς. Μάλιστα, ο Πρύτανής μας, Νίκος Παπαϊωάννου τότε είχε σημειώσει πως «το χρέος που έχει αναλάβει η Βιβλιοθήκη και το Πανεπιστήμιο με την αποδοχή αυτής της δωρεάς είναι μεγάλο».

Η τελευταία αυτή «εσοδεία» αποτελείται από 1.016 τεκμήρια: έργα τέχνης, φωτογραφίες, χαρακτικά, γκραβούρες και αφίσες. Προστέθηκε στο υλικό που είχε παραδοθεί ήδη το ’16 και συγκεντρώνεται σταδιακά στη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, καταγράφεται και ψηφιοποιείται, προκειμένου να είναι τελικά προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Το κάλεσμα πλέον προς τις ερευνήτριες και τους ερευνητές είναι ακόμη πιο ηχηρό. Το αρχείο Χριστιανόπουλου – Μέγα γίνεται ολοένα και πιο προσβάσιμο. Τα δωρηθέντα ντοκουμέντα μετά την τεκμηρίωση, βιβλιοθηκονομική επιμέλεια και αρχειοθέτησή τους θα είναι προσπελάσιμα στις ερευνήτριες και στους ερευνητές, αλλά και στο κοινό και ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://www.lib.auth.gr.

Το χρέος όλων μας γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, αφού μια τέτοια συλλογή, μοναδική όπως αποδεικνύεται, συστηματοποιείται και αποτελεί πρακτικά αυτό που ο ποιητής ίσως να αποκαλούσε «πασαπόρτι» για τους ερευνητές. Αυτούς που θέλουν μέσα από την προσέγγιση τέτοιων δεδομένων να εμβαθύνουν στη ζωή, στον πολιτισμό, στην τέχνη και στα γράμματα κυρίως της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα δεν σταματά ποτέ, είτε σκύβοντας στο παρελθόν είτε φτιάχνοντας το μέλλον. Στον ερευνητικό τομέα του ΑΠΘ δίνουμε συνεχείς εξετάσεις γι’ αυτό, επιδιώκοντας πάνω από όλα να προσφέρουμε στην επιστήμη, την κοινωνία, την πόλη του ποιητή Χριστιανόπουλου, τη Θεσσαλονίκη μας.

Του Στράτου Στυλιανίδη Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα