Featured

Βιβλία που έγιναν ταινίες και έσπασαν ταμεία

Πολλές αγαπημένες μας ταινίες -ακόμα κι αυτές που δεν το είχες καν φανταστεί- είναι βασισμένες σε βιβλία.

Μαρία Γιαννακού
βιβλία-που-έγιναν-ταινίες-και-έσπασαν-776885
Μαρία Γιαννακού

Πολλές αγαπημένες μας ταινίες -ακόμα κι αυτές που δεν το είχες καν φανταστεί- είναι βασισμένες σε βιβλία που κυκλοφόρησαν και έγιναν επιτυχίες κάποια χρόνια πριν γυριστούν και προβληθούν στη μεγάλη οθόνη.

Ένας βασικός λόγος που οδηγεί τους δημιουργούς σε αυτή την επιλογή, είναι η σίγουρη επιτυχία. Ένα βιβλίο που πούλησε αρκετά αντίτυπα ή έγινε best seller, έχει περισσότερες πιθανότητες να σημειώσει μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και να προσελκύσει το ευρύ κοινό και στο σινεμά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ταινιών που βασίζονται σε βιβλία, είναι “Ο Άρχτοντας των Δαχτυλιδιών”, “Ο Χάρι Πότερ”, “Jurrasic Park”, “Το αγόρι με τις ριγέ πιτζάμες” και πολλές άλλες.

Ακολουθούν ακόμη δέκα διάσημες ταινίες που βασίζονται σε βιβλία:

1)”1984: Ο Μεγάλος Αδελφός” του Τζωρτζ Όργουελ

Το βιβλίο γράφτηκε το 1948, και ο τίτλος του προέκυψε από τον αναριθμητισμό της χρονιάς εκείνης. Εκδόθηκε το 1949 και από τότε μέχρι σήμερα θεωρείται ένα βιβλίο-σταθμός του 20ου αιώνα. Έγινε μεγάλη επιτυχία, και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Όργουελ, μαζί με τη Φάρμα των Ζώων και τους Αλήτες του Παρισιού και του Λονδίνου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1984, το βιβλίο έγινε ταινία και προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη κρατώντας τον ίδιο τίτλο, αλλά και το περιεχόμενο. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Μάικλ Ράντφορντ και πρωταγωνιστούν οι: Τζον Χερτ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Σουζάνα Χάμιλτον και Σίριλ Κούζακ.

2)«Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιανή 

Μικρά Αγγλία έλεγαν παλιότερα την Άνδρο, αλλά και το πλοίο με το οποίο μπαρκάρει ο Σπύρος, ο άντρας που μπαίνει ανάμεσα σε δύο αδελφές από το συγκεκριμένο νησί. Η μεγάλη αδελφή, η Όρσα, είναι τρελά ερωτευμένη με εκείνον, όμως η μητέρα της την αναγκάζει να παντρευτεί έναν άλλο πιο πλούσιο άντρα. Αργότερα, ο Σπύρος, όταν γίνεται πλοιοκτήτης, θεωρείται αρκετά άξιος να γίνει μέλος της οικογένειας, γι’ αυτό και παντρεύεται τη μικρή αδελφή της Όρσας, τη Μόσχα. Μάλιστα, οι δύο αδελφές με τους συζύγους τους μένουν στο ίδιο σπίτι, όσο οι άντρες δεν ταξιδεύουν, πράγμα που κάνει το δράμα της Όρσας, αλλά και τον έρωτα της, ακόμα εντονότερο. Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία είναι περίπου από το 1930 μέχρι το 1950.

Αρχικά, η Ιωάννα Καρυστιάνη, έγραψε τη “Μικρά Αγγλία’ ως μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 1997, και έγινε γρήγορα αγαπητό στο ευρύ κοινό. Χρόνια αργότερα, το 2013, έγινε η μεταφορά του έργου στη Μεγάλη οθόνη. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης μένοντας πιστός στο πνεύμα του πρωτότυπου έργου, ενώ παράλληλα απέδωσε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο το τόσο το κλίμα της εποχής και το ιστορικό πλαίσιο, όσο και το ίδιο το νησί της Άνδρου.

3)Το χρονικό της Νάρνια: το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα του Κλάιβ Στέιπλς Λιούις

Τέσσερα αδέλφια ανακαλύπτουν  μια μαγική ντουλάπα που τους οδηγεί στην παραμυθένια χώρα της Νάρνια, και η μαγεία ξεκινά! Εκεί, βοηθούν ένα λιοντάρι που μιλάει, τον Ασλαν, να σώσει τους κατοίκους του βασιλείου του, αφού πολεμήσει μια κακιά βασίλισσα-μάγισσα η οποία θέλει να επιβάλλει αιώνιο ψύχος.

“Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα” είναι το πρώτο βιβλίο από τη σειρά “Το χρονικό της Νάρνια” του  Κλάιβ Στέιπλς Λιούις. Όλη η σειρά των βιβλίων αγαπήθηκε από το κοινό, και μάλιστα πούλησε 100 εκατομμύρια αντίγραφα, ενώ μεταφράστηκε σε 47 γλώσσες.

To 2005 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία, “Το χρονικό της Νάρνια: Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα”, η οποία απέφερε κέρδη περίπου $745 εκατομμυρίων δολαρίων. Χάρη στη μεγάλη επιτυχία της πρώτης, το 2008 ακολούθησε η δεύτερη ταινία με τίτλο «Πρίγκιπας Κάσπιαν» και το 2010 ο «Tαξιδιώτης της Αυγής».

4)Το ημερολόγιο του Νίκολας Σπαρκς

Ο Νόα Επιστρέφει στη γενέτειρά του μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασισμένος να αναπαλαιώσει μια παλιά αγροικία και ζήσει κοντά στη φύση. Όμως, παράλληλα, δε μπορεί να ξεχάσει ένα κορίτσι που ερωτεύθηκε πριν από δεκατέσσερα χρόνια, την Άλι. Εκείνη εμφανίζεται αναπάντεχα μπροστά του. Τότε, και οι δύο συνειδητοποιούν ότι το πάθος μεταξύ τους υπάρχει ακόμα. Τα εμπόδια ανάμεσα τους είναι τόσα πολλά, που δύσκολα θα περίμενε κανείς η ιστορία τους να έχει ένα ευτυχισμένο τέλος. Τελικά όμως, η αγάπη τους, τους δίνει δύναμη να μην εγκαταλείψουν το όνειρό τους.

Το βιβλίο έγραψε ο Νίκολας Σπαρκς, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αγαπητός παγκοσμίως για τις ιστορίες αγάπης που γράφει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ταινία που κυκλοφόρησε το 2004 έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα στο βιβλίο, παρόλο που εκείνο είχε κυκλοφορήσει το 1996. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Ρέιτσελ Μακάνταμς, ενώ τη σκηνοθέτησε ο Νικ Κασσαβέτης.

5)Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας

Ο Τσάρλι είναι ένα πολύ φτωχό αγόρι που ζει με τους γονείς του και τους υπερήλικες παππούδες του. Στο μέρος που ζουν υπάρχει ένα μεγάλο εργοστάσιο που  παράγει μοναδικές σοκολάτες και άλλα γλυκά. Ιδιοκτήτης είναι ο ιδιόρρυθμος Γουίλι Γουόνκα, ο οποίος για περισσότερα από 10 χρόνια δεν έχει ανοίξει τις πύλες του εργοστασίου ώστε να μην του κλέψει κανείς τις μοναδικές συνταγές του. Μια μέρα όμως, παίρνει την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο σε πέντε τυχερά παιδιά που θα βρουν ένα εισιτήριο μέσα σε κάποια σοκολάτα της συγκεκριμένης εταιρίας. Ο Τσάρλι στέκεται τυχερός, μιας και βρίσκει το ένα από τα πέντε εισιτήρια, και τότε όλα για εκείνον αλλάζουν.

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1964. Λίγα χρόνια αργότερα ο συγγραφέας έγραψε σε συνέχεια του πρώτου βιβλίου, ένα ακόμη με τίτλο  “Ο Τσάρλι και ο Μεγάλος Γυάλινος Ανελκυστήρας”. Σχεδίαζε να γράψει και ένα τρίτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Τσάρλι, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς έγινε ταινία αρκετά πιστή στο πρωτότυπο έργο. Πρωταγωνιστεί ο Τζόνι Ντεπ, στο ρόλο του εργοστασιάρχη.

6)ΥΓ Σ αγαπώ της  Cecelia Ahern

Η Χόλι χάνει τον έρωτα της ζωής της, δηλαδή το σύζυγο της Τζέρι, από κάποια ασθένεια. Ενώ η ίδια δυσκολεύεται να διαχειριστεί την απώλεια του, λαμβάνει συνεχώς γράμματα του που φτάνουν στα χέρια της χωρίς να γνωρίζει το πως, και μέσα από αυτά βοηθιέται να ξεπεράσει το θάνατο του και να συνεχίσει τη ζωή της.

Το βιβλίο γράφτηκε το 2004, ενώ η ταινία γυρίστηκε το 2007, με πρωταγωνιστές τους: Χίλαρι Σουάνκ, Τζέραρντ Μπάτλερ, Λίζα Κούντροου και Κάθι Μπέιτς. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο έργων είναι ότι στο βιβλίο η Χόλι λαμβάνει ένα πακέτο γράμματα και καλείται εκείνη να ανοίγει ένα το μήνα, ενώ στην ταινία λαμβάνει ένα γράμμα τη φορά μέσω του ταχυδρομείου. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ακόμη πιστή μεταφορά.

7)The Godfather του Puzo Mario

Ο Νονός είναι μια ακόμη ταινία που βασίζεται σε βιβλίο, και συγκεκριμένα στο ομότιτλο έργο του Puzo Mario, το οποίο εκδόθηκε το 1969. Η ταινία γυρίστηκε και κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά, το 1972. Τη σκηνοθέτησε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα και πρωταγωνίστησαν οι  Μάρλο Μπράντο και Αλ Πατσίνο. Δικαίως, θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, αφού τόσο οικονομικά, όσο και καλλιτεχνικά σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Η ταινία διαδραμαίτζεται περίπου στο 1945, στη Νέα Υόρκη. Ο Βίτο Κορλεόνε είναι ο αρχηγός μιας οικογένειας μαφιόζων, και καθώς ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του, Μάικλ, αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία.

8)Ψυχώ

Το “Ψυχώ” ήταν αρχικά μυθιστόρημα τρόμου το οποίο έγραψε το 1959 ο Robert Bloch. Πρόκειται για μια ιστορία σχετικά με κάποιους φόνους που διαπράττονται σε ένα απομονωμένο μοτέλ από έναν ψυχωτικό δολοφόνο. Το βιβλίο θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα έργα του συγγραφέα, και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία τρόμου του 20ου αιώνα.

Λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, γυρίστηκε και η ομότιτλή ταινία, την οποία σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Από τη στιγμή που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη, γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, θεωρείται μέχρι σήμερα μια από τις κορυφαίες στο είδος της και το 1992 χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική». Περίπου 6 χρόνια αργότερα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τη  χαρακτήρισε ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

9)Φόρεστ Γκαμπ του Winston Groom

Η ταινία “Forest Gump”, είναι από εκείνες τις ταινίες που είτε θα τη λατρέψεις, είτε.. το ακριβώς αντίθετο. Έχει κερδίσει έξι Όσκαρ, και έχει διχάσει το κοινό καθώς υπάρχουν θεατές που τη θεωρούν μια ταινία γεμάτ σοφία, ενώ άλλοι τη βρίσκουν υπερτιμημένη. Αφορά την ιστορία του Φόρεστ, ο οποίος ενώ είναι άτομο με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, καταφέρνει να γίνει από ήρωας του Βιετνάμ, μέχρι πρωταθλητής του και εκατομμυριούχος. Όσο εξελίσσεται η δική του ιστορία, παρουσιάζονται παράλληλα και περίπου τριάντα χρόνια αμερικανικής ιστορίας.

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Winston Groom, το οποίο βέβαια είναι αρκετά πιο “σκοτεινό” και περίπλοκο. Ο Φόρεστ Γκαμπ στην ταινία, τον οποίο ενσαρκώνει ο Τομ Χανκς, είναι ένας χαρακτήρας κάπως πιο απλοϊκός από τον αντίστοιχο χαρακτήρα του βιβλίου. Ωστόσο, αν σκεφτείς πως από τη στιγμή που το βιβλίο γίνεται σενάριο, και στη συνέχεια ταινία, πρόκειται για δύο ξεχωριστά έργα, κάτι τέτοιο μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

10)Ο Διάβολος φορούσε Prada

“Ο Διάβολος φοράει Prada” είναι μια αμερικανική κωμωδία του 2006 με πρωταγωνίστρια την Αν Χάθαγουεϊ. Είναι ελαφρώς βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Λόρεν Γουεϊσμπέργκερ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ταινία έγινε μεγαλύτερη επιτυχία από το βιβλίο, και μάλιστα απέσπασε ιδιαίτερα καλές κριτικές για την ερμηνεία της Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Μιράντας Πρίστλεϊ. Μάλιστα, έγινε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, σημειώνοντας κέρδη ύψους 326,7 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Η υπόθεση της ταινίας αφορά μια νέα απόφοιτη κολεγίου, την Άντρια Σακς, η οποία πιάνει δουλειά ως βοηθός της “κακιάς” διευθύντριας ενός περιοδικού μόδας, Μιράντα Πρίσλει. Ενώ αρχικά εκείνη θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία και το γράψιμο, η δουλειά που έχει αναλάβει δεν έχει και τόση σχέση με αυτό, και είναι πολύ απαιτητική. Παράλληλα, για να ικανοποιήσει τη διευθύντρια της, χρειάζεται να κάνει διάφορες θυσίες, όπως να αλλάξει αλλά και να μείνει χωρίς προσωπική ζωή.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα