Διεθνή

Βουλγαρία-Εκλογές: Νίκη Μπορίσοφ με αβέβαιη επόμενη μέρα

Επτά κόμματα στη Βουλή - Τα σενάρια για να αποφευχθούν νέες κάλπες

Parallaxi
βουλγαρία-εκλογές-νίκη-μπορίσοφ-με-αβ-915011
Parallaxi

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία με 25,4% των ψήφων, όπως προκύπτει από το 99% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν.

Η κεντρώα παράταξη του Κίριλ Πετκόφ έρχεται δεύτερη με 20,2% στις τέταρτες εθνικές εκλογές της χώρας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο ίδιος παραδέχθηκε νωρίτερα την ήττα του.

 Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το DPS με 14,8%. Το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» αναγέννηση αναδείχθηκε τέταρτη δύναμη στη χώρα, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,21%, εκτοπίζοντας το βουλγαρικό σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 9,31%. Το κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» συγκέντρωσε 7,52% και η «Βουλγαρική Άνοδος» 4,68%.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα που θα περιλαμβάνουν και τα ψηφοδέλτια από το εξωτερικό αναμένονται την Πέμπτη.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ πάντως βγαίνει απομονωμένος, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του.

Έτσι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι:

Η συμμαχία του Gerb με το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MDL και με τους υπερεθνικιστές της παράταξης Αναγέννηση που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Ο Μπόρισοφ όμως δεν θα έχει κοινωνική αποδοχή και δύσκολα θα μακροημερεύσει.

Ο Πετκόφ να σχηματίσει συνασπισμό με το δημοκρατικό κόμμα και τους σοσιαλιστές. Τόνισε ότι θα είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να δεχθεί, διαφορετικά η χώρα θα πρέπει να πάει σε νέες εκλογές.

Πιθανότητα τεχνοκρατικής κυβέρνησης από τον φιλορώσο πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα