Διεθνή

Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Ο Πούτιν ανακοινώνει προσάρτηση 4 περιοχών

«Σφραγίζει» ο ρωσικός στρατός τη συνοριακή γραμμή με τη Γεωργία για να σταματήσει τη «μεγάλη φυγή»

Parallaxi
βρετανικό-υπουργείο-άμυνας-ο-πούτιν-α-899819
Parallaxi

Την ένταξη του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στη Ρωσία πιθανολογεί το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ότι θα ανακοινώσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την προσεχή Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα ολοκληρώνεται το δημοψήφισμα σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, στα ανατολικά και στα νότια της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

«Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται επί του παρόντος σε αυτές τις περιοχές έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας στην τελευταία του ενημέρωση πληροφοριών:

«Οι ηγέτες της Ρωσίας ελπίζουν σχεδόν σίγουρα ότι οποιαδήποτε ανακοίνωση προσχώρησης θα θεωρηθεί ως δικαίωση της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και θα εδραιώσει την πατριωτική υποστήριξη στη σύγκρουση», αναφέρεται επίσης στο σημείωμα.

Μπλόκο Πούτιν, μετά το φιάσκο: «Σφραγίζει» ο ρωσικός στρατός τη συνοριακή γραμμή με τη Γεωργία

Στη λήψη δραστικών μέτρων προχώρησε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατευθύνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γεωργία. Η «μεγάλη φυγή» των περίπου 261.000 νεαρών Ρώσων, που αν και στρατεύσιμοι, γύρισαν την πλάτη στα κελεύσματα της επιστράτευσης του Κρεμλίνου, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που «σφραγίζουν» από χθες τη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να μην αποδειχθεί -και αριθμητικά- ως το απόλυτο φιάσκο η μερική κινητοποίηση που εξήγγειλε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Σκοπός της επιχείρησης του ρωσικού στρατού είναι να δημιουργήσει σημεία ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα. Πλάνα, πάντως, από τη μικρή πόλη Chmi, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Ρωσία με την περιοχή της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία, έδειχναν τουλάχιστον έξι στρατιώτες να κάθονται πάνω από ένα τεθωρακισμένο όχημα, καθώς αυτό περνούσε από τεράστια ουρά αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς το πέρασμα των συνόρων.

Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή -και παρά τα λεγόμενα της ρωσικής προπαγάνδας- προκάλεσε αμηχανία και φόβο, καθώς εξελήφθη ως η πρώτη πράξη της πλήρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μολονότι το Κρεμλίνοαρνήθηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της για να αποτρέψει την έξοδο στρατεύσιμων.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων απάντησε πως «δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πυρηνικά θέματα, μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατεύσει τις ουκρανικές περιοχές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα