Ελλάδα

Υποκλοπές: Καλούνται στην Ευρώπη όσοι δεν κλήθηκαν στην Ελληνική Βουλή

Η PEGA ζητάει την παρέμβαση της Ιντερπολ

Parallaxi
υποκλοπές-καλούνται-στην-ευρώπη-όσοι-901829
Parallaxi

Διπλό «χτύπημα» στην ελληνική κυβέρνηση από την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς αφού ζήτησε την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας, στη συνέχεια κάλεσε προς εξέταση πρόσωπα που είχε απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις έρευνες για την αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εκθέτει ταυτόχρονα την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που έρχεται στην Ελλάδα στις 3-4 Νοεμβρίου, ζήτησε να δει τα πρόσωπα που φέρεται να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση.

Όπως έκανε γνωστό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, η Pega καλεί μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον τέως γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.

Πρόκειται για πρόσωπα που επέλεξε να μην καλέσει η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής, καθώς το Μαξίμου επιχείρησε να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση, κουκουλώνοντας την αλήθεια: μια εξέλιξη που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ζητά παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η PEGA προέβη σε άλλη μια κίνηση που ουσιαστικά αμφισβητεί τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς ζήτησε με τον πλέον επίσημο τρόπο την παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας.

Με επιστολή του προς τη διευθύντρια της Europol Κάθριν Ντε Μπόλε, ο προεδρεύων της PEGA Γερούν Λένερς ζήτησε πρακτικά η Europol να παρέμβει καθοριστικά προκειμένου να μπει τέλος στις χρονοτριβές, τις θολές απαντήσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, αξιοποιώντας τις αρμοδιότητες που ήδη διαθέτει, προκειμένου να μην μπορέσουν κυβερνήσεις, υπηρεσίες και άλλοι «παίκτες» να αποκρύψουν το εύρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της ΕΕ με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και άλλων μέσων.

► Την ίδια στιγμή και η Επιτροπή LIBE υπόσχεται αποτελέσματα στην έρευνα για τις υποκλοπές, με τον Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (πρόεδρο της Επιτροπής και μέλος της PEGA) να χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη και ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αρχές την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και να τονίζει πως η παραβίαση του νόμου μπορεί να έχει ποινικές συνέπειες.

Κυβερνητική αμηχανία

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει έντονη κινητικότητα από ευρωπαϊκής πλευράς για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, γεγονός που φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ενδεικτική είναι η νέα… θεωρία συνωμοσίας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στους Sunday Times.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να φορτώσει τις ευθύνες του για τις υποκλοπές στους Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέοντα, λέγοντας ότι τους απέπεμψε γιατί «δεν ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις» που του έδωσαν, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για «κάποιους» που ήθελαν και πέτυχαν να διαταράξουν τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ…

Πηγη – efsyn.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα