Εκθέσεις

Τα διατηρητέα κτίρια της Μακεδονίας και της Θράκης «ζωντανά» μπροστά σου

Στις 10 Μαΐου ξεκινά η έκθεση «Αρχιτεκτονική κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Κική Μουστακίδου
τα-διατηρητέα-κτίρια-της-μακεδονίας-κ-63840
Κική Μουστακίδου

*Κεντρική φωτογραφία: Μέγαρο Αλέγρα Εργάς, εικόνα: Ελένη Βράκα, διαβάστε περισσότερα για το κτίριο ΕΔΩ

Πάνω από 100 φωτογραφίες – έργα τέχνης, που παρουσιάζουν συμπυκνωμένο το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων από το 1986 έως σήμερα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς στην έκθεση με τίτλο «Αρχιτεκτονική κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη», η οποία θα διαρκέσει από τις 10 μέχρι τις 30 Μαΐου και θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος).  

Σε αυτά τα 32 χρόνια της δραστηριότητάς του, το Τμήμα που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού, τομέας Μακεδονίας και Θράκης), έχει καταγράψει και προστατεύσει περίπου 3.000 διατηρητέα κτίρια, 70 παραδοσιακούς οικισμούς και 20 περιοχές φυσικού κάλλους στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.

Όπως ανέφερε η Νικολέτα Τσικώτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός και Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κτίριο Διοίκησης της ΕΜΣ, «τα παραδοσιακά κτίρια, οι οικισμοί με σημειολογική αξία βοηθούν στην ανάδειξη της πολιτιστικής και λαογραφικής μας κληρονομιάς. Είναι απόδειξη της ελληνικότητάς μας. Στέγαζαν τα ήθη και τα έθιμα, την καθημερινότητα των ανθρώπων και μπορούν να αποτελέσουν μια εμπειρία πολιτιστικού τουρισμού».

Από τη μεριά της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά σημείωσε ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες «η αρχιτεκτονική του τόπου μας έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω της άναρχης, ευκαιριακής δόμησης, αλλά πλέον έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Είναι ανάγκη να απομακρυνθούμε από τον απρόσωπο σχεδιασμό και να αφήσουμε στο παρελθόν τις κακοσχεδιασμένες πόλεις».

Επιπλέον, ανάφερε ότι «γίνονται προσπάθειες να δοθούν ικανά κίνητρα και ανταποδοτικά οφέλη για τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων σχετικά με την αποκατάσταση και τη διαφύλαξή τους, σε αυτούς που είχαν την τύχη και την ”κακοτυχία” ταυτόχρονα να έχουν μια τέτοια περιουσία που υπό αυτές τις συνθήκες είναι βραχνάς».

Είναι γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες κτιρίων ανάλογης υψηλής ιστορικής αξίας, και με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, ζητούν τον αποχαρακτηρισμό τους, στοιχείο που αποδεικνύει ότι «δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία τους αλλά και τις προοπτικές αξιοποίησής τους», σύμφωνα με την κ. Τσικώτη.

Μέσα στο ερχόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία, πρόκειται να σχεδιαστεί μία ημερίδα με στόχο να προταθούν από όλους τους επίσημους και αρμόδιους φορείς τρόποι αξιοποίησης των διατηρητέων κτιρίων.

Επιπλέον, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της ΕΜΣ, Βασίλειος Πάππας, τόνισε ότι «είναι χρέος της Εταιρείας να συνεργάζεται με φορείς που συμβάλλουν στη διάσωση και την καταγραφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ενώ η δημοσιογράφος Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου, η οποία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης, ανέφερε ότι είναι ευκαιρία για τον κόσμο «να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτή την κληρονομιά, τα κτίρια που συχνά προσπερνάμε αλλά πλέον, αν μάθουμε παραπάνω πράγματα για αυτά, θα τους δίνουμε περισσότερη σημασία».

Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν διαθέτει περιγραφή στα αγγλικά, αλλά σύμφωνα με τους διοργανωτές οι εικόνες λειτουργούν αντιπροσωπευτικά ώστε να αντιληφθεί ένας ξένος τουρίστας την αρχιτεκτονική «περιουσία» της Μακεδονίας και της Θράκης.

*Αρχιτεκτονική Κληρονομιά στη Μακεδονία και τη Θράκη, Το έργο του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών & Διατηρητέων Κτιρίων 1986-2018. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ 10 – 30 Μαΐου 2018, Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης: Δευτέρα ως Παρασκευή 9:00 με 14:00, Τετάρτη 18:00 με 21:00 & Κυριακή 10:00 με 14:00, Εγκαίνια: Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 20.00, Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Οι υπέροχοι αστικοί τρούλοι της Θεσσαλονίκης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα